site

DI LVMH, jenama legenda Gérald Genta dilahirkan semula

Duta Monégasque ke Mahkamah St James (dan, secara idiosinkratik, Kazakhstan) telah menjadi perlawanan di litar diplomatik London selama lebih daripada satu dekad. Anda mungkin pernah melihatnya di salah satu perayaan hari kebangsaan: landasan yang menjadi tempat terbinanya adegan sosial kedutaan. Dan jika anda pernah mahu berpindah ke Monaco, maka anda akan mengadakan temu bual dengannya untuk menentukan kesesuaian anda untuk hidup di kerajaan. Seorang diplomat yang mahir dan personifikasi ketenangan dan keanggunan, dia memberikan gambaran telah melakukan ini sepanjang hayatnya. Tetapi ini adalah penjelmaan profesional kedua Evelyne Genta – dia pernah menjadi otak perniagaan di sebalik salah satu nama terhebat dalam reka bentuk jam tangan, Gérald Genta.

“Saya bertemu Gérald di majlis makan malam di Monte Carlo pada awal 80-an,” katanya dengan cerah sambil menambah sambil tersenyum, “dia menghabiskan waktu petang memberitahu saya bahawa jam tangan saya hodoh.”

Gérald dan Evelyne Genta di kilang Switzerland mereka pada tahun 1985 © Persatuan Warisan Gérald Genta

Ia terbukti sebagai talian sembang yang luar biasa tetapi berkesan – pasangan itu berkahwin enam bulan kemudian, dan dia menghabiskan sebahagian besar daripada dua dekad terakhir abad ke-20 menjual ciptaan horologi yang luar biasa kepada orang kaya di dunia. Pada tahun 80-an dan 90-an jika anda seorang sultan atau syeikh, seorang raja atau putera raja, yang mempunyai cita rasa untuk apa yang beliau gambarkan sebagai “horlogerie besar” dan wang untuk memanjakannya, anda pasti mengenali Madame Genta.

Meninggal dunia pada tahun 2011, Gérald Genta tidak hidup cukup lama untuk melihat kegilaan yang baru-baru ini mengelilingi jam tangannya, khususnya, Patek Philippe Nautilus dan Audemars Piguet Royal Oak yang direkanya pada tahun 1970-an. Dan kemasyhuran selepas kematiannya telah menjadi sumber kesakitan serta kebanggaan bagi balunya. “Saya tidak mahu Gérald dilupakan,” katanya. “Tetapi saya juga tidak mahu dia diingati hanya kerana Nautilus dan Royal Oak. Dia jauh lebih daripada itu.”

Kepingan terletak pada buku nota dari arkib Genta termasuk (tengah) jam tangan Gefica Safari 1984 untuk pemburu dan penjelajah

Potongan dari arkib Genta termasuk (tengah) jam tangan Gefica Safari 1984 untuk pemburu dan penjelajah © Julian Broad

Seolah-olah ada isyarat, lelaki kacak berambut liut yang duduk di sebelahnya di sofa kulit mencelah. “Terdapat beberapa orang yang dikreditkan dengan menarik industri jam tangan Switzerland keluar daripada krisis kuarza. Dan apabila anda melihat jam tangan yang dihasilkan oleh jenama Gérald Genta pada masa itu: grande sonnerie, pengulang minit dan kalendar kekal, dia pastinya salah seorang daripadanya,” katanya.

Jean Arnault bercakap dengan intensiti berapi-api idealis muda. Dan dia telah menguasai bahannya. Dia boleh memberitahu anda dengan sangat terperinci perbezaan antara grande dan petite sonnerie, atau mengoceh tarikh pengeluaran, nombor siri dan segala macam trivia pembuatan jam tangan yang sukar difahami. Pakar horologi muda sedemikian adalah lebih biasa daripada yang anda fikirkan. Walau bagaimanapun, yang ini adalah unik: serta mengetahui katalog belakang Gérald Genta seperti seorang imam mengetahui katekismusnya, dia sebenarnya boleh melakukan sesuatu dengan pengetahuan ini, seperti menghidupkan semula jenama itu.

Kini berusia 24 tahun, anak lelaki kelima dan bongsu Bernard Arnault (pengasas, pengerusi, dan ketua pegawai eksekutif LVMH) menyertai perniagaan keluarga pada September 2021 apabila dia mula bekerja di bahagian jam tangan Louis Vuitton. Dalam masa kurang daripada dua tahun dia telah menggerakkan apa yang pada asasnya hanyalah satu lagi sektor produk berjenama LV menjadi jenama horologi butik untuk ditonton. Pada 2021, Louis Vuitton memenangi dua hadiah di Grand Prix d’Horlogerie de Genève.

Jean Arnault dan Evelyne Genta © Julian Broad

Sebagai ahli keluarga, dia boleh membuat sesuatu berlaku. “Saya sedang berbincang tentang pembuatan jam dengan bapa saya dan nama Genta muncul,” kata Arnault. “Dia berkata, ‘Bukankah kami memiliki Genta?’” Gérald Genta sememangnya pendiam selama 20 tahun yang lalu sebagai sebahagian daripada Bulgari. “Dia kemudian berkata kepada saya: ‘Mengapa anda tidak menjalankannya?’” Tidak dapat memikirkan sebab kukuh mengapa tidak, Arnault melancarkan semula jenama itu. Gérald Genta akan dihidupkan semula dan dikendalikan sebagai jenama kendiri yang akan dikeluarkan di La Fabrique du Temps, kilang pembuatan jam tangan LVMH yang canggih di Switzerland.

Dan perkara pertama yang Arnault lakukan ialah menjemput Madame Genta ke La Fabrique du Temps. “Ia amat mengharukan saya kerana saya bertemu Enrico Barbasini dan Michel Navas,” katanya mengenai pakar komplikasi yang telah menjalankan LFDT sejak ia dibuka pada 2014. “Mereka telah menjadi pembuat jam bintang kami dan telah bekerja sangat rapat dengan kami. Gérald dan saya akan melihat mereka setiap pagi.”

Madame Genta mengendalikan sekeping dari arkib Gérald Genta © Julian Broad

Jean Arnault dengan kepingan dari arkib Gérald Genta; dia memegang jam tangan Mickey Mouse Fantaisies dengan bezel berlian © Julian Broad

Terdapat satu lagi perjumpaan mengejut menanti Madame Genta di pejabat Arnault. “Dia telah membawa empat jam tangan poket Gérald Genta yang hebat; mereka adalah karya agung,” dedahnya. “Apabila saya melihatnya, saya hampir menangis kerana teringat menjualnya.”

Itu setahun yang lalu dan mereka terus berhubung sejak itu. “Daripada pelbagai pertukaran yang kami ada pada tahun lalu, saya rasa saya telah memahami sedikit sebanyak intipati Genta ketika itu,” kata Arnault.

“Dia lebih mengenali Gérald Gentanya daripada saya,” kata Madame Genta. “Dia telah menjelaskan dengan terperinci. Dia seorang yang fanatik menonton sebenar.” Arnault jelas terpesona dengan anekdot kehidupan Madame Genta bersama Gérald: ada masanya dia perlu membetulkan gelang zamrud dengan pisau tentera Swissnya sementara dia mengalihkan perhatian seorang pembesar kaya. Pada masa yang lain, apabila dia cuba memberitahu seorang ketua negara yang kaya bahawa dia tidak mampu membeli sebuah automaton roda Ferris emas pepejal setinggi satu meter (setiap gondola diduduki oleh tokoh Commedia dell’arte yang berenamel), kerana ia ditakdirkan untuk yang lain, jauh lebih kaya. pelanggan, Baginda menjawab: “Puan, Raja yang malang ini mungkin tidak sekaya pelanggan kegemaran anda, tetapi masih ada wang dalam perbendaharaan.”

Tetapi untuk semua cerita yang menghiburkan ini jauh dari perjalanan nostalgia. “Saya bukan peminat edisi semula satu-satu tentang apa yang telah dilakukan pada masa lalu, jadi kami tidak akan melakukannya,” kata Arnault. “Sebaliknya, kami akan mengambil inspirasi daripada apa yang dilakukan dengan jenama Gérald Genta pada masa lalu, dan daripada beribu-ribu lukisan terperinci yang dibuatnya, tetapi membawanya ke abad ke-21. Kami mengekalkan volum yang sangat, sangat rendah dan menumpukan pada bahagian pembuatan jam yang tinggi.”

Komplikasi Genta dengan kalendar kekal dan pengulang minit © Julian Broad

Butiran lanjut mengenai jam tangan itu dijangka akan diumumkan lewat tahun ini, dengan kepingan pertama boleh didapati tahun depan (untuk ratusan ribu paun). Memandangkan Arnault tidak berminat dengan edisi penghormatan, jam tangan itu bertujuan untuk menjadi apa yang Genta akan buat hari ini, dengan Navas dan Barbasini disifatkan sebagai inkubator projek yang pernah bekerja untuknya sebelum ini. Seperti yang dikatakan Arnault, mereka tahu semangat jenama itu dan boleh mentafsirnya dengan cara yang relevan dengan dekad ketiga abad ke-21.

Ia adalah satu strategi yang Madame Genta kata arwah suaminya akan bersetuju. “Gérald tidak pernah menoleh ke belakang. Dia tidak pernah berminat dengan masa lalu. Ia sentiasa jam tangan seterusnya. Saya gembira kerana kami bergerak ke hadapan bersama orang muda,” dia memandang ke arah Arnault, “dan dengan beberapa model yang direka Gérald, yang sangat berfikiran ke hadapan. Kami boleh memastikan keabadian jenama itu – jenama yang saya sangat terluka melihat dilupakan. Rasa macam…” dia berhenti seketika. “Rasanya Gérald akan pulang.”

indotogel sgp

pengeluar sidney hari ini

toto sydney

hk prize keluar

hk pengeluaran