site

Bagaimana untuk mencari pakaian perkahwinan vintaj yang sempurna

Apabila penulis yang berpangkalan di New York, Mackenzie Wagoner mula membeli-belah untuk gaun pengantin, dia fikir ia akan menjadi pengalaman yang menyeronokkan. Selepas meninjau kedai-kedai pengantin utama di bandar itu, dia akhirnya menemui satu yang dia suka, hanya untuk diberitahu oleh jurujual: “‘Saya mempunyai pengantin perempuan yang akan berkahwin dengan pakaian itu setiap jam setiap hari tahun ini’,” ingat Wagoner. “Ia berharga $10,000, dan saya tidak berasa sangat istimewa.”

Mackenzie Wagoner memakai gaun tua Alexander McQueen vintajnya, bersama suaminya Andrew Whyte di Sicily © Martina Botti

Nasib Wagoner berubah apabila rakannya, penggaya Alexandra Cronan melihat papan moodnya yang memaparkan foto pereka Halston bersama Anjelica Huston dalam gaun krim yang lazat ciptaannya, dan berkata dia mengenali seseorang yang mempunyai pakaian yang tepat: Marie Blanchet, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Mon Vintage. Daripada empat pakaian yang ditunjukkan Wagoner dari bilik pameran Blanchet di Paris, dia membawa pulang tiga: gaun Halston, pakaian peralihan Molyneux oleh Lucien Lelong zaman angkasa 60-an dengan perkakasan sfera dan bukaan seperti celah, dan pakaian Alexander McQueen yang asli dari pakaiannya. Koleksi AW08, The Girl Who Lived in the Tree. “Saya memakai McQueen ini dan ia kelihatan seperti syurga,” kata Wagoner. Tidak rugi bahawa harga gabungan ketiga-tiga gaun vintaj adalah kurang daripada yang baru yang dia hampir beli.

Apabila siluet arkib menjadi lebih popular di landasan dan permaidani merah, pakaian perkahwinan vintaj semakin dicari dalam kalangan pengantin yang mencari sesuatu yang unik dan akhirnya mampan. Inggeris Vogue penyunting kecantikan penyumbang Tish Weinstock memilih untuk memakai tiga gaun vintaj semasa dia dan stylist Tom Guinness’s gothic tiga hari pesta musim luruh lalu: gaun renda Normandy antik yang dibuat khas oleh Jane Bourvis yang berpangkalan di London barat; sekeping manik halus dari koleksi AW09 John Galliano, yang diperoleh oleh selebriti kegemaran Shrimpton Couture; dan gaun Dior potongan berat sebelah juga direka oleh Galliano, ditemui melalui Los Angeles’s Timeless Vixen.

Tish Weinstock memakai gaun renda Normandy vintaj, dibuat khas oleh Jane Bourvis

Tish Weinstock memakai gaun renda Normandy vintaj, dibuat khas oleh Jane Bourvis © Chris Lensz

Alexis Novak dari Tab Vintage memakai Celine tersayang © Jes Workman

“Ada sesuatu yang sangat romantis tentang memakai pakaian yang mempunyai usia, kehidupan lampau, cerita lain mengenainya,” kata Weinstock, yang sejak itu menerima banyak permintaan untuk mendapatkan nasihat daripada orang yang tidak dikenali dan rakan. Pakar seperti Blanchet, Cherie Balch dari Shrimpton Couture, dan Alexis Novak dari Tab Vintage sedang meningkatkan bilangan pertanyaan, dengan pelanggan Balch sering mengulas bahawa reka bentuk baharu yang terbaik terlalu tepu. “Pengantin wanita hari ini tidak mahu memakai pakaian yang sama seperti yang anda lihat berulang kali semasa anda menatal melalui Instagram atau TikTok,” kata pembeli yang berpangkalan di luar Toronto.

Novak yang berpangkalan di LA, yang mengatur pertunjukan batang pengantin arkib pertama Moda Operandi tahun ini, telah menyaksikan peningkatan mendadak dalam permintaan baru-baru ini. Pelbagainya selalunya termasuk karya sejak tahun 50-an oleh Christian Dior, Yves Saint Laurent dan Chanel.

Arkib Moda x Tab Vintage Christian Dior c1958-1960 gaun sutera tanpa tali haute couture, $24,990 © Johan Santos

Moda Archive x Tab Vintage Versace 2000s haute couture dihiasi gaun sutera, $20,990 © Johan Santos

Dengan gaya, fabrik dan pereka yang bernilai satu abad untuk diselongkar, mencari gaun pengantin vintaj boleh membuktikan satu cabaran. Bagi pelanggan yang kurang biasa dengan membeli-belah vintaj, Balch mencadangkan mencuba beberapa reka bentuk baharu dahulu untuk membantu mengecilkan siluet yang paling sesuai. Jika anda tahu perkara yang anda cari, Bourvis mengesyorkan anda memulakan carian dalam talian, di mana kumpulan yang lebih luas boleh memudahkan urusan. Ia bukan salun pengantin dengan seruling champagne, tambah Novak, tetapi hasilnya boleh memberi ganjaran yang sama. “Bersikap terbuka kepada fakta bahawa mungkin menemui pakaian sempurna anda tidak akan berada di salon. Ia adalah pengalaman yang berbeza untuk hasil yang berbeza.”

Membeli vintaj adalah proses naluri, dan selalunya berpunca daripada nasib. Lebih banyak kepingan yang boleh dicuba, lebih baik. Menggayakan rupa dan mencari aksesori vintaj atau baharu yang sesuai untuk menambah proses. Sembilan bulan hingga setahun sebelum majlis adalah tingkap yang munasabah untuk mula mencari pakaian, tetapi kedua-dua Balch dan Bourvis telah melihat semuanya, daripada menerima bantuan bertahun-tahun lebih awal kepada dihubungi beberapa hari sebelum ini. “Ironinya ialah terdapat peluang untuk berjaya atau gagal dalam kedua-dua senario,” kata Balch. “Lazimnya, hanya satu pakaian yang wujud, dan sama ada pengantin perempuan jatuh cinta atau tidak.”

Puteri Beatrice of York memakai gaun vintage Norman Hartnell milik neneknya, Ratu Elizabeth II © Benjamin Wheeler/Getty Images

Harga juga boleh berbeza secara meluas – terutamanya apabila memfaktorkan kos seperti pembersihan, dengan kepakaran tambahan diperlukan memandangkan kehalusan fabrik khusus. Oleh itu, Balch mencadangkan bajet pengantin seperti yang mereka lakukan untuk pakaian baru dan sentiasa bertanya sama ada gaun itu mudah dibersihkan. Perlu diingat bahawa kebanyakan pakaian juga memerlukan pembersihan selepas perkahwinan dan mungkin memerlukan penyimpanan tambahan untuk mengekalkan fabrik yang lebih halus. Susan Choi dari Persephone Vintage menambah bahawa bakal pengantin harus terbuka kepada kelemahan kecil. “Mereka setanding untuk kursus, dan bukan masalah besar jika anda tidak dapat melihatnya dalam foto dan dari sangat jauh.”

Kebanyakan pakaian juga perlu diubah, kerana saiz vintaj condong kecil, dan kepingan selalunya tidak sesuai dengan perkadaran yang lebih “kebudak-budakan” hari ini, kata Bourvis; ini boleh memerlukan “jisim jahitan tangan” oleh tukang jahit yang mahir, seperti MD Tailoring. Choi menasihatkan bahawa pembeli memastikan bahan itu tidak terlalu rapuh untuk bergerak masuk, dan berhati-hati dengan elaun jahitan, supaya mereka boleh mengeluarkan pakaian itu jika perlu.

Lucien Lelong Wagoner adalah beberapa saiz terlalu besar, dan toile McQueen – potong tangan oleh Lee McQueen sendiri – agak panjang. Dia mempercayai Ornela Flamuri dan Lindsay Jones dari 7th Bone Tailoring (kedua-duanya kerap bekerja pada gaun untuk Met Gala) dengan perubahan itu. “[The McQueen gown] menggantung jumlah yang tidak dapat dilihat dari tanah – saya tidak mahu ia menjadi kotor atau lebih lusuh – dan ia kelihatan baharu,” kata Wagoner.

Amrit Tietz dan Jon Tietz berkahwin di Las Vegas. Dia memakai sut vintaj dari Happy Isles

Timbalan editor HTSI Beatrice Hodgkin memakai pakaian sutera tiram Oscar de la Renta ’70-an © Daniel Gieve

Di luar cergas, pengantin perempuan boleh memilih untuk tweak lebih lanjut untuk membuat pakaian mereka sendiri. Weinstock, untuk satu, menyuruh tukang jahitnya di Galedi di London menanggalkan lapisan kedua-dua pakaian Dior dan Gallianonya untuk hasil yang “romantik, seperti hantu”; tanpa lapisan, gaun yang terakhir itu lebih benar kepada bentuk landasan asalnya, dan dia akhirnya memakai lapisan korset gaun Dior pada malam pertama perayaan apabila dia dan Guinness berpakaian seperti Romeo dan Juliet Baz Luhrmann.

Ini boleh menjadi banyak perkara yang perlu dipertimbangkan di tengah-tengah proses perancangan yang sudah tertekan. “Membeli-belah untuk gaun pengantin vintaj boleh menjadi bahagian yang sama menjengkelkan dan ajaib,” kata Balch. Akhirnya, nasihat utamanya adalah untuk bersabar dan berfikiran terbuka tetapi bersedia untuk komited apabila anda menemui karya yang sempurna. “Pakaian yang betul akan muncul entah dari mana…Itulah yang sebenarnya bermuara pada: saat itu apabila anda melihat pakaian anda dan anda tahu bahawa itu adalah pakaian anda.”

togel singapura result

sydney hari ini

keluaran togeĺ sydney hari ini 2023

pengeluaran angka hk

pengeluaran sgp hari ini