site

Becky Fatemi: ‘Jika saya tidak menyukainya, saya tidak boleh menjualnya’

Penanda gaya peribadi saya ialah aksesori. Saya memakai banyak Chanel vintaj, Bulgari dan jam tangan Cartier kepunyaan ibu saya. Apabila kami meninggalkan Iran pada tahun 1979, kami pergi tanpa membawa apa-apa dan yang ibu saya ambil hanyalah beg kecil barang kemasnya, termasuk jam tangan dan cincin meterai berlian. Saya sentiasa dapat mengetahui sama ada kami mempunyai tetamu yang datang kerana aksesori akan dikeluarkan, jadi bagi saya ia adalah mengenai aksesori, sejak saya masih kecil. Dan kuku merah – saya sentiasa mempunyai kuku merah.

Barang kemas Chanel dan Bulgari vintaj Fatemi © Jooney Woodward

Perkara terakhir yang saya beli dan suka adalah beg tangan hitam oleh Loewe – ia berbentuk bulan dengan tali berjenama – dan puffer kuning yang luar biasa oleh pereka baru muda bernama Yeboah. Ia bukanlah ejen harta tanah-y tetapi saya fikir jenis itu mencirikan saya – saya sangat berbeza dengan kebanyakan ejen. Cos x Yeboah puffer, £250,000. cos.com

Fatemi di rumah antara koleksi begnya
Fatemi di rumah antara koleksi begnya © Jooney Woodward

Tempat yang sangat bermakna bagi saya ialah Ibiza. Ia adalah tempat ajaib saya. Kali pertama saya pergi, saya berumur 17 tahun dan melakukan bahagian San Antonio dan mendapati ia beramai-ramai. Kemudian Naomi Campbell memperkenalkan saya ke bahagian lain di pulau itu ketika saya berusia pertengahan 30-an dan saya jatuh cinta. Sekarang saya pergi setiap tahun selama enam minggu. Saya menyewa vila yang sama berhampiran Jesús: ia kecil, empat katil desa, tidak mencolok langsung. Saya akan mengemas lapan beg pakaian dan hanya memakai satu set barang dan anak saya berlari berbogel. Ia hanya kebahagiaan.

Dan cenderahati terbaik yang saya bawa pulang adalah cengkerang dari pantai di Ibiza yang saya kumpul bersama anak saya. Saya membotolkannya setiap tahun yang telah kami lalui dan menyimpannya di bilik mandi saya, dan di dalam bilik tidurnya.

Koleksi cangkerang Fatemi dari pantai Ibiza © Jooney Woodward

Buku terbaik yang pernah dibaca oleh Fatemi pada tahun lalu © Jooney Woodward

Buku terbaik yang pernah saya baca pada tahun lalu ialah Mudah: Jadikan Ia Lebih Mudah untuk Melakukan Perkara yang Paling Penting oleh Greg McKeown, yang diberikan kepada saya oleh seorang rakan, pereka Marc Jacques Burton. Ia mengajar saya bahawa perlahan menjadikan anda jauh lebih produktif. Sebagai usahawan dengan ADHD, tiada siapa yang dapat mengikuti kelajuan saya bergerak, jadi memperlahankan kakitangan saya adalah satu keperluan.

Podcast yang saya sedang dengar ialah The Real Rendezvous, podcast hebat yang dihoskan oleh dua wanita hebat dalam hartanah, Caroline Donaghue dan Priya Rawal. Mereka cuba menjadikan industri lebih pelbagai dan menolak sempadan. Mereka mempunyai wanita yang saya percaya adalah bekas ketua pegawai pentadbiran Canary Wharf Group dan episodnya hebat. Dia seperti, saya bangun pada pukul 5 pagi, saya bermeditasi, saya minum lemon dan air, dan saya fikir, OK, saya perlu berurusan dengan ini… tetapi ia benar-benar memberi inspirasi mendengar bagaimana wanita lain menyulap segala-galanya.

Ikon gaya Fatemi, model Yasmeen Ghauri © Fairchild Publishing

Ikon gaya saya ialah Yasmeen Ghauri. Dia adalah salah seorang supermodel ikonik tahun 90-an dan dia sangat penting bagi saya kerana dia adalah satu-satunya model yang kelihatan seperti saya. Dan juga Grece Ghanem, yang merupakan seorang influencer fesyen berusia lewat 50-an. Dia hanya ikonik. Dia membuktikan bahawa anda boleh menjadi lebih tua dan berpakaian mengikut keinginan anda. Saya berpakaian agak muda – saya suka Air Jordans dan Dr Martens saya – jadi dia memberi saya harapan bahawa saya boleh meneruskan perjalanan itu.

Koleksi jurulatih Fatemi © Jooney Woodward

Jaket universiti adalah oleh mentee Fatemi’s Shadow to Shine Reece Yeboah © Jooney Woodward

Hadiah terbaik yang saya berikan baru-baru ini telah memberi Reece Yeboah peluang untuk bekerjasama dengan COS Stores dan menunjukkan koleksinya di Tate Modern. Dia menghubungi saya lima tahun lalu sebelum saya menubuhkan badan amal mentor saya [Shadow to Shine, of which Yeboah was an alumnus] dan jenamanya pada masa itu, Saint London, telah disaman oleh NFL kerana pelanggaran nama itu. Saya diminati oleh kecekalannya kerana saya telah kehilangan tenaga dan semangat itu, jadi dia menyalakan api saya semula. instagram.com/reeceyeboah

Dan hadiah terbaik yang saya terima adalah kotak sembang origami kertas kecil yang dibuat oleh anak saya sebagai maaf. Anda membukanya, dan ia berbunyi “Saya minta maaf”. Dan kemudian anda membukanya semula dan ia berkata, “Saya benar-benar minta maaf”. Dan kemudian anda membukanya, dan ia mengatakan betapa dia mencintai saya. Ia kini terletak di atas meja saya.

Muzik terakhir yang saya muat turun ialah Temporary Highs in the Violet Skies oleh Snoh ​​Aalegra, yang merupakan artis Iran-Sweden. Ia adalah R&B, sangat Sade. Dia sangat keren.

Pas VIP Snoh ​​Aalegra miliknya © Jooney Woodward

Cermin mata hitam Fatemi – kegemarannya adalah oleh AOI dan Philo © Jooney Woodward

Saya mempunyai koleksi cermin mata hitam. Saya rasa saya kini mempunyai kira-kira 400 pasang, yang saya simpan dalam penganjur akrilik Muji. Terdapat cermin mata hitam vintaj milik ibu saya serta cermin mata hitam jenama baharu seperti Philo dan AOI. Setiap kali saya melancong, saya membeli sepasang supaya ia menjadi kenangan setiap musim panas dan musim sejuk dalam hidup saya. Ada yang beli magnet peti ais, saya beli cermin mata hitam.

Dalam peti ais saya anda akan sentiasa jumpa Symprove, iaitu probiotik yang saya ambil setiap hari; kunyit – Saya hidup dengan kunyit. Halia dan lemon – Saya meletakkan lemon pada segala-galanya – dan bawang putih jeruk. Kami orang Iran hidup dengan semua yang dijeruk. Dan susu coklat oat untuk anak saya.

Fatemi di rumah di London memakai sut Bella Freud © Jooney Woodward

Satu kelonggaran yang tidak akan saya lupakan ialah Royal China Club di Baker Street. Saya pernah pergi sebulan sekali dan sekarang saya pergi setiap minggu – kadang-kadang sendiri. Saya tahu semua kakitangan dan saya ada meja saya, nombor 44, di sudut. Ia adalah restoran Cina kegemaran saya. Saya mendapatkan itik panggang dari tulang dengan brokoli Cina dengan halia diikuti dengan roti kastard.

Saya baru-baru ini menemui semula kacang pada roti bakar. Anak saya obses dengan kacang pada roti bakar. Juga, Marmite dan sos perang. Hidup melalui seorang kanak-kanak berusia sembilan tahun dan melihat keterujaannya terhadap kacang pada roti bakar membuatkan saya teringat perasaan saya ketika pertama kali memakannya. Saya masih ingat melawat semula kacang semasa saya seorang pelajar dan berfikir ini adalah kecemerlangan bajet.

Pakaian terakhir yang saya tambahkan ke almari pakaian saya ialah sut YSL lelaki biru laut terpakai yang saya beli daripada Etsy. Sut lelaki lebih sesuai untuk saya. Saya cuba membeli-belah secara mampan dan memakai banyak vintaj.

Koleksi kasut Fatemi termasuk sepasang Celine putih vintaj, Sonia Rykiel merah dan hitam serta River Island di atas jalan © Jooney Woodward

Objek yang tidak akan dipisahkan oleh Fatemi ialah malachite (paling kiri) © Jooney Woodward

Objek yang saya tidak akan pernah berpisah adalah malachite saya. Ia adalah batu yang diberikan kepada saya oleh seseorang yang sangat istimewa dan saya membawanya sepanjang masa. Ia melindungi anda dan memberi anda cinta. Saya juga membawa mata jahat yang besar dengan saya juga, yang merupakan nasib baik saya. Anda perlu bersedia dalam industri saya. Apabila saya menjual rumah, saya juga menjual tenaga – setiap rumah yang saya masuki adalah tenaga yang berbeza.

Ruji kecantikan yang tidak pernah saya miliki ialah Koleksi The Vitamin Peels milik Skin Design. Ia adalah barisan penjagaan kulit oleh facialist saya, Fatma, yang berpangkalan di MatchesFashion di Carlos Place. Dia mungkin ahli muka terbaik di dunia. Semua orang pergi kepadanya – mereka mungkin tidak mengatakan mereka pergi kepadanya, tetapi semua orang melakukannya. Terdapat lima perkara yang perlu saya lakukan sebagai sebahagian daripada rejim: krim malam, krim pagi, krim siang… dan apabila saya melakukannya secara agama, kulit saya sukar dipercayai.

Beruang Gucci milik Fatemi © Jooney Woodward

Ruji kecantikan Fatemi tidak pernah tanpa: Koleksi The Vitamin Peels Design Kulit

Bangunan kegemaran saya adalah apa-apa oleh Zaha Hadid. Dia membuat rumah di Rusia untuk pelanggan peribadi di tengah-tengah hutan, dan saya suka apa yang dia lakukan di Serpentine. Kerjanya sangat futuristik tetapi klasik dan saya mendapati lengkung dan garisannya sangat menyenangkan.

Dalam kehidupan lain, saya pasti begitu seorang mogul media. Saya akan menjadi ketua agensi bakat atau Rupert Murdoch, tetapi lebih baik. Tahun lepas, saya menyelaraskan majlis perkahwinan Edward Enninful, pesta setengah juta pound untuk jutawan di Mayfair, dan saya juga mengadakan acara untuk Kim Jones di Akademi Diraja untuk Fendi, dan itu kerana harta benda membuat saya tiada wang . Pasukan saya memakai kedua-dua topi.

Fatemi di rumah di London memakai jumpsuit NASA vintaj © Jooney Woodward

Guru kecantikan dan kesejahteraan saya ialah Sonia Elsey di The Nomad untuk urutan, Gielly Green untuk waxing, dan Nails oleh Annie di Baker Street untuk kuku saya – dia hebat.

Karya seni yang mengubah segala-galanya untuk saya adalah oleh Slawn, yang merupakan artis muda yang saya kumpulkan. Dia berasal dari Nigeria dan datang ke London dan dia melakukan jenis grafiti Keith Haring. Polis menyerbu flatnya sekali kerana jiran menyangka dia mencuri seni. Kini kepingannya dijual di Sotheby dengan harga ribuan. Saya mula-mula menghubunginya di Instagram kerana anak saya ingin membeli salah satu karya seninya dengan wang saku ketika dia berumur tujuh tahun. Dia fikir dia telah membayarnya tetapi saya terpaksa membayar tambahan £550.

Apabila saya perlu berasa terinspirasi, Saya bermeditasi atau pergi ke The Wallace Collection di Marylebone: itulah tempat persembunyian kecil saya. Saya berjalan di sekitar The Wallace Collection dengan agak banyak. Ia menakjubkan di sana. Bilik demi bilik kecantikan.

Bilik tidurnya © Jooney Woodward

Mata jahatnya, hadiah daripada pendandan rambut Algeria Fatemi, Hakim Elhocine, yang menyikat rambutnya setiap hari © Jooney Woodward

Bilik kegemaran saya di rumah saya ialah bilik tidur saya. Ia adalah tempat perlindungan kecil saya dan tempat saya melarikan diri dan berdamai. Hanya tempat saya yang tidak dimasuki sesiapa jadi tukang cuci saya tidak masuk ke sana, dan saya mempunyai kunci di pintu. Ia hanya rumah selamat kecil saya.

Seorang artis yang karyanya saya akan kumpulkan jika saya boleh ialah Basquiat. Saya suka bahawa ia sangat politik; anda tahu pendirian yang dia ambil, ia adalah cara yang berbeza untuk melihat grafiti, iaitu bagaimana dia bermula. Dia merevolusikan cara saya melihat sesuatu.

Kerusi Virgil Abloh edisi terhadnya dengan kusyen kulit. Kusyen harimau House of Hackney adalah hadiah daripada seorang stylist © Jooney Woodward

Jurulatih Nike VaporMax ditandatangani oleh Virgil Abloh © Jooney Woodward

Nasihat terbaik yang pernah saya terima adalah “Setiap satu, ajar satu” yang Virgil [Abloh] berkata kepada saya, maksudnya apa yang anda ada, kongsi dengan orang lain. Dan jangan sekali-kali cuba dan beralasan dengan kegilaan. Saya bekerja dengan beberapa orang yang paling kaya dan paling berjaya di dunia, dan walaupun saya tidak akan mentakrifkan apa yang mereka lakukan sebagai kegilaan, pasti ada cara mereka bekerja yang melampaui batas – jadi saya tidak cuba merasionalkannya atau alasan dengannya. Saya hanya menyampaikan apa yang mereka perlukan saya sampaikan. Itu telah menjimatkan banyak masa saya. Selain itu, apabila terdapat pelanggan yang anda tidak mempunyai panjang gelombang yang sama, saya hanya melangkah pergi. Rokstone mempunyai tahun yang terbaik tahun lepas dan saya rasa itu banyak kaitan dengan mengatakan tidak. Jika saya tidak menyukainya, saya tidak boleh menjualnya.

resul sgp.

pengeluaran sdy hari ini

totobet syd

result pengeluaran hk

data singapura