site

Cuti memasak untuk menulis tentang rumah

Emiko Davies dibesarkan di antara Australia dan China dan berpindah ke AS untuk belajar seni halus. Kali pertama dia melawat Florence pada semester di luar negara, dia “baru jatuh cinta” dengan tempat itu. Dia kembali selepas menamatkan pengajian selama setahun, dengan harapan dapat mengeluarkannya daripada sistemnya. “Itu pada tahun 2005,” katanya. “Saya masih disini.”

Dia bertemu seorang sommelier Itali bernama Marco Lami. Mereka berkahwin pada 2008. Dia memulakan blog makanan, yang membawa kepada buku masakan termasuk Florentine: Masakan Sebenar Florence. Dan pada tahun 2021, selepas mempunyai dua orang anak, mereka berpindah ke kampung halaman Marco di San Miniato, sebuah perkampungan di puncak bukit antara Florence dan Pisa, di mana mereka baru-baru ini merealisasikan cita-cita lama mereka untuk membuka sekolah memasak dan kedai wain bernama Enoteca Marilu.

Emiko Davies di dapur di Enoteca Marilu © Sofie Delauw

Dapur sekolah

Dapur sekolah masakan © Sofie Delauw

Di samping kursus harian tentang wain asli dan Itali, pelajar boleh mendaftar di bengkel Tuscan bermusim lima hari untuk sehingga lapan orang. Ini mungkin melibatkan lawatan ke pasar tempatan, petani dan tukang; memburu truffle dengan a pemburu truffle dan anjing Lagotto berambut kerintingnya (San Miniato terkenal dengan jenis trufflenya, termasuk truffle putih pada musim luruh); dan pelajaran tentang cara memasak pelbagai hidangan Tuscan. “Saya sangat suka mengajar pici,” kata Davies. “Ia adalah pasta Tuscan yang anda tidak perlukan mesin, hanya tangan anda. Seperti bermain dengan Play-doh, anda pada dasarnya ular berguling. Orang dewasa sangat seronok.”

Walaupun adalah perkara biasa bagi pelancong untuk pergi ke sekitar Tuscany dalam satu hari untuk melihat semua tarikan utama, “ini adalah cara perjalanan yang bertentangan”, kata Davies. “Saya memberitahu anda untuk tinggal di sebuah bandar kecil selama lima hari. Kami akan melawat pembuat keju dan penjual daging tempatan; masak dan makan; dan pada waktu malam anda boleh pergi mencuba salah satu restoran tempatan. Ia perlahan dan berhenti untuk melihat perkara yang ada di sini, yang merupakan pengalaman yang jauh lebih berharga.”

Emiko Davies dan suaminya Marco Lami di Enoteca Marilu di San Miniato © Sofie Delauw

Enoteca Marilu menyertai semakin banyak sekolah masakan yang dikendalikan oleh penulis makanan, tukang masak dan pengendali kecil lain yang bertujuan untuk pengembara yang ingin menyelami budaya makanan di rantau ini dan hidup serta makan seperti orang tempatan. Kebanyakan daya tarikan mereka terletak pada lokasi ajaib mereka. Enoteca Marilu terletak di bekas kandang kuda yang menawan di luar piazza utama. “Ruang itu dipenuhi dengan peti besi melengkung dengan cincin di dinding tempat haiwan itu diikat,” kata Davies. San Miniato juga mungkin merupakan latar belakang Tuscan yang sempurna. Ia bukan sahaja menjadi rumah kepada restoran dan kedai makanan yang sangat baik, ia juga merupakan “tempat sebenar”, kata Davies. “Anda lihat lelaki tua duduk di piazza. Semua orang mengenali antara satu sama lain. Dan ia dibina di sepanjang rabung, jadi semua orang mempunyai pemandangan yang paling indah. Bukit bergulir, pokok zaitun, ladang anggur – ia seperti lukisan.”

Perkara yang sama boleh dikatakan tentang pemandangan di sekolah memasak Salt Water Farm di Maine, di mana pelajar melihat ke Teluk Penobscot sambil makan di meja panjang di bawah arbor anggur. Atau The Agrarian Kitchen di Lembah Derwent Tasmania – titik lompat yang ideal untuk menerokai rupa bumi berceranggah di pulau itu dan suasana restoran Hobart yang sedang berkembang pesat.

Bilik kebal Enoteca Marilu yang melengkung, yang ditempatkan di bekas kandang © Sofie Delauw

Mendapatkan tinjauan “sebalik tabir” ke dalam tradisi masakan juga boleh menjadi tarikan. Di sekolah Anna Tasca Lanza di Sicily, pelajar merasai pengalaman membuat estratto (pes tomato), yang digelar “kaviar Sicily”. Upacara penghujung musim panas ini pernah menjadi kebiasaan di seluruh Sicily dan selatan Itali tetapi semakin pupus kerana ia memerlukan banyak kerja. Tahun lepas sekolah itu mengubah lebih daripada 200 kilogram tomato kepada hanya 17 kilogram pes tomato dengan bantuan tetamunya, mematuhi etos sekolah pelancongan penyertaan, di mana pelawat mempunyai tangan dalam memelihara warisan makanan Sicily.

Untuk tukang masak amatur, tiada pengganti untuk bimbingan praktikal yang ditawarkan pada kursus ini. “Ia sangat berbeza daripada menonton tutorial di YouTube atau membaca buku masakan,” kata Davies. “Apabila anda benar-benar melakukan gerakan, tangan anda mengingati apa yang telah anda lakukan dan anda boleh menirunya di rumah.” Tidak boleh dipandang remeh juga kemesraan yang datang dengan memasak dan makan bersama jiwa lain yang sehaluan. “Berkongsi hidangan sentiasa menjadi cara istimewa untuk mengenali orang ramai. Tetapi apabila anda telah memasaknya bersama-sama juga, terdapat satu lagi tahap ikatan,” kata Davies. Seperti yang hampir dikatakan Julia Child, orang yang suka makan dan memasak sepanjang percutian sentiasa menjadi orang yang terbaik.

@ajesh34

Lima percutian makanan yang lazat

The Agrarian School, New Norfolk, Tasmania

© Anna Critchley

Kelas induk di sekolah ini, dikendalikan oleh bekas editor makanan Rodney Dunn dan isterinya Séverine Demanet, merangkumi subjek termasuk pembuatan keju semula jadi, charcuterie dan memasak daging babi. theagrariankitchen.com


Anna Tasca Lanza, Sicily

Dibuka pada tahun 1989, sekolah terkenal di tengah Sicily ini menawarkan bengkel tentang segala-galanya daripada minyak zaitun kepada hidangan klasik Sicily seperti cannoli, cassata dan pasta cavatelli segar. annatascalanza.com


The Cook’s Atelier, Beaune, Perancis

© Abbie Melle

Kelas induk Burgundy bermusim lima hari yang popular di sekolah yang diasaskan keluarga berhampiran Dijon ini menyerlahkan teknik Perancis klasik untuk menyediakan stok, sos dan soufflé. thecooksatelier.com


Sekolah Memasak Ladang Air Garam, Maine

© Kristin Dough

Dikendalikan oleh chef Annemarie Ahearn, tempat percutian masakan pinggir laut ini menjalankan bengkel masakan desa moden serta kelas yang menghormati mendiang tukang masak wanita Julia Child, Marcella Hazan dan Edna Lewis. saltwaterfarm.com


Salon Mirukashi, Kyushu, Jepun

© Prairie Stuart Wolff

Lawatan kulinari yang mengasyikkan ini (untuk sehingga enam orang) menggabungkan pencarian makanan, lawatan ke restoran dan bengkel di rumah pengasas Prairie Stuart-Wolff, termasuk cara membuat dashi.

toto bet singapura

pengeluaran sidney ini hari

sidney yang

angka hk keluar

pasaran hari togel