site

Kastam Memusnahkan Pakaian Terpakai dan Barang Haram Lain

Nunukan (ANTARA) – Dua unit vertikal Kantor Wilayah Kastam (Kanwil) Kalimantan Timur iaitu Kastam Nunukan dan Kastam Tarakan memusnahkan 65 koli/guni berisi ballpress dan barang haram lainnya, Khamis (16/03) .

Kepala Kantor Wilayah Bea dan Cukai Kalbagtim Kusuma Santi Wahyuningsih, mengatakan pada Jumat (17/03) bahwa pakaian bekas (ballpress) termasuk barang terlarang sebagaimana diatur dalam Peraturan Menteri Perdagangan No. 40 Tahun 2022 tentang perubahan Permendag No. 18 Tahun 2021 tentang Eksport Barang Larangan dan Import Barang Larangan. “Pengimportan ballpress mengganggu industri domestik khususnya PKS. Keadaan ini turut memberi kesan domino kepada ekosistem industri tekstil dan produk tekstil (TPT) dan mengakibatkan pengurangan tenaga kerja. Dari sudut kesihatan, dikhuatiri pakaian terpakai yang tidak bersih dijamin membawa penyakit kepada pengguna. Selain itu, amalan haram ini juga akan merendahkan maruah negara di peringkat antarabangsa berhubung kuasa beli masyarakat Indonesia,” katanya.

Santi menegaskan pihak Kastam dan Eksais akan terus cuba mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang mengimport pakaian terpakai. “Pemantauan terhadap laluan tikus yang didakwa menjadi laluan masuk pakaian terpakai ke Indonesia akan semakin diperketatkan. Pemusnahan ini juga merupakan usaha kita untuk memberi kesan pencegahan kepada penyeludup ballpress. Selain itu, kita terus merayu kepada Orang ramai tidak lagi memakannya. pakaian terpakai yang diimport untuk memajukan industri tekstil domestik dan melaporkan kepada pihak berkuasa tanda-tanda penyeludupan ballpress,” tegasnya.

Selain pakaian terpakai, Kastam dan Eksais turut memusnahkan 27,654 keping kosmetik pelbagai jenama dan jenis yang diimport tidak mengikut peraturan serta tidak mempunyai permit BPOM, 124,767 batang rokok haram dan 1,154.7 liter minuman mengandungi etil alkohol (APMM). Barang yang musnah adalah barang hasil pendakwaan oleh Kastam Tarakan dan Kastam Nunukan untuk tempoh 2022 hingga 2023 yang berstatus milik negara (BMN) dan telah mendapat kelulusan pemusnahan. Kebanyakan barang yang musnah adalah hasil tindakan bersama antara Kastam dan penguatkuasa di kawasan sempadan seperti Polis Negara dan TNI. Nilai keseluruhan barang yang musnah dianggarkan berjumlah Rp 1,760,406,330.00.

“Pemusnahan ini merupakan manifestasi pelaksanaan fungsi Kastam sebagai pelindung masyarakat. Kami terus berusaha mengawal kawasan sempadan dan melindungi masyarakat daripada penyeludupan atau perdagangan haram yang memberi kesan kepada kesihatan, keselamatan dan ekonomi rakyat,” tutupnya. Santi.

Pewarta: Kawat PR
Editor: PR Wire
COPYRIGHT © ANTARA 2023

Data Keluaran Hongkong

HK Pools

Togel SDY

SGP Hari Ini

Result Sydney