site

Adakah menu pertabalan baru Wiltons sesuai untuk seorang raja?

Bagaimana anda merancang untuk menghabiskan hujung minggu pertabalan? Untuk jubli platinum Ratu Elizabeth, saya memasak sejumlah besar kedgeree dan menonton semuanya di televisyen. Apa yang lebih British? Tetapi apabila saya mendengar Wiltons di St James’s meletakkan pada menu pertabalan untuk menghormati Raja Charles – hidangan tujuh hidangan tersedia untuk makan malam sepanjang Mei – saya fikir kali ini saya boleh melakukan yang lebih baik.

Puteri Margaret meninggalkan Wiltons di Haymarket, Disember 1964

Diana, Puteri Wales di Wiltons, 1996

Diana, Puteri Wales di Wiltons, 1996 © CameraPress Digital

Wiltons dibuka pada tahun 1742 sebagai gerai tiram dan dilancarkan sebagai restoran pada tahun 1840-an. Dianugerahkan waran diraja untuk tiram dan makanan laut oleh Ratu Victoria, Edward VII dan Edward VIII, ia dijual kepada Olaf Hambro pada tahun 1942 dan masih dimiliki oleh keluarga perbankan. Sebuah kantin Pertubuhan, ia pernah digambarkan sebagai kacukan kelab lelaki budiman dan taska – dua institusi hebat dalam kehidupan orang Inggeris. Pelayan-pelayan itu berpakaian menyerupai pengasuh, jenis yang mungkin pernah mengarahkan ketua-ketua industri dan mendarat bangsawan yang makan di sini untuk menghabiskan sayur-sayuran mereka atau sebaliknya.

Sebelah salmon salai di Wiltons

Rak kambing dari ladang Rhug, dihidangkan dengan kacang polong dan bawang bayi serta sos wain merah © Alex Maguire

Rhubarb dan Nyetimber jeli wain berkilauan © Alex Maguire

Sejak kebelakangan ini, terdapat dorongan untuk berkembang. Kod pakaian telah dilonggarkan – jaket dan tali leher “dialu-alukan” tetapi tidak lagi diperlukan – dan menu dikemas kini secara halus. Kegemaran orang biasa seperti salmon salai, tiram, belibis dan daging lembu kekal. Tetapi item harga yang lebih mudah diakses seperti ikan kod dan tapak limau telah ditambah, seperti menu yang telah ditetapkan, yang menjanjikan nilai yang lebih baik. Menu pertabalan, berharga £150 sekepala dengan penerbangan wain sepadan pada £125 setiap orang, adalah sedikit tangisan daripada wang tebusan raja yang mungkin pernah anda bayar.

Wiltons dibuka sebagai restoran pada pertengahan abad ke-19 © Alex Maguire

Risotto cendawan morel – kegemaran Raja © Alex Maguire yang dikhabarkan

Saya akan mengatakan ia berbaloi. Terdapat Bollinger Special Cuvée untuk bermula, secara semula jadi; ia adalah kegemaran Istana. Kemudian panggilan panggilan terbaik bermusim British. Asparagus velouté adalah kebaikan berbuih panas dalam cawan espresso yang manis, diikuti oleh monkfish Cornish yang diawetkan sitrus dengan halia, bawang merah, samphire dan adas – cerah dan herba, seperti G&T dengan sedikit bawang jeruk. Risotto cendawan morel – sumber memberitahu saya Raja memesan ini apabila dia datang – mungkin yang terbaik yang pernah saya miliki: kaya dan berkrim dengan hanya cukup gigitan. Hidangan itu hampir berdengung. Rak kambing dari ladang Rhug, tempat Charles mendapat miliknya, adalah seperti yang anda mahukan dengan kacang polong dan bawang bayi dalam sos wain merah yang melekit (anda boleh menukar dalam Dover sole untuk ini jika anda mahu). Terdapat sorbet epal hijau untuk dibersihkan. Kemudian jeli mewah yang diperbuat daripada rhubarb dan wain berkilauan Nyetimber, dengan petit-fours untuk dihabiskan. Seorang raja di antara perayaan.

@ajesh34

totobet singapura

sidney hari ini

togel sydñey 2023

angka hk keluar malam ini

keluarann hk