site

Adakah anda bersedia untuk koktel biru?

Azure, lapis, cerulean, cyan – panggil apa yang anda suka, mood semasa koktel adalah biru. Dari Milan ke London ke Lower East Side, semua orang boleh menikmati warna kolam renang. “Pelanggan mendambakan keselesaan dan perasaan dari era lalu,” kata Julie Reiner, NYC cocktail doyenne dan bintang rancangan Netflix baru-baru ini Minum Master. Ini bermakna menyalurkan tahun 1980-an dan 90-an – zaman kegemilangan minuman biru – apabila pelayan bar mengamuk melalui palang belakang yang baru dikembangkan seperti kanak-kanak kecil di lubang pasir technicolor.

Di Milady’s di SoHo, Reiner menghidangkan pukulan jello alkohol – atau “jigglers” – dalam pilihan perisa yang termasuk kelainan pada Blue Hawaiian yang dibuat dengan rum putih, jus nanas, air kelapa, curaçao biru dan kilauan yang boleh dimakan. “Ia menyeronokkan, lazat dan permulaan perbualan yang luar biasa untuk meja.”

Jus Pow3r di Ghaib di Milan

Minuman biru adalah hadiah untuk Instagram, sudah tentu – fakta yang tidak hilang di bar Milan Unseen, yang menjadi terkenal di belakang Jus Pow3r, minuman biru elektrik yang menjadi tular. “Resipi sentiasa berubah-ubah, tetapi rupa minuman tetap sama – dengan cara itu ia lebih seperti meme,” kata pengasas Milo Occhipinti. “Resipi asalnya ialah pewarna kombucha, tequila, ara dan pewarna makanan biru, kini ia adalah vodka raspberi, verjus dan curaçao biru. Orang ramai tidak begitu peduli apa yang ada di dalamnya, mereka hanya masuk berkata, ‘Saya mahu minuman biru dengan kulit siput merah jambu di atasnya’ sambil menunjuk ke arah telefon mereka.”

Tangkapan jello di Milady's di SoHo, New York

Tangkapan jello di Milady’s di SoHo, New York

Zarzamora – Margarita berwarna biru – di The Cabinet, di New York

Shanghai 75 di bar tengah London Lucy Wong © @onezoneapp

Kabinet di Kampung Timur terkenal dengan Margarita berwarna pirus; Lucy Wong di London menghidangkan Shanghai 75 berwarna biru pucat. Terima kasih kepada sedikit muslihat campuran walaupun Negroni merah kardinal kini mendapat bilasan biru dari semasa ke semasa. Aqua Aegean Negroni di The Clumsies di Athens diilhamkan oleh rasa dan warna Laut Mediterranean; ia dibuat dengan Campari yang jelas, curaçao biru, biji adas dan diktamos herba Yunani, dan dihiasi dengan daun caper.

Dante di New York juga membuktikan bahawa minuman biru tidak perlu norak: Azzurro Negroninya melihat Luxardo Bitter Bianco (bukan Campari) dikacau dengan campuran minuman beralkohol putih, pahit limau dan curaçao biru, dan dihidangkan “naik” dalam hidangan manis. coupe dengan setangkai nafas bayi dan semburan minyak lemon. Ada yang cuba mengalihkan minuman keras dengan menggunakan sesuatu yang lebih sihat seperti spirulina atau bunga kacang kupu-kupu yang berubah warna. Di bar Library By The Sea baharu yang bercita-cita tinggi, di Kimpton Seafire Resort di Cayman Islands, mereka mencapai warna yang diingini dengan sedikit teater. Koktel yang dimaksudkan, Eyes of Ibad, dihidangkan dalam gelas biru Oaxacan yang ditiup tangan dengan berkilau. Ia datang ke meja pada coaster cahaya UV yang menjadikan kina dalam pengadun tonik berpendarfluor seperti obor-obor bercahaya.

Koktel Eyes of Ibad disajikan di The Library By The Sea, Grand Cayman © Tyler Zielinski

Saya terpegun, walaupun, dengan berapa ramai pelayan bar yang nampaknya masih menjangkau – dengan penuh keseronokan – untuk minuman keras biru sintetik. Jika anda mahukan warna sebenar itu, nampaknya masih tiada pengganti untuk Brilliant Blue FCF E133. Curaçao biru pertama di dunia telah dilancarkan oleh Bols pada tahun 1912 (sudah ada curaçao oren wujud yang berwarna kuning ambar, merah dan hijau). Buku Koktel Savoyditerbitkan pada tahun 1930, juga menampilkan beberapa resipi yang memerlukan pewarna makanan biru.

Dan memberi penghormatan kepada minuman tahun 90-an ialah buku koktel baharu, Disimpan oleh Bellini (Union Square & Co): inventori resipi, semuanya dicipta oleh pelayan bar John deBary (alumni New York speakeasy Please Don’t Tell dan Momofuku), menjalankan spektrum minuman biru. Terdapat Caribbean Blue (rum putih, curacao biru, nanas) yang hujung topinya untuk dipukul oleh Enya; tumbukan merah-putih-biru bourbon, curaçao biru, limau dan kiub ais strawberi yang mengimbas kembali trend fesyen patriotik Hilfiger; dan masam nila yang mempunyai warna yang sama dengan rambut Sonic the Hedgehog.

Minuman biru “membuka butang keseriusan koktel kraf dan menyuntik sedikit keseronokan dan kesembronoan ke dalam adegan”, kata deBary. Masa untuk menyelam dengan betul.

@alicelascelles

datasinga49

pengeluaran sidney hari ini

totobet sdy 2023

data hongkong malam ini

totobet.net singapore