site

Destinasi paling romantik di Mallorca, dilahirkan semula

Dari jauh, ia boleh menjadi palazzo di utara Itali. Muka depan terracotta-merah jambu menjulang di puncak bukit di luar perkampungan desa Puigpunyent, di pinggir selatan Serra de Tramuntana – pemandangan indah rumah bersejarah yang dikelilingi oleh ladang anggur, kebun zaitun dan pokok palma yang menjulang tinggi.

Mallorca tidak kekurangan hotel berkelas, tetapi sehingga kini terdapat peninggalan yang ketara di bahagian atas pasaran: rumah desa asli yang direka dengan hebat dengan perkhidmatan standard emas untuk dipadankan. Selama bertahun-tahun pelbagai percubaan telah dibuat ke arah ini: La Residencia, Castell Son Claret, Castillo Hotel Son Vida, Es Racó d’Artà. Saya telah tinggal di dalam kesemuanya sepanjang tiga dekad lebih saya membuat laporan mengenai senario hotel Sepanyol – tetapi tiada satu pun yang menyamai genre seperti Grand Hotel Son Net yang akan dibuka semula tidak lama lagi.

Muka hadapan Grand Hotel Son Net di Puigpunyent © Cecilia Renard

Dari permulaan, berita bahawa Finca Cortesin – diam-diam berada di antara Marbella dan Sotogrande di Costa del Sol Sepanyol – akan mengambil alih salah satu penginapan paling digemari di pulau itu nampaknya satu cadangan yang menarik. Pengikutnya, sebahagian besarnya diambil dari golongan atasan masyarakat antarabangsa, melangkaui kesetiaan semata-mata kepada sesuatu yang mendekati status pemujaan.

Selama lebih sedekad selepas penciptaannya pada tahun 2008 dengan membina tokoh besar dan pengumpul seni Javier López Granados, Finca wujud dalam kemegahan bersendirian, sebuah hotel bebas yang membanggakan yang mempunyai prestasi yang sangat baik dari padang golf di sekelilingnya dan operasi hartanah. Apabila idea tentang harta teman berakar umbi, pengakap telah dihantar ke Lisbon, Algarve, Itali; tetapi López Granados akhirnya menemui apa yang dia cari di Mallorca.

Setiap daripada Grand Suite mempunyai lantai asal, siling tinggi dan perabot antik serta lukisan minyak

Setiap daripada Grand Suite mempunyai lantai asli, siling tinggi dan perabot antik serta lukisan minyak © Cecilia Renard

Suite Grand “Antonio Torrandell” dengan cermin Sepanyol abad ke-18 dan lukisan bangau antik dari Stockholm © Cecilia Renard

Logik langkah itu mudah dilihat. Pulau Balearic terbesar telah bergerak ke pasaran mewah dalam beberapa dekad kebelakangan ini, mencapai jika tidak mengatasi Marbella dalam eksklusiviti, dan kini menjadi destinasi global. Masa, juga, tepat pada kuku. Musim panas ini menyaksikan pembukaan hotel baharu Richard Branson yang telah lama ditunggu-tunggu di estet Son Bunyola di pantai barat laut berceranggah Mallorca. Mulai Mei, penerbangan terus tiga kali seminggu United Airlines ke Palma dari New York nampaknya ditakdirkan untuk membawa gelombang baharu rakyat Amerika yang gemar untuk warisan dan landskap pulau itu.

Bertarikh dari 1672, Son Net ialah a palacio dalam gaya klasik, dibina dalam batu pasir tempatan dengan kemegahan Itali dalam loggia bertiang, langkan dan siling berkubah. Selama bertahun-tahun ia adalah kediaman usahawan AS David Stein, dan walaupun selepas dibuka sebagai sebuah hotel pada tahun 1998 ia masih terasa seperti ekspresi personaliti mewah Stein. Ia disumbat dengan seni kontemporari mewah, hiasan maksimal yang hampir hampir dengan OTT, tetapi pemasangan menjadi rosak, perabotnya letih. Pelaburan utama adalah teratur.

Bilik Cerobong dengan dalaman yang direka oleh Lorenzo Castillo Studio © Cecilia Renard

Di dalam Grand Suite Maria de Napoles © Cecilia Renard di hotel

Pelakon profesional Finca Cortesin termasuk penghias masyarakat tinggi Lorenzo Castillo, pereka landskap Gerald Huggan, dan René Zimmer, GM yang sangat dikagumi Finca Cortesin, yang input sebagai pengarah urusan untuk kedua-dua hotel akan menjadi penting jika Son Net sepadan dengan ketepatan kakaknya. -perkhidmatan alat.

Nisbah kakitangan kepada pelanggan di Finca Cortesin – sebuah pasukan yang terdiri daripada 350 orang untuk hanya 67 bilik dan 10 vila – adalah antara yang tertinggi dalam perniagaan. Tidak ketinggalan, Son Net telah menggandakan lebih daripada dua kali ganda bilangan kakitangan pra-Covidnya, membawa masuk bakat terbaik seperti pengarah wain muda Andalucían Agustin Navarro Ruiz – yang membantu menyusun senarai wain ke hadapan Mallorca, termasuk produk ladang anggur ladang sendiri – dan cef Javier Soriano, yang merancang untuk mempamerkan produk dan resipi pulau di Mar&Duix, restoran baharu yang terletak di dewan besar akhbar zaitun purba Son Net. Linen katil Bássols, kemudahan Penhaligon, bunga segar setiap hari, malah pinggan mangkuk Dibbern bone-china yang sangat mahal: semuanya telah membuat perjalanan dari Málaga ke Mallorca. Tanpa berkongsi apa-apa yang sangat kesat sebagai identiti korporat, jelas sekali kedua-dua rumah itu disatukan.

Pemandangan bukit dari salah satu suite © Cecilia Renard

Permaidani abad ke-18 dari Real Fábrica de Santa Bárbara, selepas lukisan oleh Francisco de Goya, tergantung di Suite Grand “Jaime III” © Cecilia Renard

Balkoni Grand Suite “Jaime III” © Cecilia Renard

Peminat Son Net lama telah menelefon hotel untuk bertanyakan selepas pengubahsuaian, ramai di antara mereka pasti bimbang dengan baik pulih minimalis radikal yang penuh dengan perabot Scandi dan lampu Santa & Cole. Untuk menilai melalui lawatan saya bulan lalu, mereka tidak perlu risau: berikutan pelaburan berjuta-juta euro, penjelmaan baharu hotel itu merupakan imaginasi semula yang mengagumkan dari pedalaman bersejarahnya oleh Castillo. Mengambil inspirasi daripada Perancis, England dan Sepanyol sendiri, jurusan reka bentuknya dalam upholsteri mewah, langsir dalam fabrik Gastón y Daniela yang lebar dan kertas dinding yang kaya, semuanya dalam warna melange tanda dagangan pereka yang berani dan cantik. Perabot yang dikekalkan dari fasa sebelumnya, seperti katil empat tiang antik, bergesel bahu dengan kemasukan dada Castilian dan cermin berhias. Suite-suite yang besar, dengan pemandangan bukit-bukit yang dipenuhi pain, digantung dengan ukiran dan minyak Itali berbingkai emas. Hasilnya terasa kurang seperti ubah suai daripada rekreasi penuh semangat kediaman bangsawan abad ke-17.

Kata-kata di pulau itu ialah hotel-hotel di bahagian atas pasar sedang mengintai ketibaan baharu ini dengan kebimbangan. Dengan alasan yang kukuh: terima kasih kepada bantuan dari tanah besar, Son Net telah meningkatkan tahap yang mungkin sukar dicapai oleh pesaingnya.

Grand Hotel Son Net, s/n Puigpunyent, Mallorca 07194; sonnet.es. Bilik double dari €800; suite dari €1,200

result sgp hr ini

totobet sydney

peng sdy

angka hk keluar hari ini

sgp138