site

Cult Shop: tukang jahit Bedfordshire yang disukai oleh Eric Morecambe, Michael Bublé dan Lenny Henry

Tiga bandar mendominasi dunia jahitan yang ditempah khas, masing-masing terkenal dengan rupa tertentu: tersusun dan megah di London, ramping dan seksi di Paris, serta santai dan ringan di Naples. Tukang jahit yang bekerja di luar destinasi ini tidak selalu mendapat perhatian yang sepatutnya. Tetapi terletak di perkampungan Georgian Woburn yang cantik, kira-kira sejam pemanduan ke utara London, Souster & Hicks telah membina perniagaan jahitan yang berjaya di kawasan luar bandar yang indah.

Souster & Hicks di Woburn © John Boaz

Tingkap kedai

Tingkap kedai © John Boaz

Diasaskan oleh Geoff dan Laura Souster pada tahun 1978 dan dipindahkan pada tahun 2004 ke sebuah rumah penginapan bekas bimbingan yang disenaraikan dalam Gred II, tukang jahit telah memotong sut untuk pelanggan termasuk Eric Morecambe, Michael Bublé, Lenny Henry dan James Milner, dan kini membuat kira-kira 500 perkahwinan, bekerja. , pakaian kasual dan pakaian desa setahun. Apabila perniagaan telah berkembang, lebih ramai keluarga Souster telah menyertainya: anak lelaki Wes dan Scott memotong corak bersama bapa mereka, dan membimbing pelanggan melalui proses reka bentuk; menantu perempuan Natalie bekerja dengan Laura untuk menjaga jahitan wanita. “Kami menggunakan istilah nama pertama dengan semua pelanggan kami,” kata Geoff. “Tiada ‘Tuan’ atau ‘Puan’ di sini.”

Jaket penggodaman tweed wanita, ditempah dari £2,000 © John Boaz

Sampel kain di kedai © John Boaz

Sut dua helai yang dipesan lebih dahulu – daripada £3,600 – merujuk kepada “potongan West End tipikal”, dengan bahu berstruktur dan garisan yang kuat, tetapi di sana persamaan dengan gaya Savile Row berakhir. Potongan baharu dihidupkan dengan corak dan perincian yang berani: fikir cek atau fabrik jalur kapur dengan lapel lebar, poket rumit, lipatan dan jahitan kontras atau kolar atas. Firma itu juga menawarkan sut yang dibuat mengikut ukuran, dipotong kepada corak Souster & Hicks (dari £950). Manset jaket bersudut tandatangan adalah hadiah kepada mereka yang tahu. “Anda hanya mendapat sedikit kilat dari mereka sekali-sekala,” kata Souster sambil menekan butang manset pada blazer bulu tentera laut dan kasmirnya.

Dari kiri, Wes, Natalie, Geoff, Laura dan Scott Souster di kedai © John Boaz

Souster juga berbeza daripada pertubuhan jahitan London dalam pendekatan berfikiran terbukanya. “Penjahit Savile Row tidak akan melihat pakaian sedia untuk dipakai,” katanya, “tetapi saya telah belajar banyak perkara.” Dia telah memperhalusi coraknya yang dipesan lebih dahulu dengan membedah segala-galanya daripada bentuk seluar yang tidak dipasak sehinggalah kepada memeriksa cara kolar dipasang. Dengan memahami teknik dan tweak baharu, dia secara amnya boleh mendapatkan saman itu dengan betul dari satu pemasangan. “Lengan baju saya masuk kali pertama dan tinggal di sana,” katanya, tidak terkesan dengan tukang jahit yang terpaksa menanggalkan dan memasang semula beberapa kali untuk mendapatkan garisan yang betul.

Merangka corak seluar dengan tangan © John Boaz

Bilik pameran yang dipesan lebih dahulu di tingkat satu © John Boaz

Selepas cappuccino biasa atau G&T dicampur dengan Bucks Brothers Gin tempatan, dan beberapa ketika meneroka warren of rooms, pelanggan mula berasa sangat selesa di kerajaan Souster & Hicks. Souster menikmati reputasinya sebagai tukang luar biasa yang tidak mengambil perkara yang terlalu serius. “Kami seorang tukang jahit wilayah, saya tidak menafikannya,” katanya, dengan sekelip mata. “Tetapi kita boleh memotongnya dengan yang terbaik daripada mereka.” Souster juga terkenal dengan tipu muslihat mesra terhadap pelanggan lama – jika dia meminta anda berbaring di atas kain panjang supaya dia boleh “melukis sut anda di sekeliling anda”, jangan.

14 Bedford Street, Woburn, Milton Keynes MK17 9QB; sousterandhicks.com; @sousterandhicks

togel singapore result

peng sydney

totobet sdy 2023

pengeluaran angka hk

sgp138