site

Di dalam dunia jam tangan bentuk fantasi

“Awal abad ke-19 menyaksikan Geneva menjadi bandar yang sangat penting untuk horologi. Ia betul-betul di tengah-tengah Eropah. Pembuat jam pada zaman itu sangat berbakat, dan Geneva terkenal dengan enamelnya. Sebagai orang yang bijak dan berfikiran perniagaan, mereka memutuskan bahawa mereka boleh mula membuat jam tangan untuk memenuhi citarasa yang berbeza. Mereka dipengaruhi oleh fesyen zaman itu dan fesyen menentukan bentuknya.”

George Somlo, peniaga jam tangan antik dan vintaj sejak tahun 1970, sedang melakarkan latar belakang budaya dari mana fesyen awal abad ke-19 untuk jam tangan berbentuk aneh. Bekerja di pejabat kecil di atas kedainya di Burlington Arcade, dikelilingi oleh rak buku rujukan, Somlo bersahaja, sikapnya bercanggah langsung dengan api warna yang menyinari objek enamel polikrom yang dipersembahkannya untuk pemeriksaan saya.

Jam tangan loket strawberi c1810 di Muzium Patek Philippe

Automatik loket tembikai c1805, dikaitkan dengan Piguet & Capt, di Muzium Patek Philippe

Sebuah jam tangan pemercik minyak wangi pistol, c1805, dikaitkan dengan Moulinié, Bautte & Cie atau JB Garrand, dijual di Christie’s pada harga kira-kira £317,000

Kotak jam tangan burung nyanyian, c1800, dijual di Aguttes pada harga €328,980

Diletakkan di dalam dulang, dalam petak kecil yang dibarisi suede, terdapat tulip, kumbang scarab, strawberi, mandolin, gajah, kecapi dan banyak lagi, semuanya dibuat dalam enamel berwarna terang dan kaya yang mempesonakan mata dan membawa minda kembali 200 tahun ke dunia di mana objek-objek ini dipamerkan dengan bangga di salun-salun besar rumah agam Paris, gembira dengan kecantikan dan kepintaran mereka. “Ia adalah fantasi, sesuatu yang anda impikan,” teruja Somlo. “Anda boleh bayangkan seorang pembuat jam bangun dan berfikir, ‘Saya bermimpi tentang strawberi malam tadi, mungkin saya akan membuat jam tangan dengan reka bentuk berbentuk strawberi.’”

Kotak sedutan ahli sihir automasi muzikal King Farouk, c1820, dijual di Sotheby’s pada harga $1.21j

Cara mereka memberitahu masa tidak serta-merta jelas, dan itu adalah sebahagian daripada daya tarikan: kelopak bunga tulip terbuka untuk menampakkan jam tangan kecil, bahagian belakang scarab terbuka, bahagian belakang mandolin terbuka pada engsel. Kepentingan dan nilai relatif mereka dilambangkan dengan tahap mutu kerja, kualiti enamel dan penggunaan batu berharga. Populariti jam tangan bentuk adalah pada kemuncaknya sebelum penggulungan batang diperkenalkan, dan dalam beberapa kes kunci penggulungan sahaja adalah karya seni. Jam tangan bentuk adalah lebih daripada sekadar penjaga masa: totem budaya masa lapang yang canggih, ia dianggap sebagai bahan perbualan.

DI MANAKAH BOLEH DIBELI

Aguttes aguttes.com

Artcurial artcurial.com

milik Christie christies.com

Dr Crott Pelelong uhren-muser.de

Pelelong Ineichen ineichen.com

Cebisan Masa jam tangan antik.com

Somlo London somlo.com

Sotheby’s sothebys.com

APA YANG PERLU DIBACA

Buku Camerer Cuss Jam Tangan Antik oleh TP Camerer Cuss (Buku Seni ACC)

Jam Tangan Fantasi: Jam tangan fantasi 1790-1850 oleh Oswaldo Patrizzi, Fabienne Xaviere Sturm (Edisi Tribune)

Muzium Patek Philippe: Khazanah dari Koleksi Antik oleh Peter Friess (TeNeues)

Koleksi Jam Tangan Sandberg oleh Terence Camerer Cuss, Osvaldo Patrizzi dan Claude Mercier (Antiquorum)

Teknik dan Sejarah Jam Tangan Swiss oleh Eugene Jaquet dan Alfred Chapuis (Buku Musim Bunga)

MANA NAK LIHAT

Muzium Jam dan Jam Beyer beyer-ch.com

Kota Masa citedutemps.com

LUCeum, jejak Masa, chopard.com

Muzium Jam Antarabangsa chaux-de-fonds.ch/musees/mih

Muzium Patek Philippe patek.com

Tonton Muzium Le Locle mhl-monts.ch

“Satu-satunya perkara yang mereka ada persamaan dengan jam tangan ialah mereka memberitahu masa, tetapi terdapat lebih banyak lagi kepada mereka dari segi daya tarikan artistik,” kata pengumpul Belgium Luc Van Cauwenbergh. Seorang pengumpul jam tangan generasi kedua sepanjang hayat, dia sentiasa bersedia untuk membuat perjanjian. “Bertahun-tahun yang lalu, saya datang ke salah satu restoran kecil di sekitar rumah lelong Drouot di Paris, yang sering dikunjungi oleh pelelong, peniaga dan pengumpul. Seorang peniaga tempatan mengeluarkan jam tangan dari poketnya dalam bentuk topi enamel emas. Saya sangat teruja dengan pemandangan itu dan memperolehnya selepas perbincangan singkat. Bertahun-tahun kemudian saya sangat gembira apabila saya membuka penerbitan terbaru Muzium Patek Philippe, Khazanah dari Koleksi Antik, yang memaparkan jam tangan bentuk yang hampir sama. Ini hanya dua contoh yang diketahui bagi jam tangan bentuk ini.”

Daya tarikan jam tangan bentuk adalah benar-benar global, seperti yang dijelaskan oleh juru pelelong yang berpangkalan di Paris, Geoffroy Ader. “Terdapat dua pasaran eksport yang besar: istana Sultan Uthmaniyyah, yang menggemari berlian, dan maharaja China. Untuk pasaran China, jam tangan dibuat secara berpasangan, jadi ia adalah imej cermin antara satu sama lain.” Dan jam tangan bentuk yang dibuat untuk pasaran eksport mewah ini adalah antara yang paling dicari hari ini.

Lute, c1880, dijual di antique-watch.com dengan harga £2,300

Jam tangan Crucifix, c1630, £85,000, somlo.com

Potongan-potongan yang ditakdirkan untuk maharaja dinasti Qing ini adalah ketukangan hebat Geneva dan walaupun banyak yang dieksport tanpa ditandatangani, hanya terdapat beberapa rumah yang mampu menghasilkan kepingan kualiti sedemikian: Isaac Daniel Piguet dan Henry Capt, yang bekerjasama dalam bentuk jam tangan. antara 1802 dan 1811; dan Jean-François Bautte, lawatan ke kedainya, di mana tangganya diharumkan dengan eau de cologne dan kayu balak untuk api dipotong menjadi bentuk hiasan, adalah satu kemestian di Geneva awal abad ke-19.

Kerongsang rama-rama c1890 di Muzium Patek Philippe

Kerongsang kumbang, c1880, £14,000, jam tangan antik.com

Antara yang paling diraikan ialah amphorae yang dikejar dan dienamelkan yang di samping memberitahu masa adalah kelalang minyak wangi yang memainkan muzik; dan pistol kecil emas dan enamel yang “menembakkan” jet minyak wangi dan menyembunyikan jam kecil dalam genggaman. Pada Mei 2021 Christie menjual amphora yang dikaitkan dengan Piguet & Capt pada harga HK$12.25 juta (kira-kira £1.29 juta) dan pada November 2022 sebuah pistol minyak wangi yang dipautkan kepada Bautte pada harga SFr352,800 (kira-kira £317,000).

Walau bagaimanapun, mengumpul jam tangan borang tidak semestinya tidak mampu dibeli. Strawberi atau tulip, kata Somlo, akan menelan kos antara £7,000 dan £10,000, manakala £15,000 akan memberi anda mandolin – jenis wang yang anda akan belanjakan untuk model sukan Rolex keluli terpakai yang bagus. Tetapi perbandingan sedemikian hampir tidak bermakna – lagipun anda tidak boleh pergi menyelam dengan jam tangan bentuk mandolin anda, manakala Kapal Selam anda tidak akan menjadi saksi kepada dua abad sejarah.

result result sgp

totobet sydney

keluaran togeĺ sdy hari ini 2023

angka hasil hk

totobet net sgp hari ini