site

Bagaimana untuk memberi makan orang tua dengan lebih baik?

Angela Clutton ialah seorang penulis makanan dan pengarah bersama British Library Food Season. Tahun ini, di samping perbincangan mengenai penapaian dan laluan makanan Afrika-Caribbean, Musim ini akan menyertakan perbincangan panel tentang isu yang sangat dekat dengan hatinya: bagaimanakah kita memberi makan kepada penduduk kita yang semakin tua? Kebimbangannya ditimbulkan oleh pengalaman ibunya yang selepas menjadi balu jatuh sakit dan hilang minat untuk menyara dirinya. “Ia adalah sesuatu yang mengejutkan, seseorang yang selama beberapa dekad memberi makan seisi keluarga tiba-tiba tidak faham,” kata Clutton. “Ia banyak berlaku. Ia bukan sekadar makan tiga kali sehari. Ia duduk di seberang meja dengan seseorang, pergaulan itu. Apabila anda sendirian dan keseorangan, mudah untuk perkara-perkara tidak kelihatan penting.”

Apabila ibunya kemudiannya memasuki rumah jagaan, Clutton terkejut dengan standard makanan yang disediakan. “Sosej gulung, kacang panggang dan kerepek setiap hari,” lapornya. Lebih teruk, kakitangan itu tidak mempunyai masa untuk membantu penduduk seperti ibunya yang memerlukan bantuan. Ibunya kemudian berpindah ke rumah yang lebih baik, di mana Clutton terkejut bukan sahaja dengan peningkatan dalam makanan tetapi juga oleh budaya makan yang melahirkan penduduk yang lebih bahagia dan sihat. “Ruang makan terasa seperti restoran dengan menu dan bunga di atas meja,” katanya. “Ada troli sherry pada hari Ahad. Kek untuk hari jadi. Semua peranan ini dimainkan oleh makanan dalam menjadikan orang ramai berasa sebahagian daripada komuniti. Makanan adalah penyambung.”

Penyiar Joan Bakewell, yang menjadi panel, telah lama menjadi juru kempen untuk hak warga tua. Kini berusia 90 tahun, dia berminat untuk membuat perkara yang lebih luas tentang kepentingan mengambil keseronokan dalam makanan pada setiap umur: “Godaan apabila kita semakin tua adalah untuk mendapati kehidupan yang membosankan dan rutin,” katanya. “Ia seolah-olah orang lupa keseronokan yang pernah mereka alami dalam makanan. Itu satu kesilapan. Apabila anda semakin tua, rangsangan kecil selera seseorang sangat mendebarkan.” Bakewell sendiri menikmati segala-galanya daripada lidah ditekan yang dimasak sendiri (“indah”) kepada jeli yang dihiasi dengan hidangan. “Saya peminat hebat krim squirty,” akuinya.

Potret oleh Heather Sten tentang neneknya, salah satu siri yang dia ambil untuk mendokumentasikan tahun-tahun akhir hidupnya

Tetapi bagaimana dengan lebih ramai orang yang terdedah dalam tetapan penjagaan? Kath Dalmeny ialah ketua eksekutif Sustain, pakatan untuk makanan dan pertanian yang lebih baik. “Tanda-tanda institusi melakukannya dengan baik ialah makanan penting,” katanya. Sesetengah hospital, misalnya, melaksanakan sistem dulang merah yang memberitahu jururawat apabila pesakit memerlukan bantuan makan. Sesetengah memastikan waktu makan dilindungi supaya prosedur tidak boleh dijadualkan pada masa itu dan pesakit tidak ketinggalan. “Kita semua tahu betapa pentingnya makanan untuk kesejahteraan orang ramai,” katanya. Makanan adalah “titik kemanusiaan” yang penting.

Walaupun perkhidmatan makan di atas roda telah dikurangkan dengan teruk di UK, negara-negara lain bernasib baik. Simon Shaw, bekas ketua program kemiskinan makanan di Sustain, memuji rangkaian pusat kebajikan warga emas di Korea Selatan, di mana makan-on-roda, kelab makan tengah hari dan aktiviti lain seperti ping pong dan kaligrafi dianjurkan di bawah bumbung yang sama. Menyampaikan perkhidmatan yang baik dilihat sebagai “lencana kehormatan”. Di Perancis dan Itali juga, perkhidmatan makan di atas roda termaktub sebagai langkah pencegahan untuk membantu mengelakkan kekurangan zat makanan (yang membawa kepada kemasukan ke hospital) dan memastikan orang ramai boleh tinggal di rumah lebih lama dengan hubungan harian dan pemeriksaan kebajikan. Di Paris, sebagai contoh, kakitangan menggunakan aplikasi untuk menjawab soalan kebajikan dan jawapan mereka boleh dihantar terus kepada ahli keluarga atau pekerja sosial.

Ramai juga yang mencari Jepun, satu-satunya negara yang pada masa ini ditakrifkan sebagai “super-tua” dengan lebih daripada 28 peratus penduduknya berusia 65 tahun atau lebih. Jepun telah menjadi inkubator untuk perkhidmatan dan produk mesra warga emas, termasuk restoran yang menawarkan pilihan hidangan senior dan makanan yang diubah suai tekstur yang mengambil kira kesukaran mengunyah dan menelan. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kerajaan telah memperkenalkan inisiatif untuk menjamin kualiti produk ini. Ini termasuk penanda “Makanan untuk Kegunaan Kesihatan Tertentu” (dalam kategori seperti makanan untuk orang yang mempunyai masalah kesihatan tulang) dan sistem klasifikasi “Penjagaan Senyuman” untuk makanan bagi mereka yang mempunyai kejururawatan di rumah. Ia merupakan pendekatan holistik terhadap kesihatan yang mengutamakan makanan sebagai keperluan dan keseronokan, yang membantu orang tua terus berhubung dan berkembang maju – dan pengajaran yang bermanfaat kepada negara yang perlu melakukan lebih baik.

“Makan untuk Orang Tua” bersama Joan Bakewell, Kath Dalmeny dan Neel Radia, berada di Perpustakaan British (dan dalam talian) pada 17 Mei

@ajesh34

pengeluaran toto sgp hari ini

peng sdy

totobet data sidney

angka keluar hongkong mlm ini

totobet singapura