site

Adakah dia memakai asas? | Masa kewangan

Healthy Glow Fluid, oleh jenama penjagaan kulit Perancis Horace, didatangkan dalam botol navy kecil yang cantik. Nama dan fonnya adalah neutral yang meyakinkan. Semburkan kandungan berwarna banoffee yang kaya ke dalam tapak tangan anda dan sapukan pada pipi anda, dan anda menghadapi soalan yang mengejutkan. Adakah anda telah melangkah ke ambang ke dalam dunia solekan lelaki?

Anda sudah berada di dalamnya.

Pada suatu masa dahulu, solekan lelaki seolah-olah membimbangkan: pakaian luar seperti Jean Paul Gaultier mengeluarkan rangkaian pertama pada tahun 2003. Kini, jenama mewah seperti Chanel, Tom Ford dan Givenchy semuanya mempunyai rangkaian berorientasikan lelaki mereka sendiri, dan pasaran sedang berkembang pesat; peramal trend WGSN baru-baru ini meramalkan bahawa “penormalan solekan lelaki akan berterusan hingga 2024”.

Healthy Glow Fluid Horace telah diilhamkan oleh maklum balas pelanggan yang mencari hasil yang lebih serta-merta © Charlotte Navio

“Solekan lelaki pastinya telah meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini,” mengesahkan ketua kecantikannya, Sienna Piccioni. Ini sebahagiannya disebabkan oleh pasaran yang semakin meningkat di Korea Selatan, di mana bintang K-pop secara terbuka bereksperimen dengan solekan, atau YouTuber dan pengaruh TikTok yang mempamerkan “rupa” penuh berwarna-warni. Harry Styles baru-baru ini melancarkan rangkaian penjagaan kulit dan solekan uniseks, yang dipanggil Pleasing, yang, menurut Piccioni, boleh “digunakan gaya bebas” untuk mencipta banyak “warna yang berbeza”; lewat tahun ini, pereka Peter Dundas akan melancarkan barisan “neutral jantina”nya sendiri, Dundas Enhancers, yang akan, kata satu kenyataan, berusaha “untuk meningkatkan kecantikan semula jadi pemakai daripada menutup”.

Pada asasnya terdapat dua sisi untuk pasaran yang sedang pesat membangun ini: solekan lelaki yang benar-benar mahu dilihat dan barangan, seperti Horace, yang direka untuk kelihatan tidak kelihatan. “Permintaan untuk kulit yang berseri dan tanpa cela akan menyaksikan solekan semula jadi untuk lelaki mendapat populariti yang meluas,” kata Piccioni. Jenama seperti War Paint, Fiveism X Three dan Shakeup Cosmetics memenuhi keperluan ini.

“Saya rasa lelaki cenderung menggunakan lebih sedikit produk [than women]… dan lebih fokus pada dandanan dan mempertingkatkan ciri semula jadi mereka,” kata Marco Antonio, jurusolek di Chanel, yang melihat tarikan dalam tawaran yang lebih rendah seperti concealer, bronzer dan krim BB dan CC. “Solekan lelaki biasanya direka untuk tidak kelihatan, dan harus menyembunyikan ketidaksempurnaan seperti lingkaran hitam atau bintik-bintik untuk dipercayai.”

Horace Healthy Glow Fluid, £24 untuk 30ml

Horace Healthy Glow Fluid, £24 untuk 30ml

Apabila Marc Briant-Terlet mula-mula mengasaskan Horace pada 2015, dia tertumpu secara eksklusif pada penjagaan kulit dan tidak menyangka untuk beralih ke solekan. Namun apabila Horace melancarkan serum anti lingkaran gelap beberapa tahun yang lalu, dia terkejut dengan maklum balas pelanggan yang meminta hasil yang lebih segera. Hasilnya ialah rangkaian concealer dan Healthy Glow Fluid – yang bukan pelembap mahupun concealer, tetapi “kategorinya sendiri”, kata Briant-Terlet.

Semua dibuat-buat

War Paint For Men Concealer, £20 untuk 5g

Tom Ford For Men Concealer, £36 untuk 2.3g

Harry Styles’ Pleasing x Marco Ribeiro Gloss Medium, £28 untuk 11g

Balsem Bibir Boy de Chanel, £34 untuk 3g

“Apa yang lelaki jangkakan ialah, ‘Saya mahu kelihatan baik, saya mahu mempunyai cahaya yang baik,'” sambungnya. “Mereka mahu menyembunyikan kebimbangan mereka dan bukannya menonjolkan perkara.” Dia amat memahami keperluan pasaran sasarannya – “apabila saya telah meningkat dewasa, dan saya mempunyai seorang anak berusia dua setengah tahun, saya mempunyai lingkaran hitam yang lebih besar daripada saya dahulu!” – dan secara keseluruhan, sambutannya sangat baik. “Kami sangat percaya bahawa lelaki lebih terbuka kepada produk kecantikan daripada yang biasa kami fikirkan,” katanya. Produk seterusnya yang mungkin mereka cuba adalah berus janggut, kerana ramai lelaki bertanya: “Bagaimana saya boleh mempunyai janggut yang lebih penuh dan tebal?”

Saya sentiasa menjadi skeptik solekan. Ini sebahagiannya disebabkan oleh ketakutan untuk kelihatan berlebihan atau bahkan kelakar (seperti kebanyakan lelaki, saya menggabungkan kelihatan menarik dengan kelihatan “semula jadi”), dan sebahagiannya melalui khayalan: Saya suka berfikir saya tidak perlu meningkatkan dan boleh bertahan dengan mudah joie de vivre. Tanggapan ini telah mula diuji apabila usia saya meningkat, terutamanya pada musim sejuk, apabila kulit zaitun saya menjadi kelabu-hijau dan rongga di bawah mata saya menjadi gothic positif. Namun, bukankah saya lebih suka itu daripada kelihatan seperti hologram serbuk?

Terdapat stigma mengenai solekan lelaki yang masih belum dihapuskan sepenuhnya. Percambahan garis uniseks, sebagai contoh, pastinya menjadikan cara yang lebih mudah untuk mendekati isu tersebut, serta mengikuti perkembangan zaman. Sementara itu, malah laman web Horace menyenaraikan produknya sebagai “penjagaan kulit berwarna” untuk merapatkan jurang. “Jika anda pergi ke mana-mana kedai solek khusus, ia adalah produk solekan,” kata Briant-Terlet, “tetapi penting bagi kami untuk meletakkannya sebagai penjagaan kulit berwarna: pertama kerana ia mempunyai manfaat kulit, dan juga kerana ia menjadi pengembangan produk wajah anda, bukannya sesuatu yang sama sekali baharu.”

Laman web Horace menerangkan produknya sebagai “penjagaan kulit berwarna” © Charlotte Navio

Kekaburan antara penjagaan kulit dan solekan juga telah diperhatikan di Selfridges. “Kami mengiktiraf permintaan yang besar untuk produk dan format berbilang tugas yang menggabungkan pelbagai faedah atau langkah,” kata jurucakap gedung serbaneka itu. Lebih-lebih lagi, “apabila pelanggan lelaki kami membeli-belah untuk solekan, mereka tidak mencari jenama ‘solekan lelaki’ tertentu – kami melihat mereka membeli-belah merentasi semua jenama dalam tawaran kecantikan kami.”

Untuk memudahkan saya memasuki dunia cecair dan concealer baharu ini, saya dilayan dengan ubah suai oleh artis dalaman yang menawan, Enes, yang menggunakan solekan muka penuh kepada saya di tengah-tengah lantai kedai – foundation , kontur, kening terisi dan semua. Ia adalah kerja pakar, dan dilakukan dengan ringan, tetapi saya mula berasa cemas apabila sapuan maskara muncul dan saya kekal tahan terhadap sebarang bentuk bedak pada muka saya. Enes mengatakan bahawa kebanyakan lelaki yang bertanya di kaunter berumur di bawah 30 tahun – dan lebih santai mengenainya. Fikiran anda, tambahnya, ia sentiasa menyeronokkan memakai solek pada seorang lelaki, kerana semua pelanggan yang lalu lalang cenderung menoleh dan menonton.

Pilihan produk lelaki oleh Skakeup Cosmetics

Sikap saya adalah biasa, kata jurusolek Teddy Mitchell, yang telah mendandan orang-orang seperti itu Ia adalah Dosa bintang Callum Scott Howells. Walaupun ketika bekerja dengan pelanggan sedemikian, dia jarang menggunakan “muka penuh”, katanya – kurang sentiasa lebih. “Saya fikir anda mahukan lebih banyak anggukan untuk membersihkan kulit, dan bukannya topeng kematian,” nasihatnya. Untuk acara besar, dia akan mencadangkan “mungkin sesuatu seperti krim BB untuk mengimbangi tona tidak sekata; Saya akan menutup cela dengan concealer dan mungkin ditetapkan dengan serbuk lut sinar untuk menghilangkan kilauan daripada pancaran kamera”. Seperti Briant-Terlet dan Antonio, dia juga menekankan bahawa persediaan kulit yang baik adalah kunci.

Menariknya, baik Mitchell mahupun Briant-Terlet tidak boleh memikirkan mana-mana selebriti terkenal yang bersolek dengan baik. Mungkin itu kerana bagi kebanyakan orang, keseluruhannya adalah kebijaksanaan. “Mungkin terdapat dua kem,” kata Mitchell. “Sama ada hampir tidak ada atau ‘saya di sini!’”

Di rumah saya mula melihat fenomena aneh yang sama. Pertama, semasa saya menggunakan produk, saya panik. Kristus yang dihormati, saya kelihatan seperti Tom Jones. Kemudian, selepas lima hingga 10 saat mengurutnya, saya lega saya tidak lagi warna sisik ikan dan memutuskan ia OK. Kemudian, selepas 20 minit lagi, saya mula tertanya-tanya sama ada saya telah memakai cukup. Saya terus kembali ke cermin, ingin melihat perubahan yang, sudah tentu, idealnya tidak dapat dilihat. Setakat ini saya masih belum menyelesaikan teka-teki ini, tetapi saya kini membawa tongkat penyembunyi pada saya – untuk berjaga-jaga.

totobet.net sgp

pengeluaran sidney sidney

sidney hari ini

hongkong totobet

keluaran sgp