site

Kebangkitan dan kebangkitan kediaman berjenama

Kebangkitan glamor dunia lama
New York adalah rumah kepada kediaman berjenama pertama di dunia: hotel Sherry Netherland bertaraf lima bintang memulakan konsep dengan menawarkan butler dan koktel kepada penduduk jangka panjangnya pada tahun 1920-an.

Pintu masuk Park Avenue ke The Towers di Waldorf Astoria di New York © Noë & Associates/The Boundary

Kini glamor dunia lama itu sedang mengalami kebangkitan melalui pelancaran semula Waldorf Astoria, yang merupakan hotel terbesar dan tertinggi di dunia apabila dibuka pada tahun 1931. Pemulihan yang rapi telah menambah kondominium di atas 375 bilik hotel, dan “The Towers of the Waldorf Astoria” (di mana pangsapuri dijual dari $1.8 juta, melalui Knight Frank dan Douglas Elliman) telah menarik lebih daripada 12,000 pertanyaan.


Musim yang sentiasa berubah
Four Seasons Hotels yang berpangkalan di Kanada telah menjadi pemain utama dalam pasaran kediaman berjenama sejak ia melancarkan pembangunan pertamanya pada tahun 1985. Baru-baru ini, ia telah menjadi inovator dalam kediaman “berdiri sendiri”: rumah ultra-mewah yang diurus dan diselenggara oleh Four Seasons- kakitangan terlatih yang menyediakan faedah hotel (termasuk kemudahan makan dan perkhidmatan concierge di lokasi), tetapi dengan privasi dan skop yang lebih besar untuk menyesuaikan hartanah mengikut spesifikasi peribadi.

Kediaman persendirian Four Seasons, Tasik Austin
Kediaman persendirian Four Seasons, Tasik Austin © DBOX

Kacukan mereka kini boleh ditemui di London, San Francisco, Marrakech, Dubai dan terbaru di Tasik Austin di Texas (di mana rumah dijual dari $4.1 juta melalui lakeaustinresidences.com). Pembekal lain mengikutinya, termasuk Mandarin Oriental di New York, yang Fifth Avenue Residences (untuk dijual daripada $2.5 juta melalui Knight Frank dan Douglas Elliman) menawarkan perkhidmatan dan kemudahan lima bintang di samping faedah seperti membeli-belah selepas waktu kerja di Saks Fifth Avenue.


Yunani adalah perkataan
Pembeli akan membayar premium untuk kediaman berjenama dengan tumpuan pada kemudahan kesihatan dan kemampanan, justeru pertumbuhan penyedia yang diterajui mampan seperti 1 Hotels, yang dilancarkan pada 2015.

Bukit Elounda di Crete

Ditubuhkan di AS, kumpulan itu dijangka tiba di Eropah pada 2026 dengan Elounda Hills di Crete, sebuah oasis yang dibina dengan teknik pembinaan bertujuan untuk mengurangkan jejak karbonnya dan reka bentuk yang diilhamkan oleh alam semula jadi selaras dengan persekitaran. Pemilik 258 kediaman akan menikmati lebih daripada 2km pantai bersih ekologi, pemandangan Mirabello Bay, taman botani dan spa terapeutik, serta faedah berlabuh kapal layar di marina kendalian Camper & Nicholsons yang mempunyai 64 tempat tidur.


Jadikan Miami
Nama hotel besar seperti Marriott, Four Seasons dan Accor masih menyumbang kira-kira separuh daripada pasaran kediaman berjenama di Miami, tetapi jenama bukan hotel dengan cepat mendapat tempat di bandar pantai.

Penerimaan spa di Bentley Residences © Bentley Residences

Gergasi fesyen seperti Armani, Fendi dan Missoni semuanya telah membuat pemindahan dari catwalk ke pelantar laluan Miami dengan menawarkan pangsapuri gaya hotel berjenama, tetapi pembuat kereta mewah juga berada di belakang pembangunan utama. Menara Reka Bentuk Porsche, Pantai Sunny Isles, adalah kondo pertama yang membenarkan penduduk mengangkut kereta mereka ke apartmen mereka melalui lif kaca yang direka khas, dan kediaman jenama British Aston Martin akan terletak di menara AS tertinggi di luar New York. Sementara itu, Bentley baru-baru ini mendedahkan rancangan untuk menara kediaman berjenama pertamanya di Pantai Sunny Isles, Miami (dari $5.25 juta melalui bentleyresidencesmiami.com), yang akan dibuka pada 2026.


Berganda-ganda di Dubai
Menurut ejen hartanah global Savills, Dubai kini merupakan destinasi nombor satu dunia untuk “kehidupan berlabel”, dengan 46 kediaman berjenamanya tidak lama lagi akan disertai oleh lebih 30 pembangunan kediaman baharu.

Kediaman Six Senses, Palm, Dubai
The Residences, Koleksi Dorchester di pusat Dubai

Kediaman berjenama pertama di bandar ini – Armani Residence Burj Khalifa di Downtown Dubai yang menampilkan pangsapuri yang direka oleh Giorgio Armani – dilancarkan pada tahun 2010. Tetapi apabila emirat itu telah berkembang pesat, ejen hartanah Knight Frank telah mengenal pasti dua kawasan panas bandar baharu: pusat Dubai (di mana unit terakhir di The Residences, Koleksi Dorchester, dijual pada harga AED100 juta, kira-kira £22.6 juta), dan “Dubai baharu”, yang menggabungkan Jumeirah, Menara Tasik Jumeirah dan Palm Jumeirah. Six Senses telah melancarkan tawaran UAE pertamanya di West Crescent of Palm Jumeirah Island dengan pangsapuri bermula dari kira-kira £2.1 juta melalui Knight Frank.

data result singapore

sidney pengeluaran hari ini

sydney hari ini togel

result hk lengkap

totobet singapure