site

DBS PayLah! diterima di pusat membeli-belah JB, pasar raya yang popular

SINGAPURA: Terlupa membawa wang ringgit Malaysia yang mencukupi selepas menyeberangi Tambak? Pelanggan DBS Paylah! sebaliknya boleh membayar melalui kod QR UnionPay apabila melancong ke Malaysia dan destinasi pelancongan lain.

Jurucakap UnionPay berkata pada hari Jumaat (17 Mac) bahawa kod QRnya diterima di lebih 150,000 terminal pedagang di seluruh Malaysia.

Ini termasuk stesen minyak, pasar raya dan pusat beli-belah popular Johor Bahru seperti Paradigm Mall, KSL Mall dan The Mall – Mid Valley Southkey, yang sering dikunjungi oleh ramai rakyat Singapura, tambah jurucakap DBS pada hari Sabtu.

Kod QR UnionPay juga didayakan di lebih 40 juta peniaga di 45 pasaran di seluruh dunia, termasuk di banyak destinasi yang popular dengan rakyat Singapura seperti Australia, China, Hong Kong, Jepun, Korea, Thailand dan Vietnam dan banyak lagi, kata syarikat perkhidmatan kewangan itu.

Apabila membayar melalui kod QR semasa di luar negara, penukaran mata wang akan dilakukan secara automatik melalui DBS Paylah! aplikasi.

Sebagai tindak balas kepada pertanyaan CNA mengenai kadar pertukaran, jurucakap bank itu berkata pada hari Sabtu: “Penukaran adalah berdasarkan kadar borong antara bank semasa atau kadar mandat kerajaan, seperti yang akan ditentukan oleh UnionPay.

“Pengguna akan dapat melihat kadar pertukaran pada aplikasi PayLah!, di bawah halaman ‘Semak Urus Niaga’, sebelum membuat pembayaran.”

DBS menambah bahawa kadarnya “kekal kompetitif” berhubung pemotongan penukarannya.

Data Keluaran HK

Data Hongkong

Data Singapura

Data Result SDY

SDY Hari Ini