site

Adakah hidup anda akan kelihatan lebih baik dengan cahaya lilin?

Apabila Jess Wheeler berpindah ke tanah moor liar dan pergunungan Wales timur laut tiga tahun lalu, ia mencetuskan percikan kreatif. Tinggal di rumah ladang abad ke-13 yang terpencil dan bercahaya buruk dengan bekalan elektrik yang kurang baik, tempat keluarga itu memotong kayu dan membakar api untuk haba, memaksa bekas pereka set itu mencari sumber pencahayaan alternatif. Bekerja dari kandang lembu yang telah diubah suai di taman, Wheeler mula menempa sconce dan candelier lilin dedaunan arcanya sendiri; rendering tembaga daun jatuh dari pokok oak tua di luar studionya. Dia tidak berhenti sejak itu.

Reka bentuk kerja logam terbaharunya, yang dilancarkan pada bulan April, ialah kalungan lilin yang digantung di dinding bujur yang terdiri daripada kalungan loyang ivy Inggeris yang memanjat. Dalam kegelapan mutlak banjaran Welsh Berwyn, patina loyang yang berkilauan, bertentang dengan nyalaan lilin yang berkelip-kelip, menimbulkan cahaya yang sangat halus. “Ia benar-benar ajaib,” katanya. Bagi Wheeler, tindakan menyalakan ciptaannya adalah kegembiraan analog yang menetapkan mood. “Ada rasa perayaan,” katanya. “Walaupun bersendirian, ia adalah komitmen untuk menetap di ruang angkasa.” Di dalam bilik yang diterangi cahaya lilin, dia mencadangkan, anda lebih cenderung untuk duduk, berfikir dan membaca, atau berbual daripada menonton TV.

Osanna Visconti gangsa Batang lilin cair, £1,340, abask.com © Aylin Bayhan

Lola Lely, pengasas bersama Wax Atelier, sebuah studio eksperimen timur London, menggambarkan lilin sebagai “plastik prasejarah”. Dia mencipta lilin berpintal dan tirus buatan tangan, dan tekstil siap lilin lebah yang dicelup secara semula jadi, menggunakan teknik mencelup tradisional. Bekerja dengan lilin lebah asli daripada The London Honey Company tetapi juga lilin buatan Jerman yang inovatif yang terbentuk daripada teh hijau, mawar dan oren (sebagai hasil sampingan industri jus oren), Lely mempunyai pemahaman yang mendalam tentang mediumnya – dan kuasa cahaya lilin.

“Memukul mancis, memotong sumbu atau meniup api adalah langkah ritual yang boleh membantu anda melepaskan diri daripada tekanan kehidupan bandar,” kata Lely, yang juga bekerja dengan cahaya lilin pada siang hari. Baginya, ia adalah satu amalan yang menghubungkan kita dengan masa lampau, apabila cahaya lilin memberikan seketika penerangan rohani dalam dunia yang jauh lebih gelap. Beliau telah memerhatikan penghargaan yang semakin meningkat dalam kalangan pengguna untuk pembuatan lilin semula jadi. Pada permulaan musim sejuk, memandangkan krisis tenaga menyebabkan kebimbangan terputus, Wax Atelier menyaksikan peningkatan besar dalam jualan, dan pelanggan berkongsi adat lilin mereka di media sosial. “Penggunaan lilin menjadikan orang ramai lebih sedar tentang kualiti sumber yang terhad. Lilin masih merupakan bahan yang berharga – anda tidak boleh menciptanya dengan banyak tanpa alam semula jadi. Semuanya saling berkaitan dengan lebah dan bunga.”

Cahaya lilin menyala terang dalam karya pereka isteri dan suami Hannah Plumb dan James Russell dari studio kreatif JamesPlumb. Mereka mencipta persekitaran ajaib seperti malam yang diterangi cahaya lilin untuk Hermès dan objek berani dan brutalis seperti Steel Roots, candelabrum modular yang luas yang direka untuk pelanggan persendirian di New York. Pasangan itu mencipta kajian filem pendek tentang bayang-bayang lilin pada candelier abad ke-19 (pertama pada 2012, dan baru-baru ini untuk kelab ahli Mayfair Maison Estelle), yang merupakan ulasan tentang lilin sebagai ukuran masa berlalu. Pada zaman pertengahan, ulama mungkin bercakap tentang menulis untuk dua lilin setiap malam. “Dunia yang kita tinggali terlalu terang,” kata Plumb. “Semua cahaya itu menambah bunyi tambahan dan gangguan kepada kita sebagai manusia.”

Tempat lilin dinding tembaga Ivy Jess Wheeler, £580

Tempat lilin dinding tembaga Ivy Jess Wheeler, £580

Walaupun banyak yang telah diperoleh melalui elektrifikasi – kemudahan, kebersihan, kejelasan – mereka juga bertanya apa yang telah dipadamkan. “Kami telah kehilangan cara untuk melihat, dan menjadi, itu datang daripada segala-galanya yang terlalu terdedah. Cahaya elektrik yang terang telah menyusup ke setiap aspek kehidupan sehingga bayang-bayang menjadi kemewahan,” kata Plumb. Dia menunjuk kepada esei mani 1934 oleh novelis Jepun Jun’ichirō Tanizaki, Dalam Pujian Bayang-bayang, yang meneroka keindahan misteri cahaya lilin, dan peranan yang dimainkannya dalam estetika dari teater Kabuki hingga ke lakuer. “Kegelapan yang dilihat oleh cahaya lilin – ia adalah penambahan, kehamilan zarah-zarah kecil seperti abu halus, setiap zarah bercahaya seperti pelangi,” tulisnya. “Nenek moyang kita, terpaksa tinggal di bilik gelap, datang untuk menemui keindahan dalam bayang-bayang.” Ketika Jepun, seperti Amerika, mengejar pencarian pencahayaan elektrik yang terang-benderang, Tanizaki meratapi masa lalu dengan cahaya lilin yang semakin surut di mana perhiasan rumah Jepun berfungsi hanya untuk membawa kedalaman kepada bayang-bayang.

Lagipun, hanya satu abad yang lalu, pada tahun 20-an, menjadi kebiasaan untuk tinggal di rumah yang diterangi oleh elektrik semata-mata. “Pada masa lalu, banyak cahaya di dalam rumah menandakan kemakmuran dan kesejahteraan… penggunaan yang ketara,” tulis Maureen Dillon dalam Sinaran Matahari Tiruan: Sejarah Sosial Pencahayaan Domestik. Kebanyakan rumah diterangi oleh api dan lampu rush; lilin lebah, dan juga lilin tallow berkualiti baik – yang diperkenalkan oleh orang Rom, sebahagian besarnya adalah domain orang kaya.

JamesPlumb loyang, keluli dan konkrit Steel Roots X, 2020, £4,800 © Ihsan JamesPlumb

Lilin makan Lilin Atelier Turki Merah, £16.50 untuk dua © YTP

Zeus + Dione loyang 3 Graces lilin, €190 untuk set

Menurut Louis Platman, seorang kurator di Muzium Rumah di timur London, di mana pelawat boleh melawat rumah sedekah sejak 1714, dunia dibahagikan kepada mereka yang mempunyai cahaya dan mereka yang tidak. “Saya sering ditanya apa yang mereka akan lakukan apabila hari gelap,” kata Platman. “Jawapannya, pergi tidur. Cahaya adalah suatu kemewahan,” tambahnya tentang keasyikan kelas menengah atas dengan makan malam lewat dan berbual: salah satu contoh paling mewah ialah peristiwa pada tahun 1695 apabila dinding cermin Galerie des Glaces di Château de Versailles diterangi cahaya. sebanyak 7,000 batang lilin.

Penggunaan hiasan cermin dan kaca untuk menguatkan cahaya kekal. Rumah Charlotte Freemantle dan Will Fisher di selatan London – pengasas pembiakan dan pendiangan antik, perabot dan firma lampu Jamb – dipenuhi dengan cermin mata asli Georgian. Dan cermin sepuhan lembut ini, yang rosak, plat serong merkuri memegang sepasang sconce lilin, telah memberi inspirasi kepada reka bentuk terbaru mereka. “Tiada yang lebih menenangkan daripada cermin ini, yang sentiasa bertujuan sebagai sumber cahaya,” kata Fisher, yang baru-baru ini bekerjasama dengan Moro Dabron pada reka bentuk lilin yang diilhamkan oleh hab kereta kuda Rom.

Kebanyakan lampu Jamb, termasuk tanglung khasnya, datang dengan pilihan untuk lilin dan bukannya kelengkapan elektrik. Dalam projek baru-baru ini, pasangan itu menutup meja makan di bilik pameran mereka dengan pemegang lilin kaca potong abad ke-19 yang mengular di atas meja. Daya tarikan untuk Fisher terletak pada “menghidupkan impian Caravaggio chiaroscuro. Tidak ada yang lebih baik daripada jeda teduhan dan bayang-bayang yang mendalam,” katanya.

Di Kolej Magdalene, Cambridge, pelajar boleh menjamu selera dengan cahaya lilin di dewan awal abad ke-16, lengkap dengan perisai bercat era Queen Anne yang rumit dan tingkap kaca berwarna yang luas. Pada waktu petang, bahagian dalam berpanel hijau diterangi oleh lilin Liljeholmens Kanalljus putih dalam lilin perak, dan escutcheon di dinding, sementara hidangan tiga hidangan disajikan. Ritual itu telah menjadi USP kolej. Pengalaman pendemokrasian, ia memupuk semangat berkumpul untuk makanan, perbualan dan komuniti.

“Mungkin terdapat 100 orang di dalam dewan, tetapi ia mewujudkan rasa keintiman ini apabila orang ramai menyertai lopak cahaya perbualan kecil,” kata Dr Jane Hughes, seorang rakan, pengarah Pengajian dalam Bahasa Inggeris, dan Pustakawan Pepys semasa. Telefon dan seluar jeans biru dikerutkan kening. Sementara itu, berdekatan di kafeteria, pelajar makan tergesa-gesa sambil mengetuk komputer riba atau menatal pada telefon bimbit secara serentak. Wajah mereka berseri-seri dengan silauan biru peranti elektronik. Ia adalah dunia yang terang dan teduh…

result sgp hari ini

pengeluaran sdypengeluaran sydneypengeluaran sidney

togel keluaran sidney

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2020

singapura totobet net