site

Deodoran semulajadi (yang sebenarnya berkesan)

Deodoran semula jadi tidak selalu mempunyai reputasi terbaik dari segi keberkesanan, tetapi formula yang diterajui sains mengubah perkara; pasaran global untuk mereka dijangka berkembang pada kadar 15 peratus dalam tempoh lima tahun akan datang, dan diramalkan bernilai $152 juta menjelang 2026.

Tetapi apakah maksud “deodoran semulajadi”? Ramuan berasaskan tumbuhan adalah kunci, kata Matt Kennedy, pengasas bersama jenama deodoran British Fussy. Deodoran menyokong proses menyahtoksik dan mengawal suhu badan secara semula jadi untuk berpeluh, jadi matlamatnya adalah untuk memerangi bakteria berbau busuk – tidak seperti antipeluh, yang menggunakan garam aluminium klorida untuk menyekat kelenjar peluh.

Diperlukan Gel Deodoran, $15

Deodoran GoBo, £9.99

Deodoran GoBo, £9.99

The Geo Deo Megababe, $1

Jenama AS Megababe memanfaatkan kuasa probiotik untuk mengawal mikrobiom kulit. Multi-mineral The Geo Duo ($14) ialah batang vegan yang menggunakan penapaian lactobacillus, biasanya ditemui dalam yogurt, untuk merangsang mikrob baik kulit.

Gel Nécessaire ($15) dan GoBo (£9.99) ialah deodoran roll-on yang menyeru kepada tindakan asid alfa hidroksi (AHA), yang mengurangkan pH kulit, dan menjadikan ketiak sebagai persekitaran yang tidak mesra untuk bakteria. Mereka tidak meninggalkan kesan dan sangat berkuasa. AHA boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit sensitif jadi deodoran bebas baking soda Kopari ($16) adalah alternatif yang menenangkan.

Deodoran Semulajadi Garam & Batu dalam Santal, $20

Semburan deodoran Aesop, £25 untuk 50ml

Deodoran krim botani Aurelia, £19

Saya juga telah menemui beberapa balm dan semburan yang hebat termasuk semburan Ursa Major’s Sublime Sage ($20), dan deodoran uniseks tanah dan pedas Aesop (£25). Tampal mungkin kelihatan agak kemas, tetapi ia selalunya mempunyai peranti aplikasi yang bagus. AKT telah mencipta alat tembaga pepejal untuk balsem uniseksnya (£19) dengan anak panah, yang terdapat dalam tiub logam seperti ubat gigi. Pit Proof Mio (£12) dalam kayu putih dan pain Siberia digunakan melalui celah di bahagian atas, dan pokok teh Aurelia, kayu putih dan krim pudina datang dalam balang kaca (£19).

AKT The Deodorant Balm SC.01 petitgrain, mandarin, neroli, £19

Salt & Stone mengitar semula plastik lautan untuk bekasnya. Deodoran Santal yang lebih kuat ($20) termasuk ekstrak rumpai laut yang kaya dengan antioksidan, dan nota cendana Australia, cedar dan buah pelaga bermakna ia hampir boleh digunakan sebagai pewangi. Elsa menggunakan tiub kompos yang diperbuat daripada kertas kitar semula – deodoran Ocean stick (£18) mempunyai aroma pudina yang tahan lama. Fussy melangkah lebih jauh: neutral karbon yang diperakui, bekas berbentuk kerikil diperbuat daripada plastik kitar semula dan isian semula boleh kompos daripada sisa tebu (£13 diikuti dengan langganan isian semula £5).

Bagi mereka yang membuat suis, Kennedy berkata: “Selepas pori-pori anda tersumbat selama bertahun-tahun, badan anda mungkin berpeluh lebih banyak untuk beberapa minggu pertama sebelum menyesuaikan diri dan melakukan keajaibannya.”

Sudahkah anda bertukar kepada deodoran semula jadi, atau adakah anda masih team Mitchum? Beritahu kami tentang perjalanan deodoran anda dalam ulasan di bawah. . .

lagutogel sgp

pengeluaran sidney ini hari

keluaran sidney hari ini

pengeluaran hk hari ini 2020

data hk hari ini