site

Anda tidak suka ikatan. Jadi apa yang anda pakai?

Pada tahun 1992, jenama Amerika Dockers mengeluarkan risalah lapan muka surat kepada kira-kira 25,000 pengurus sumber manusia di seluruh Amerika Syarikat. “Panduan untuk Pakaian Perniagaan Kasual” adalah sebahagian daripada kempen untuk meningkatkan jualan chinos tandatangan syarikat. Yang pasti, pakaian perniagaan kasual telah wujud selama beberapa dekad sebelum ini, tetapi panduan Dockers membantu mengukuhkan idea bahawa anda boleh berpakaian kasual tetapi profesional dengan mengikuti beberapa peraturan mudah: memakai baju lengan panjang, tekan seluar anda dan elakkan daripada memakai pakaian sukan atau seluar jeans tertekan ke pejabat.

Yang nyata tidak hadir ialah tali leher, yang menjadi mangsa pertama dalam perang untuk standard pakaian profesional. Berevolusi daripada cravat yang dipakai oleh tentera upahan Croatia di Paris pada awal abad ke-17, tali leher adalah salah satu aksesori paling lama digunakan dalam almari pakaian lelaki, stoking bar. Apa yang bermula sebagai penurunan perlahan dalam pakaian leher tradisional semasa tahun-tahun selepas perang serta-merta menjadi kejatuhan bebas pada tahun 1990-an. Menurut Persatuan Perabot Pakaian Lelaki, sebuah kumpulan perdagangan yang mewakili pembuat tali leher Amerika, jualan tali leher di Amerika Syarikat memuncak pada jualan tahunan $1.3bn pada tahun 1995. Tidak lama selepas persatuan perdagangan ditutup secara kekal pada tahun 2008, firma penyelidikan pasaran NPD menganggarkan AS jualan merosot kepada hanya $418 juta. Vanners Silk Weavers, pengeluar sutera British terkenal yang membekalkan bahan untuk Ralph Lauren dan Brooks Brothers, memfailkan pentadbiran pada tahun 2020. Seorang peruncit mewah memberitahu saya bahawa dia kini menganggap inventori tali lehernya sebagai sebahagian daripada hiasan kedainya, sama seperti bagaimana bar memaparkan iklan minuman keras antik atau mata wang dari negara yang kini tidak berfungsi.

David Niven pada set The Schlitz Playhouse of Stars, 1951 © Getty Images

Walaupun tali leher itu kebanyakannya telah hilang daripada kehidupan seharian, terdapat beberapa keadaan di mana tidak boleh kelihatan seperti salah langkah. Saman perniagaan tradisional dalam potongan konservatif dan pakaian gelap, contohnya, hampir selalu kelihatan lebih baik dengan tali leher, terutamanya apabila dipasangkan dengan baju putih. Tanpa sedikit pakaian leher seperti sutera, ruang kosong di antara tepi hadapan kot boleh kelihatan seperti langit malam tanpa bintang. Ini adalah salah satu sebab mengapa pereka masih memasukkan pakaian leher dalam persembahan landasan mereka – sedikit sutera menambah minat visual. Jika anda tidak mahu memakai tali leher, pertimbangkan kot sukan dengan seluar panjang atau sut dalam fabrik yang kurang formal, seperti kapas renyah atau linen kusut. Malah warna bukan perniagaan boleh membantu dalam merapatkan jurang formaliti antara kolar terbuka dan jaket yang disesuaikan (sut buruk coklat boleh kelihatan lebih semula jadi tanpa tali leher daripada pakaian yang sama dalam arang).

Colin Heywood, pengarah urusan Anderson & Sheppard, mencadangkan memakai baju sejuk krew sebagai alternatif kepada tali leher. “Dengan pelbagai warna, sweater boleh menanggalkan jaket dan mencipta rupa kasual pintar,” katanya. “Kemeja polo juga berfungsi dengan baik. Untuk yang lebih mencabar, cravat membuat kenyataan yang sebenar. Apabila membeli pakaian rajut, pertimbangkan serat: merino biasa kelihatan hebat di bawah jaket yang disesuaikan, tetapi ia boleh menjadi terlalu licin. Untuk tekstur tambahan, pilih Shetland span, yang kelihatan sangat bagus dengan tweed. Sweater kasmir dalam lapisan antara satu hingga empat adalah satu lagi pilihan terbaik.

Sweater kasmir Anderson & Sheppard 12 lapis, £785, baju tanpa kolar cashmerello, £345, dan selendang bulu, £95
Sweater kasmir 12 lapis Anderson & Sheppard, £785, baju tanpa kolar cashmerello, £345, dan selendang bulu, £95 © Rikesh Chauhan

Jaket Anderson & Sheppard Air Mail, £1,395, baju sejuk merino, £285, dan selendang kasmir, £415 © Rikesh Chauhan

Greg Lellouche bekerja sebagai jurubank Wall Street dari 2002 hingga 2012, apabila pergerakan kasual perniagaan sedang giat dijalankan. Keghairahannya terhadap gaya lelaki bermakna dia perlu mencari cara untuk memakai jahitan yang sesuai dengan persekitarannya yang berubah-ubah. Apabila Lellouche meninggalkan kerja kewangannya untuk meneruskan kerjaya dalam pakaian lelaki, membuka No Man Walks Alone pada 2013, dia mula menasihati pelanggan tentang cara memakai jahitan tanpa tali leher. “Saya cadangkan polos dipotong dalam kain baju seperti kapas atau flanel, atau jersi turtleneck ringan,” katanya. “Saya suka bagaimana anggota kerajaan Perancis telah memakai turtleneck dengan jahitan untuk berpakaian mesra dan menjimatkan tenaga. Jika seseorang mendapati turtleneck dengan jahitan terlalu retro, mereka boleh mencuba baju dengan kolar berbutang ke bawah.”

Kolar berbutang ke bawah berdiri lebih baik tanpa tali leher berbanding rakan sejawatnya, walaupun Lellouche percaya gaya itu kelihatan lebih baik dengan kot sukan daripada sut. Jika anda memilih polo rajutan, Lellouche mencadangkan supaya menjauhi polo yang kelihatan terlalu mirip dengan baju golf. “Apa sahaja yang anda pilih, pastikan anda mempunyai lengan panjang,” tambahnya. “Anda mahukan sedikit persembahan cuff untuk membawa sedikit konsistensi dengan formaliti jahitan.”

No Man Walks Alone telah diasaskan oleh Greg Lellouche pada 2013 © Agyesh Madan untuk No Man Walks Alone (2)

“Apa sahaja yang anda pilih, pastikan anda mempunyai lengan panjang,” kata Lellouche

Kot kain kasmir kapas Row, £1,800, dan bahagian atas viscose, £970. Seluar bulu/mohair Dries Van Noten, £530. Penggayaan oleh Andreas Peter Krings. Model, Ottawa Kwami © Quentin De Briey

George Wang, pengasas rumah jahitan Cina Atelier Brio Pechino, berkata elemen paling penting di sini ialah dapat bercerita dengan pakaian leher anda. Rakannya Simone Righi di Florence suka menanggalkan tali lehernya dan memasukkannya ke dalam poket dada jaketnya, mengubahnya menjadi segi empat sama poket dadakan. “Ini bukan untuk mengatakan bahawa semua orang harus melakukan perkara yang sama,” dia mengingatkan. “Tetapi Simone telah mencipta sedikit drama. Ada satu cerita di sini, permainan meneka untuk penonton yang ingin tahu bagaimana dan mengapa tali leher itu berakhir di dalam poketnya. Apabila ia datang untuk berpakaian yang baik, berfikir lebih seperti seorang penulis daripada seorang stylist. Mana-mana kombinasi boleh berfungsi jika anda mempunyai jalan cerita yang betul.”

Kehilangan kot dan tali leher tradisional bermakna berakhirnya pakaian seragam, yang menjadikan berpakaian untuk bekerja sedikit lebih mengelirukan, tetapi juga membuka peluang baharu. Kasut sutera yang diikat di leher, dengan hujungnya terselit di bawah baju, mungkin menunjukkan rasa kehalusan (walaupun, jika dilakukan dengan buruk, ia juga memberi kesan). Turtleneck di bawah jahitan mempunyai getaran retro, manakala baju sejuk krew dan polo lengan panjang adalah yang paling mudah dipakai dan membantu menghilangkan kelebihan formaliti yang wujud dalam sut. Apa sahaja yang anda pilih, fikirkan cerita yang anda cuba sampaikan.

t0gel singapura

peng sdy

totobet sidny

hongkong prize

totobet togel singapore