site

Kecintaan amaro | Masa kewangan

Amari Itali – atau “pahit” – secara tradisinya merupakan ikutan: hidangan herba dan pahit manis pada hidangan mewah. Tetapi generasi baharu bar dan pelayan bar kini menemui semula penghadaman gelap ini, menghidangkannya sepanjang jam dalam minuman bercampur dan kemas. Seperti kebanyakan minuman beralkohol, akarnya adalah perubatan – tetapi amari boleh terdiri daripada pelbagai gaya dari minty dan segar, kepada pedas, kepada berasap dan karamel. Setiap campuran semangat, gula dan rempah ratus, kulit dan tumbuhan adalah unik; esoterik dan selalunya sukar ditemui, mereka suka minum geek.

Bar belakang di Amaro, barat London
Anak babi (dekat), New York

Piglet (dekat), New York © Giada Paoloni

“Saya sudah pasti melihat peningkatan dalam kedua-dua pengetahuan dan minat,” kata Cory Holt, pengarah minuman di Danny Meyer’s trattoria Maialino (vicino) di NYC, yang menyenaraikan lebih daripada 35 amari sejak tahun 1970-an. Penggemar terbarunya ialah Bernard Rabarbaro, amaro akar rhubarb daripada pengeluar kecil di Piedmont: “Ia mempunyai semua tumbukan dan asap aromatik yang anda harapkan daripada gaya ini tetapi ia lebih bernuansa dan lembut di lelangit.” Dia mengesyorkan ia kemas, “dalam gelas kecil yang sejuk”.

Dua koktel amaro untuk dicuba

Pesawat Kertas oleh Sam Ross

Amaro Nonino menjadi terkenal di belakang klasik moden ini, yang dicipta oleh Sam Ross di The Violet Hour di Chicago.

20ml bourbon
20ml Amaro Nonino Quintessentia
20ml Aperol
20ml jus lemon

Tuangkan bahan ke dalam shaker dan goncang dengan ais. Tapis ke dalam gelas koktel dan hiaskan dengan sentuhan lemon

Black Manhattan oleh Elon Soddu

Sentuhan aromatik di Manhattan ini dicipta oleh Elon Soddu di Amaro Bar di Kensington

50ml bourbon atau rai
20-25ml Averna atau Amaro Lucano
2 sengkang Angostura Pahit

Tuangkan bahan ke dalam shaker dengan ais dan kacau. Tapis ke dalam gelas koktel dan hiaskan dengan oren

Caffè Rubik yang kecil di Bologna (rumah Amaro Montenegro) adalah lebih turapan daripada kafe – tetapi amaoteca ini menempatkan lebih daripada 150 amari. Duduk di tepi jalan di atas meja logam kecil, saya menghirup dua amari di atas ais: Genzianotto Amaro, seorang amaro “modernis” bersahaja dengan kepahitan coklat hitam; dan Amaro Maffei, amaro hijau rumput yang dibuat oleh keluarga di Puglia daripada adas liar.

Amari adalah tukang secara semula jadi – ramai yang sukar ditemui di luar Itali. Tetapi di Amaro di High Street Kensington, ketua bartender Sardinian, Elon Soddu sentiasa mempunyai beberapa penemuan baharu dari rumah semasa dalam perjalanan: Amaro Dell’Erborista yang kelihatan seperti monastik dari wilayah Marche, amaro pedas, coklat dan tidak ditapis untuk menghirup kopi; dan Amaro Formidabile, amaro gelombang baharu yang kacak dari Rom yang berwarna berangan berkilat dengan nota manis pedas bebola kayu manis berapi-api dan anise: “hebat sebagai pengganti absinthe dalam Sazerac”.

Sebuah Manhattan di Amaro

Soddu juga menyimpan stok klasik seperti Averna; articok amaro Cynar; dan Braulio Amaro Alpino, amaro alpine dari Lombardia yang menggabungkan nota kopi manis yang menenangkan dengan letupan pain dan kayu putih yang menyejukkan. (Di Porchlight di NYC mereka menghidangkan amaro ini sebagai pembuat dandang dengan sebotol Barrier Money IPA.) Dopo Teatro Cocchi yang sangat baik adalah lebih luar biasa: ia adalah hibrid amaro dan rosso vermouth. Berdasarkan minuman malam selepas tayangan yang popular di Turin, ia adalah amaro dalam suasana yang lembut: cuba menggantikan vermouth di Negroni atau Manhattan, atau hanya dengan ais dan sentuhan oren.

@alicelascelles

Sertai Alice Lascelles di Festival FTWeekend di Pusat Kennedy, Washington DC pada 20 Mei 2023. Untuk tiket secara bersemuka dan dalam talian, lawati ftweekendfestival.com

result singapur hari ini

sidney hari ini

keluaran sidney

togel hkg 2021 hari ini keluar

totobet net singapura