site

Aliran baharu yang besar daripada Watches and Wonders 2023

Tahun ini Watches and Wonders telah menyatukan kedudukannya sebagai pameran perdagangan lodestar dan acara media untuk industri paling terkenal di Switzerland dengan program acara yang bercita-cita tinggi di seluruh bandar. Terdapat “animasi butik”, “perhimpunan pembuatan jam”, lawatan berpandu kod QR ke hotspot horologi dengan pencarian harta karun dan persaingan, perayaan jalanan hari ini dari 5 petang-9 malam tepat (ini Geneva, lagipun), termasuk makanan trak dan DJ elektro di Quai Général Guisan, dengan segala-galanya memuncak dengan pembukaan salun kepada orang ramai pada hari Sabtu 1 April (bukan April Fool… ini Geneva lagi).

Biver Carillon Tourbillon, €520,000

Bulgari Octo Roma Striking Papillon Tourbillon, £111,000

Bulgari Octo Roma Striking Papillon Tourbillon, £111,000

Sekitar 180 jenama dipamerkan di pameran itu dan di dalam dan sekitar Geneva. Salah satu pelancaran yang paling dinanti-nantikan ialah jenama Jean-Claude Biver dengan volum rendah, nilai pengeluaran tinggi yang eponim, yang bermula dengan bercita-cita tinggi dengan turbillon. Tetapi jenama besar sekali-sekala masih menahan tarikan dewan utama. Bulgari tidak hadir di Palexpo, lebih suka mempamerkan di Hotel President Wilson, di mana ia menunjukkan Octo Roma baharunya, (adakah ia bulat? Adakah ia segi lapan? Ia sedikit daripada kedua-duanya) dalam lelaran yang pelbagai seperti automatik tiga tangan dan tourbillon dengan paparan minit rama-rama.

Bangle Mini Tab Mandi Cartier, £11,300

Pembuat jam tangan yang hebat di Perancis, Cartier, menunjukkan banyak barangan bagus dalam katalog belakang untuk dikemukakan kepada khalayak baharu berikutan kejayaan pelancaran semula Panthère dan Gordon Gekko-spec Santos. Tahun ini Tank Française 1996 akan diubah suai dengan perubahan yang sangat halus sehingga anda perlu menjadi geek Cartier untuk melihatnya – contohnya, mahkota berliku heksagon yang menggantikan pendahulu segi lapan. Jam tangan wanita juga dipuji berinspirasikan retro – baignoire kecil yang sangat baik pada gelang sangat bagus saya akan memakainya sendiri jika ia lebih besar sedikit (harap anda membaca Cyrille Vigneron ini). Begitu juga, Clash [Un]terhad (lebih bagus daripada gelang dengan nama yang sama) mempunyai getaran Jeanne Toussaint – bantu diri anda sendiri dan pilih yang mempunyai batu berwarna: karang, spinel hitam, chrysoprase, tsavorites dll. Walau bagaimanapun, yang saya akan pakai di rumah ialah Tank Normale: kajian sempurna dalam gaya bersahaja yang kelihatan sama baik sekarang seperti yang dilakukan lebih daripada 100 tahun lalu semasa ia dilahirkan.

Cartier Tank Louis Large, £12,800

Kereta kebal Cartier [Un]emas mawar terhad dengan berlian, spinel, tsavorites, coral dan chrysoprase, POA

Satu lagi art deco klasik, Jaeger-LeCoultre Reverso, kembali bukan kepada asal usul 1930-an tetapi kepada tempoh yang lebih baru dalam sejarahnya, 1990-an, apabila pengeluar mula menunjukkan kepelbagaian kes Reverso dengan memasangkannya dengan komplikasi, antaranya Reverso Chronographe Retrograde yang sangat baik. Jaeger-LeCoultre mendakwa bahawa pergerakannya, Caliber 829, “bukan sahaja pergerakan kronograf berbentuk pertama dalam kes segi empat tepat untuk Jaeger-LeCoultre tetapi juga kronograf terintegrasi manual pertama yang dibangunkan dari awal dalam era pasca kuarza”. Kaliber 860 yang dipertingkatkan, pergerakan baharu untuk membuat penampilan sulungnya dalam Reverso Tribute Chronograph, menampilkan kronograf retrograde pada dail belakang rangka jam tangan.

Jaeger-LeCoultre meningkat emas Reverso Tribute Chronograph (paparan kronograf), £37,400

Jaeger-LeCoultre rose gold Reverso Tribute Chronograph (paparan dail jam tangan)

Chrono yang unik juga menjadi pusat perhatian di Montblanc, di mana pembuat pena Hamburg sangat teruja dengan Penjaga Masa Terbuka Minerva yang membingungkan. Ia mungkin berdasarkan pergerakan 100 tahun, tetapi inovasi abad ke-21 ialah sistem operasi bezel yang memulakan, menghentikan dan menetapkan semula chrono: Klik, Klik, Klik.

Bercakap tentang chronos, mereka tidak lebih ikonik (maaf menggunakan klise, tetapi ia adalah benar) daripada Rolex Daytona, yang menyambut hari lahirnya yang ke-60 tahun ini dengan cara yang tipikal Rolex. Penyegaran ulang tahun telah lama ditunggu-tunggu, tetapi sangat halus sehingga anda benar-benar perlu membawa Daytona semasa anda untuk dapat menghargai hakikat bahawa penanda jam adalah bentuk yang sedikit berbeza dan model yang baru dilancarkan dengan Cerachrom mempunyai bezel bertepi di dalam. logam kes itu. Tetapi jika anda sudah cukup bernasib baik untuk memiliki platinum Daytona, “Platona” yang terkenal, maka anda boleh meninggalkannya di rumah. Permainan spot-the-difference sedikit lebih mudah dengan model platinum kerana Rolex tidak pernah membuat Oyster di mana anda boleh melihat pergerakan beraksi sebelum ini, dan, percayalah, dalam dunia Rolex geekery ini adalah berita yang paling besar. Turut menjadi tajuk utama di planet Rolex dan seterusnya ialah sepasang dail yang sangat menyeronokkan pada model Oyster Perpetual baharu: satu dilapisi dengan buih dalam warna merah jambu, pirus, kuning, merah dan hijau; manakala Day-Date mempunyai corak jigsaw yang serupa dengan perkataan seperti “Cinta, Harapan, Damai” muncul dalam tetingkap hari dan ikon yang disertakan dalam paparan tarikh. Rolex telah melakukan dail bercorak zebra dan harimau bintang yang “menyeronokkan” pada masa lalu, dan sekali setiap separuh generasi anda harus mengharapkan ia melakukan sesuatu yang tidak dijangka seperti ini.

Oyster Perpetual Cosmograph Daytona, Oystersteel – rangkaian baharu Daytonas akan berharga dari £12,700 hingga £70,800

Seorang lagi dengan ulang tahun ke-60, TAG Heuer nampaknya sedang dalam misi untuk membuktikan kepelbagaian Carrera. Terdapat dua turbillon Carrera baharu, TAG Heuer Carrera Chronograph 42mm gaya retro dan TAG Heuer Carrera Plasma Diamant d’Avant-Garde Chronograph Tourbillon 44mm yang diberi nama secara komprehensif dan terpuji (jangan risau, dengan latihan beberapa jam ia tersasar dari tongue), yang merupakan perkembangan menarik tentang obsesi CEO Frédéric Arnault terhadap berlian buatan makmal. Mereka bukan sahaja menutup dail seperti dalam Carrera Plasma tahun lepas, tetapi kini ia ditaburkan seperti ratusan dan ribuan pada bezel, sarung dan gelang. Pesaing awal untuk hadiah Grand Prix d’Horlogerie de Genève Audacity tahun ini.

TAG Heuer Carrera Chronograph Tourbillon, £19,950

TAG Heuer Carrera Plasma Diamond Avant-Garde, POA

Hermès, juga, sedang menekan butang berani, meletakkan tali getah oren, biru, kuning dan hijau pada versi baharu HO8nya yang diperbuat daripada bahan yang dipanggil “Komposit”. Komposit Hermès diperbuat daripada gentian kaca berjalin dan alumini, dan serbuk batu tulis. Ia menandakan semua kotak “bahan baharu” biasa – ringan, kukuh dan semua itu – dan, ini adalah Hermès, terdapat kepentingan estetik yang melekat pada serbuk batu tulis, yang memberikan perak halus yang berbeza dengan bezel seramik hitam.

Piaget Polo QP Obsidian, £53,000

Hermes H08, £6,090

Chopard Alpine Eagle 41 XPS, £20,500

Montblanc Memperkenalkan Penjaga Masa Minerva, daripada €60,000

Chopard, sementara itu, membuat berita dengan cara ia menggunakan, atau lebih tepatnya, menggunakan semula, bahan klasik dengan banyak kesan mengenai keluli yang setara dengan emas beretika yang sangat topikal. Keluli Lucent sedia ada, digunakan untuk jam tangan sukan Alpine Eagle yang sangat baik, sudah diperbuat daripada 70 peratus keluli kitar semula. Menjelang akhir tahun ini bahagian itu akan meningkat kepada 80 peratus, dengan 90 peratus menjelang 2025. Selain itu, ia akan menggunakan keluli kitar semula di semua pengeluarannya. Rupa-rupanya, jenama itu juga telah menjadi Maison mewah pertama yang menyertai SteelZero, sebuah organisasi yang berdedikasi untuk mempercepatkan peralihan industri keluli kepada sifar bersih. Satu lagi langkah dalam perjalanan Chopard menuju kemewahan yang mampan.

Zenith Pilot Automatic, daripada SFr7,500 (kira-kira £6,620)

Dengan perjalanan dalam fikiran yang berbeza, Zenith ingin mengingatkan semua orang bahawa ia adalah satu-satunya jenama yang dibenarkan untuk menggunakan perkataan “juruterbang” pada dail, dan tahun ini ia mengeluarkan koleksi Pilot serba baharu dengan yang paling penting. perkataan lima huruf yang muncul pada dail tepat di atas pukul enam. Ia keluar dengan gaya vintaj lama, pendahulu berwajah Blériot dan dengan reka bentuk bermatlamat yang, untuk memetik bahan akhbar, “mendapat inspirasi daripada keseluruhan rentang penerbangan – dahulu dan sekarang”. Untuk semua cita-cita (memandangkan sejarah penerbangan boleh dikatakan telah bermula dengan Daedalus dan Icarus), hasilnya adalah sangat homogen dan boleh dipakai.

Walau bagaimanapun, untuk bersikap adil, saya tidak melihat terlalu banyak bukti tentang orang yang buntu untuk mendapatkan idea dail. Terdapat kembalinya California di Panerai; salmon lazat pada keluli Alpine Eagle chez Chopard; dan batu keras baru berlimpah di Piaget dalam apa yang saya panggil secara tidak rasmi kes berlangkah “Warhol”.

Panerai Radiomir California, POA

Patek Philippe Calatrava Perjalanan Masa Paparan 24 jam, £46,190 © Patek Philippe/JD Meyer

Vacheron Constantin Tarikh Retrograde Fasa Bulan Luar Negara, POA

A Lange & Sohne Odysseus Chronograph, POA

Sementara itu, Patek Philippe memberikan kelas induk tentang cara reka bentuk dail pintar boleh mengubah Calatrava 6007A klasiknya. Penggunaan aksen kuning yang cekap dalam trek minit dan saat, ditambah dengan penambahan tangan terpakai sapu kuning dan kotak gaya gentian karbon yang cantik di tengah dail menunjukkan bahawa tiga tangan klasik Patek Philippe boleh menjadi sporty seperti anda suka: sesuai dengan denim atau tux kontemporari sama.

Trend Satu untuk ditonton: jam tangan sukan keluli dengan komplikasi masih menjadi perkara biasa: Vacheron Constantin mencadangkan versi retrograde Fasa Bulan bagi Luar Negara, manakala A Lange dan Söhne melancarkan pergerakan kronograf penggulungan sendiri yang pertama (Cal L156.1) dalam kelulinya sarung dan gelang model Odysseus.

Kalung Rahsia Jaeger-LeCoultre Reverso, €350,000

Jam Tangan Loket Rahsia Van Cleef & Arpels Perlée, POA

Jam Tangan Piaget High Jewellery Sautoir, POA

Chanel Mademoiselle Privé Lion Kalung Panjang, POA

Trend Dua untuk ditonton: kembalinya jam tangan sautoir – Van Cleef & Arpels, Chanel, Piaget dan Jaeger-LeCoultre semuanya menawarkan gaya baharu pada jam tangan rantai tahun ini.

togel hari ini

pengeluaran sidney hari ini berapa

totobetsdy

pengeluaran hk hari ini

toto bet sgp