site

Inti Perkara: Bagaimana untuk menarik lebih ramai orang untuk meniup wisel mengenai keganasan keluarga?

SINGAPURA: Jika seseorang hilang tidur kerana pesta gaduh di sebelah, dia mungkin tidak ragu-ragu untuk menghubungi polis, kata Dr Joseph Leong, pakar psikiatri kanan dari Promises Healthcare.

Tetapi kebanyakan orang yang mendengar pergaduhan keluarga secara tertutup akan teragak-agak untuk memaklumkan pihak berkuasa.

Pemacu utama perbezaan tingkah laku ini ialah ketakutan.

Takut tersalah penilaian, takut “memusnahkan” keluarga atau takut terjebak dalam kes polis yang berpotensi.

Di Singapura, lebih banyak kes keganasan keluarga dilaporkan, tetapi hanya sedikit kerana orang ramai menghubungi pihak berkuasa. Antara kes penderaan kanak-kanak yang disiasat oleh Kementerian Pembangunan Sosial dan Keluarga (MSF) Perkhidmatan Perlindungan Kanak-Kanak, hanya 1.5 peratus dilaporkan orang ramai.

Namun, jiran yang mendengar sesuatu dan bercakap boleh membuat perubahan yang besar, kata Marcus Lim, ketua Sokongan Keluarga TOUCH dan Mohamed Fareez, timbalan pengarah (sokongan keluarga & komuniti) di Perkhidmatan Komuniti AMKFSC. Kedua-dua lelaki itu adalah tetamu di podcast Heart of the Matter dan menangani kes keganasan keluarga sebagai sebahagian daripada kerja mereka.

Bilakah pertengkaran biasa menjadi tanda keganasan keluarga? Jika orang ramai membuat keputusan untuk campur tangan, apakah yang perlu mereka lakukan?

Berikut adalah beberapa sorotan perbualan mereka:

IA ADALAH MASALAH PERIBADI ORANG LAIN

Fareez: “Saya tinggal di flat sewa ketika saya masih muda dan saya mempunyai jiran di mana keganasan berlaku juga.”

Data Keluaran Hongkong

Togel Singapore Hari Ini

Pengeluaran Singapura

Result SDY Hari Ini