site

Fikir beige membosankan? Anda salah

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kebanyakan pakaian lelaki telah dicirikan oleh penggunaan warna, corak dan penampilan yang hampir menentang. Dalam kata-kata Elsa Schiaparelli: “Dalam masa yang sukar, fesyen sentiasa keterlaluan.” Kini, bagaimanapun, pakaian lelaki perlahan-lahan kembali ke realiti.

Anda boleh melihat ini dengan cara banyak jenama mentafsir warna. Pendekatan ton yang sederhana telah menjadi keutamaan pada musim kebelakangan ini, dengan warna arang, coklat coklat, kelabu tua dan sawo matang bergerak dari pinggir palet warna ke pentas tengah di Lemaire, The Row, Dior dan Saint Laurent.

Pandangan dari The Row Men’s SS23

Takut kepada koleksi Kekal Tuhan

Takut kepada koleksi Kekal Tuhan

“Kami telah meneroka kebangkitan apa yang kami panggil ‘neutral moden’,” kata Kate Franklin, ahli teori warna dan pengasas bersama agensi penyelidikan niaga hadapan FranklinTill. “Warna jangka panjang yang merentasi musim. Warna klasik ini digunakan dalam pelbagai kategori fesyen, terutamanya dalam pakaian jalanan dan pakaian sukan.”

Idea baju sukan berwarna putih atau jaket pengebom coklat mungkin kelihatan pelik, tetapi jenama seperti Jacquemus dan Cold Laundry telah memperjuangkan kedua-duanya. Fear Of God penggunaan rona tanah sangat mengagumkan – pengasas Jerry Lorenzo hampir seorang diri memastikan gerhana asas jersi kelabu pertengahan klasik oleh hoodie dan seluar peluh yang dihasilkan dalam warna kuning air berdebu.

Baju-T rajut kapas Brunello Cucinelli, £410

Cardigan rajut kabel kapas Brunello Cucinelli, £1,150

Berpakaian dalam warna tanah berfungsi pada kedua-dua hujung spektrum pintar-ke-kasual, dengan jenama pakaian lelaki “klasik” juga memanjakan rona neutral. Kepada Alessio Piastrelli, dalam pasukan gaya lelaki di Brunello Cucinelli, palet terkawal menyampaikan “keanggunan santai” yang telah lama menjadi tandatangan jenama itu. “Untuk SS23 kata kuncinya ialah ‘tidak ambil pusing’,” katanya, mengenai koleksi semasa yang dibina di sekeliling “kelabu muda, kuning air dan putih Inggeris”, untuk gabungan sut dan pakaian sukan yang terasa mewah namun santai.

Baju sejuk Saman Amel kasmir, POA

Pendekatan tonal dari Tod’s SS23

Kepada Dag Granath, separuh daripada tukang jahit Sweden kontemporari, Saman Amel, berpakaian neutral memberikan satu rasa budi bicara yang dialu-alukan. “Seseorang yang tidak berminat dengan pakaian harus melihat cara anda berpakaian dan hanya merasakan ia kelihatan semula jadi. Ia mengenai kelihatan tenang secara keseluruhan, tanpa satu perkara pun yang menjerit atau mencari pujian,” katanya. Pengasas bersama rakan jenama Sweden Rubato, Oliver Dannefalk, menambah: “Ini adalah cara untuk membuat kenyataan, tanpa benar-benar membuat kenyataan.”

Chino pegawai kapas yang dicuri, £220

Kasmir Loro Piana dan baju polo Diveria sutera, £1,805

Di mana jahitan Saman Amel adalah minimalis dan tanpa segan silu mewah – semua jaket kasmir berkilat dan sut yang memanjakan, dipotong tajam – Penampilan Rubato lebih kasual. Kedua-dua jenama mengelak warna dan corak yang kukuh memihak kepada tekstur halus dan peralihan halus antara jaket, atas dan seluar. “Adalah salah tanggapan bahawa mengeluarkan warna-warna terang dari almari pakaian anda mengehadkan kreativiti anda,” Granath meneruskan. “Pada hakikatnya, lebih mudah untuk bereksperimen apabila anda mempunyai rangka kerja tonal. Anda menjadi lebih bernuansa dalam cara anda melihat warna dan tekstur.”

Jacquemus SS23

Saint Laurent SS23

Givenchy SS23

Zegna SS23

Terdapat satu lagi dimensi untuk menjadi nada. “Beige telah menjadi kisah warna neutral yang besar sejak beberapa tahun kebelakangan ini, [driven by] kebimbangan untuk melabur dalam kepingan jangka panjang yang akan berada dalam almari pakaian anda selama bertahun-tahun, bukan hanya musim, “jelas Franklin. “Orang ramai lebih prihatin berbanding sebelum ini tentang kesan keputusan pembelian kami. Neutral menawarkan palet penyesuaian yang sempurna untuk pembeli dan jenama yang bertanggungjawab.”

“Bagi kami, segala-galanya bermula dengan mempersembahkan fabrik dalam bentuk yang paling tulen,” kata Agyesh Madan, pengasas bersama Stòffa yang berpangkalan di New York. “Kebanyakan gentian semula jadi yang tidak dicelup terdiri daripada warna kuning air hingga coklat, jadi wajar bagi kami untuk mempersembahkan almari pakaian yang harmoni berakar umbi dalam skema itu.” Falsafah tulen ini telah mendorong Stòffa bekerja dengan bahan yang mampan. “Kami telah membangunkan fabrik dengan Projek Denim Baharu di Guatemala,” jelas rakan kongsi Madan, Nicholas Ragosta. “Ia mempunyai kain kapas yang tidak dicelup dan dikitar semula dan menggunakan kapas coklat asli yang ditanam di Guatemala dalam pakan.” Stòffa juga ingin memperjuangkan jenis yang lebih jarang dan kurang digunakan dalam fabrik lain, termasuk gentian kapas asli dalam warna merah jambu dan hijau.

Koleksi kapsul Berlian CD Dior Men © Brett Lloyd untuk Dior

Stòffa wool Field blouson, $1,500, baju polo kapas mouliné, $600, dan seluar kepar kapas kitar semula, $425

Pengasas dan pengarah kreatif Officine Générale, Pierre Mahéo, berpendapat warna harus mencerminkan kefungsian pakaian. “Warna yang saya pakai perlu mempunyai tujuan – mereka harus dihalang, selesa dan berguna,” katanya. Falsafah ini jelas dalam koleksi SS23 jenama, di mana poplin kapas coklat sesuai dengan bahu yang digosok dengan kot kerja tembakau, mac kuning air dan seluar berangin dalam warna putih lembut dan kuning air berpasir. “Kami mencampurkan banyak seluar yang disesuaikan dengan pengebom nilon, dengan jaket peluh [hoodies] atau jaket denim. Begitu juga, saya suka memecahkan saman; untuk membawa sedikit jahitan ke dalam siluet kasual.”

Labrum London SS23 © Alamy

Dispensari Am SS23

Terdapat klise lama yang mengatakan warna kuning air adalah warna yang membosankan, tetapi Mahéo bertegas bahawa ia tidak. “Lihat Marcello Mastroianni dalam sut kuning airnya dan cuba beritahu saya ia membosankan. Beige adalah apa-apa selain – dan ia sesuai pada musim bunga dan musim panas. Anda boleh menggunakannya sebagai asas kepada warna pastel, kepada biru muda, merah jambu muda – atau hanya memakai sut kuning air dengan kemeja-T putih. Ia sentiasa kelihatan cantik.”

Franklin berpendapat golongan neutral berada di sini untuk kekal selepas musim ini. “Bersedia untuk mendengar perkataan ‘greige’ banyak-banyak.” Ini mungkin bukan pergerakan yang paling menarik untuk berlaku dalam fesyen dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi ia bercakap dengan kecanggihan yang tenang. Dalam mana-mana konteks lain, menggambarkan seseorang sebagai “kuning air” adalah kurang memuaskan. Sekiranya saya dikenal pasti oleh almari pakaian neutral saya sekarang, saya akan menganggapnya sebagai pujian.

resulk sgp

pengeluaran sidni

totobet syd

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2020

www.togelbet.net singapore