site

Bagaimana untuk membeli dinosaur

Pada 18 April, TRX-293 Trinity, seorang berusia 67 juta tahun dinasaur Tyrannosaurus rangka, akan mula dijual di Koller Auctions di Zurich. Dengan rizab SFr5mn-SFr8mn (kira-kira £4.4mn-£7.1mn), ia akan menjadi T-rex “lengkap” pertama yang mula dijual di Eropah, dan hanya yang ketiga di dunia. Memandangkan harga rekod untuk T-rex pada lelongan adalah untuk “Stan” – yang dijual pada harga $31.8 juta pada 2020 – rizab itu mungkin agak konservatif. Ia adalah gabungan tiga T-rex yang digali dari formasi Hell Creek dan Lance Creek di Montana dan Wyoming, tempat asal Stan, dan “Sue”, yang dijual di lelongan pada harga $8.4 juta pada tahun 1997. Walau apa pun yang diperoleh Trinity, harga yang dicadangkan bahawa dinosaur telah memasuki alam yang biasanya dikhaskan untuk karya seni yang paling berharga. Nicolas Cage dan Leonardo DiCaprio diketahui telah membida satu sama lain untuk mendapatkan tengkorak a Tarbosaurus bataar. Syarikat teknologi di Silicon Valley bersaing untuk mendapatkan peninggalan prasejarah untuk memeriahkan lobi mereka yang sarat dengan seni.

Tengkorak triceratops, $661,500, dan rangka gorgosaurus, $6.1juta, kedua-duanya dijual pada 2021 oleh Sotheby’s © Courtesy of Sotheby’s

Tahun lepas, dua festival seni terkemuka di London, Frieze Masters and Masterpiece, menampilkan fosil dinosaur, tengkorak triceratops dewasa (dijual dengan harga “jumlah enam angka”), tengkorak triceratops juvana dijual pada harga £650,000 dan rangka camptosaurus dengan harga senarai £1 juta. Galeri David Aaron bertanggungjawab untuk fosil ini. Pada masa ini dipamerkan di bilik pameran Mayfairnya ialah tengkorak triceratops juvana. Galeri ini ditubuhkan pada tahun 1910 dan diuruskan oleh generasi ketiga dan keempat keluarga Aaron. “Ia adalah peralihan semula jadi untuk bekerja dengan fosil dinosaur kerana perniagaan keluarga kami mempunyai generasi pengalaman dalam menangani barang antik dan seni Islam,” kata Benjamin Aaron. Bersama-sama dengan tengkorak itu terdapat folder besar yang disertakan yang mendokumenkan setiap orang, alat atau bahan yang telah bersentuhan dengan kepingan itu, mengapa dan bila. Kemudian terdapat testimoni pakar, daripada saintis dan pakar industri. Terdapat foto, graf, lukisan dan video tentang asalnya.

Profesor Paul Sereno dan pasukannya di Afrika, menggali theropod Afrovenator dan sauropod Jobaria

Profesor Paul Sereno dan pasukannya di Afrika, menggali sebuah theropod Afrovenator dan sauropod Jobaria © Didier Dutheil/Sygma melalui Getty Images

Tengkorak T-rex dijual oleh Sotheby dengan harga $6.1 juta pada 2022

Tengkorak Triceratops, dijual oleh Galeri David Aaron pada tahun 2022

Betapa pentingnya untuk mendapatkan penyelidikan yang betul telah dibuktikan oleh penjualan yang dirancang di Christie’s pada tahun 2022 T-rex bernama “Shen”. Lelongan itu ditangguhkan beberapa hari sebelum fosil itu dianggarkan memperoleh sehingga $25 juta, dengan keperluan untuk “kajian lanjut” disebut. mengikut The New York Timespenjualan itu runtuh apabila ahli paleontologi Peter Larson mempersoalkan berapa banyak daripadanya adalah replika.

Terdapat juga persoalan etika besar yang dikemukakan oleh penjualan peribadi fosil dinosaur. Cassandra Hatton, ketua sains global dan budaya popular di Sotheby’s, menjelaskan bahawa majoriti fosil yang diperdagangkan secara sah berasal dari tanah persendirian di Amerika Syarikat. Ladang-ladang besar di Midwest Amerika, Wyoming, Montana dan Dakota akan mempunyai perjanjian dengan ahli paleontologi komersial. Ahli paleontologi ini – tidak seperti ahli paleontologi akademik di universiti atau muzium – akan membahagikan keuntungan dengan penternak apabila menemui, menggali dan menjual fosil. Prof Steve Brusatte, pengerusi paleontologi dan evolusi di Universiti Edinburgh mengatakan bahawa pasukan sedang menghasilkan satu spesies dinosaur baharu setiap minggu melalui penggalian komersial.

Rangka Gorgosaurus, dijual oleh Sotheby’s pada jualan Sejarah Alam 2021 dengan harga $6.1j © Ihsan Sotheby’s

Jack Horner, dipercayai menjadi inspirasi untuk Dr Alan Grant dalam Taman Jurassic, berpendapat bahawa perdagangan fosil komersial berfungsi menentang sains. “Kami yang menggali untuk memajukan sains melakukannya dari universiti dan muzium. Spesimen yang kami kumpul kekal dalam amanah awam di mana semua orang mempunyai akses kepada mereka. Pengumpul komersial menggali untuk mengaut keuntungan, dan mereka biasanya tidak peduli ke mana spesimen itu berakhir.”

“Sue”, T-rex dijual pada harga $8.4 juta pada tahun 1997, dipamerkan di Muzium Lapangan Chicago © The Field Museum

Di manakah boleh dibeli
milik Christie, christies.com
Galeri David Aaron, davidaaron.com
Lelongan Koller, kollerauktionen.ch
Sotheby’s, sothebys.com


Apa yang perlu dibaca
Dinosaur: Ensiklopedia oleh Donald F Glut (McFarland)
Tyrannosaurus Rex oleh Peter Larson dan Kenneth Carpenter (Indiana University Press)


Mana nak tengok
Muzium Dinosaur Badlands, Dickinson, North Dakota
Muzium Sejarah Semula Jadi Fernbank, Atlanta
Muzium Dinosaur Fukui, Jepun
Muzium Sejarah Semula Jadi, Berlin
Muzium Sejarah Alam, London; Titanosaur: Kehidupan sebagai Dinosaur Terbesar dipamerkan sehingga 7 Januari 2024
Muzium Sejarah Alam Negara, Paris
Institut Sains Semula Jadi Diraja Belgium, Brussels
Pusat Dinosaur Wyoming, Wyoming

Hampir mustahil untuk mencari pengumpul yang akan bercakap secara terbuka mengenai subjek itu. Tetapi seorang usahawan Amerika, yang koleksinya – yang bermula sederhana dengan gigi T-rex – kini cukup penting untuk dipaparkan dalam pameran muzium, menawarkan pandangan balas: “Adakah saya berasa tidak enak untuk memilikinya? Tidak, kerana rasa ingin tahu saintifik itu semula jadi. Tetapi pernahkah anda terserempak dengan pengumpul yang membeli fosil untuk mengelakkannya daripada tangan orang lain? Saya belum. Bagi pengumpul seperti saya, keperluan untuk berkongsi adalah lebih besar daripada keperluan untuk memiliki: kebanyakan muzium sejarah semula jadi dimulakan oleh pengumpul persendirian.

Sue boleh ditemui di Muzium Lapangan Chicago, dan Stan sedang menuju ke Muzium Sejarah Semula Jadi Abu Dhabi di masa hadapan. Kata Prof Paul Barrett, ketua vertebrata fosil di Muzium Sejarah Alam di London: “Walaupun sifat perbualan yang polarisasi, realitinya ialah kebanyakan koleksi fosil institusi telah diperoleh daripada koleksi komersial. Tanpa aktiviti paleontologi persendirian, kita tidak akan mempunyai spesimen untuk penyelidikan kita sendiri atau untuk dipamerkan kepada orang ramai. Seperti biasa, ada jalan tengah yang munasabah.” Semoga TRX-293 Trinity akan tiba di galeri berhampiran anda tidak lama lagi.

singapore result togel

sidney totobet

totobet sidny

hk indo

pengeluaran.sgp