site

Artis pelbagai disiplin Stefan Brüggemann bercakap rasa

Penanda gaya peribadi saya ialah baju-T band vintaj. Saya telah memakainya sejak saya masih remaja. Ia bermula dengan Sex Pistols. Sekarang saya membelinya di pasar loak atau gig pada bila-bila masa yang saya boleh. Saya mempunyai kira-kira 80, termasuk Bahagian Joy, Dead Kennedys dan Alan Vega. Saya sangat menyukai baju-T Pesanan Baharu saya, untuk grafik Peter Saville. Saya suka apa yang diwakili oleh kumpulan-kumpulan ini dalam budaya Inggeris. Muzik adalah salah satu sebab saya berpindah ke London dari Mexico City pada tahun 1997.

Perkara terakhir yang saya beli dan suka ialah 3,000 pokok Eremophila nivea untuk memenuhi taman yang saya tanam di rumah saya di Ibiza. Mereka mempunyai tekstur sutera dan bunga ungu ini. Mereka berbeza dengan indah dengan blok konkrit rumah gaya brutalis saya, dan landskap bumi Ibizan merah dan pain hijau gelap. Saya mahu mereka menguasai supaya anda berasa seperti berada di dalam awan.

Brüggemann antara tumbuhan Eremophila nivea di tamannya © Daniel Schäfer

Dan dalam senarai harapan saya ialah tanah. Saya ingin membeli plot supaya saya boleh bereksperimen dengan pertanian dan bekerja pada arca luar. Saya ingin melihat sebuah finca di Sant Mateu d’Albarca.

Cenderahati terbaik yang saya bawa pulang ialah sebuah escapulario – rantai perak dengan ikonografi Katolik dari kedai agama di sebelah Katedral Metropolitan Mexico City. Ia mengingatkan saya kepada rumah.

Beberapa baju-T Tempahan Baru vintaj beliau

Beberapa baju-T Pesanan Baharu vintajnya © Daniel Schäfer

Bacaan terbaharu kegemarannya © Daniel Schäfer

Buku terbaik yang pernah saya baca pada tahun lalu ialah Perisikan untuk Dummies, koleksi esei dan tulisan mendiang wartawan dan editor Amerika Glenn O’Brien. Dia seorang kawan. Dia menulis teks untuk salah satu katalog pameran saya, dan membaca ini seperti mendengar suaranya semula.

“Penemuan” baru-baru ini ialah kejiranan San Miguel Chapultepec di Mexico City. Ia adalah kawasan kreatif baharu yang dipenuhi dengan galeri, studio seni dan reka bentuk, berhampiran dengan Bosque de Chapultepec, taman bandar terbesar di Amerika Latin. Di sinilah semua artis tinggal. Tiada pemandangan makanan sebenar, tetapi ia mempunyai kantin yang sangat tradisional, Cantina el Mirador, yang mempunyai tempat minum untuk lelaki sahaja dengan suasana pub sekolah lama dan restoran yang sering dikunjungi oleh artis dan ahli politik. Saya akan memulakan kerja untuk projek membina rumah studio di sana bersama jiran saya, arkitek José Juan Rivera Río dari JJRR Arquitectura.

Bilik kegemaran saya di rumah saya ialah ruang tamu brutalis saya di Ibiza. Rumah itu merupakan projek Eropah pertama arkitek Mexico Alberto Kalach dan dia mereka bentuk bilik ini dengan banyak tingkap kecil yang menghubungkannya dengan hutan pain dan persekitaran di luar. Ia adalah pemasangan seni khusus tapak, menampilkan perkataan daripada puisi saya yang tertulis dalam daun emas ke dinding, dan dimainkan di atas pembesar suara dalam rakaman yang disuarakan oleh Iggy Pop. Emas adalah reaktif kepada sebarang anjakan cahaya; walaupun awan melintas. Pada waktu malam, ruang itu bersinar seperti api logam. Lebih banyak anda melihat, lebih banyak ia mendedahkan. Ia adalah tempat renungan.

Brüggemann di rumah di Ibiza. Seekor kucing liar Ibizan berkeliaran di luar © Daniel Schäfer

Ikon gaya saya ialah Iggy Pop. Dia provokatif, inovatif dan mengganggu. Saya mendapati idea seseorang yang telah mengemudi pelbagai disiplin merentasi seni, muzik, seni bina dan politik sangat memberi inspirasi. Pada tahun 2019, saya memintanya membaca semua 45 puisi dan kata-kata mutiara saya. Kadang-kadang menyanyi, kadang-kadang bercakap dan kemudian menjerit, dia pasti Iggy.

Hadiah terbaik yang saya berikan baru-baru ini adalah salah satu lukisan saya dari siri baru yang dipanggil Pandangan Tanpa Tajuk. Setiap hari lahir teman wanita saya, Fabiola Quiroz, mendapat karya seni. Hasil kerjanya adalah dalam daun emas, dengan segi empat tepat seperti lompang gelap di tengah dalam warna hitam super matte. Ia seperti pandangan ke infiniti; portal melarikan diri.

Pandangan Tanpa Judul, 2022, oleh Brüggemann © Daniel Schäfer

Sandalnya Birkenstock x Rick Owens © Daniel Schäfer

Dan hadiah terbaik yang saya terima baru-baru ini ialah sepasang Birkenstocks dari Rick Owens, reka bentuknya sendiri. Mereka mempunyai tali hitam dan perak dengan tapak lateks gabus. Saya tidak pernah mempunyai sepasang sebelum ini. Saya suka bahawa mereka tidak kelihatan seperti saya seorang pencinta alam semula jadi Jerman yang membosankan – mereka avant-garde, mencabar dan sangat selesa.

Muzik terakhir yang saya beli ialah “Sweetest Chill” oleh Siouxsie and the Banshees. Saya sentiasa menyukai kumpulan itu dan saya pernah mendengar mereka akan mengeluarkan album baharu tidak lama lagi. Dah lama tak dengar lagu tu. Ia membawa saya ke semasa saya bekerja keras untuk cuba ke London supaya saya boleh datang dan meneroka idea baharu ini iaitu pergerakan punk.

Lukisan kontras berkelajuan tinggi (konteks ketakutan), 2022, oleh Stefan Brüggemann © Daniel Schäfer. Dengan hormat dari Hauser & Wirth

Saya mempunyai koleksi meja. Saya boleh hidup tanpa sofa atau katil, tetapi saya perlu mempunyai meja besar untuk duduk dan bekerja. Yang di rumah Ibizan saya menawarkan semua fungsi ini dan juga merupakan arca itu sendiri. Saya telah membuatnya untuk ruang oleh studio seni bina dan reka bentuk dalaman Habitación 116. Panjangnya 6m, ditempa daripada batu pasir dan beratnya setengah tan. Ia mengambil masa 30 orang untuk mendapatkannya di dalam rumah. Saya suka bahawa ia bukan barang antik yang rapuh. Saya juga mempunyai satu oleh arkitek Itali Carlo Scarpa yang duduk di luar di atas teres, dan saya mengintai yang lain oleh Donald Judd.

Meja batu Pierre de Belge yang dipesan lebih dahulu oleh Bilik 116 © Daniel Schäfer

Pandangan di dalam peti sejuk Brüggemann © Daniel Schäfer

Dalam peti ais saya anda akan sentiasa jumpa probiotik. Anda perlu terus menukarnya tetapi saya banyak menggunakan Bio-Kult. Juga lemon – rutin pagi saya di Ibiza adalah pergi ke taman, memetik limau, kemudian minum jus sebelum sarapan pagi. Kami sentiasa menyimpan sos chipotle segar dari pasar Mercado Medellín tempatan di daerah Roma di Mexico City. Kami ada dengan segala-galanya daripada telur hancur ke taco kepada nasi.

Saya baru-baru ini menemui Mostyn, galeri kontemporari dan pusat seni di bandar tepi laut Llandudno di utara Wales. Saya mempunyai tinjauan solo kerja saya di sana pada masa ini bertajuk Bukan Hitam, Bukan Putih, Perak sehingga 17 Jun. Ruang galeri dipenuhi dengan cahaya semula jadi yang indah – dan sungguh mengagumkan untuk menemui alam liar di bahagian dunia itu.

Vendôme Gueridon 1 meja sisi, 2022, oleh Fredrickson Stallard © Daniel Schäfer

Kucing Ibizan liarnya © Daniel Schäfer

Satu kelonggaran yang tidak akan saya lupakan adalah kucing saya. Mereka adalah kucing liar yang akan berkeliaran semasa rumah Ibizan masih tapak pembinaan; pembina memberi mereka makan. Kini mereka sebahagian daripada keluarga. Salah seorang daripada mereka baru-baru ini mempunyai anak kucing yang kami namakan Warhol dan Basquiat.

Pakaian terakhir yang saya tambahkan ke almari pakaian saya ialah sepasang seluar “Drunken” Vivienne Westwood dalam denim. Saya suka potongan berat sebelah mereka. Saya telah memakai seluar dia selama bertahun-tahun. Mereka radikal tetapi selesa; tradisional tetapi alternatif pada masa yang sama.

Ruji dandanan yang tidak pernah saya miliki ialah bauan Mad et Len Graphite, yang selalu saya bawa semasa melancong. Baunya sangat dalam dan menyengat. Bagi saya, ia adalah visualisasi olfaktori konkrit kelabu. Dan seorang kawan saya dari Cyprus baru-baru ini memberi saya sebotol besar minyak Ayurveda tulen, yang saya gunakan pada badan dan janggut saya. Ia membuatkan saya berasa santai tetapi bertenaga. €140 untuk 50ml EDP

Studio seni Brüggemann, dengan kerusi 1964 oleh Pierre Chapo © Daniel Schäfer

Objek yang saya tidak akan pernah berpisah ialah sepasang kerusi berlengan abad pertengahan oleh pereka Perancis Pierre Chapo yang terletak di studio saya. Mereka sangat diingini. Saya mengambilnya daripada peniaga reka bentuk abad ke-20 Galeria Tambien di Santa Gertrudis de Fruitera di Ibiza.

Seorang artis yang karyanya saya akan kumpulkan jika saya boleh ialah El Greco. Lukisannya mempunyai aura yang sangat jarang dihasilkan oleh artis. Karya-karyanya begitu penuh dengan kilauan dan mistik. Jika saya boleh mengambil beberapa daripada Prado, saya akan.

Alat yang saya tidak boleh lakukan tanpanya ialah Apple Watch saya, yang saya gunakan untuk menjejaki tidur saya. Saya juga banyak bermain tenis jadi ia memberitahu saya bagaimana saya beraksi secara fizikal. Jika tidak, teknologi utama saya ialah Staedtler HB, dan pensel grafit tulen yang saya gunakan untuk menulis puisi saya, dan melakar idea projek. Saya lebih suka kelonggaran dan kebebasan sehelai kertas A4 putih, daripada buku nota. Kemudian saya baru mula menconteng.

Guru kesejahteraan saya bergantung pada di mana saya berada. Di Ibiza, pakar akupunktur Rebecca Garcia di Ca’n Oliver di Santa Gertrudis de Fruteira. Saya sangat curiga tentang akupunktur pada mulanya, tetapi dia hebat dan ia membuatkan saya berasa sangat baik. Di London, saya mengadakan sesi Reformer Pilates satu lawan satu dengan Carmela Besso di rumahnya di Notting Hill. Bagaikan kereta yang baru pulang dari diservis. Teman wanita saya memotong rambut saya. Kami akan meletakkan kerusi di atas teres, dan saya akan merenung bagaimana seterusnya untuk membangunkan taman, sementara dia memotong.

Apl kegemaran saya ialah NTS Radio. Ia merupakan gabungan hebat sesi rakaman dan sesi langsung serta gaya muzik yang pelbagai. Saya suka mendengarnya semasa saya bekerja. Sejak kebelakangan ini, saya telah mendengar banyak penerbit British dan DJ Andrew Weatherall. Saya pernah pergi menonton dia bermain di The Blue Note di Hoxton Square pada akhir 1990-an, ketika saya mula-mula berpindah ke London. Beliau adalah salah seorang perintis yang mencampurkan muzik elektronik dengan punk dan rock. nts.live

Jika saya tidak melakukan apa yang saya lakukan, saya akan melakukannya seorang arkitek. Sebagai seorang kanak-kanak saya bermimpi untuk bekerja dalam seni bina, tetapi saya tidak lama lagi menyedari ia melibatkan banyak kompromi dan sekatan. Ibu bapa saya kedua-duanya ahli arkeologi dan saya dibesarkan melihat gereja dan piramid di seluruh Mexico. Saya mendapati perkahwinan dalam seni bina antara ruang, masyarakat dan politik menarik – ia merangkumi keseluruhan kisah manusia.

data sgp 2023 hari ini

minta pengeluaran sdy

toto sidney 2023

togel hkg 2021 hari ini keluar

totobet singapore hari ini