site

Kedua-dua Pihak – Dapur Berkongsi

Apa yang kita dengar dan apa yang kita baca.

Bagaimanakah sebaiknya kita memaklumkan diri kita tentang negara kita, dunia dan tempat kita di dalamnya? Jika kita hanya menggunakan satu sumber berita, atau sumber dengan pandangan yang serupa – jadi dengar satu pihak dan jangan sekali-kali sebaliknya – atau jika kita sentiasa mengambil jalan tengah untuk memilih kebenaran yang sesuai dengan kita, kita teruskan mengukuhkan pandangan yang telah kita pegang. Kami tidak pernah dicabar.

Betapa merosakkan untuk mendengar kritikan berterusan terhadap kerajaan, mana-mana kerajaan, di mana-mana pihak mereka atau anda berada? Tiada sistem pemerintahan yang sempurna tetapi menyalahkan adalah sesuatu yang sering dibangkitkan. Apabila anda telah membuat kesilapan atau anda tidak berjaya dalam sesuatu adalah lebih mudah untuk menyalahkan pintu orang lain daripada meminta maaf dan menyedutnya. Menyalahkan sesuatu atau orang lain membuatkan anda berasa lebih baik: Ini bukan salah anda, ini milik mereka, mereka yang mewujudkannya, lebih mudah daripada melihat diri sendiri dan membuat perubahan.

Mengapa saya menulis tentang ini dan bukan tentang makanan? Kerana teka-teki semasa: Lebih banyak perumahan tetapi pada kos berapa?

Seperti yang mungkin anda dengar, dan untuk memberi tepukan atau kritikan bergantung kepada sumber berita atau pendapat anda, Kerajaan telah melangkah ke hadapan untuk menangani pendekatan rabun untuk menjual tanah kami yang paling produktif, menghasilkan makanan untuk perumahan, dengan rancangan, Penyata Dasar Negara bagi Tanah Sangat Produktif.

Kami tidak boleh makan papan lantai

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan minggu ini oleh Kerajaan, Menteri Pertanian dan Perdagangan Damien O’Connor berkata, “Sejak 20 tahun lalu, kira-kira 35,000 hektar tanah yang sangat produktif telah diukir untuk pembangunan kediaman bandar atau luar bandar, manakala 170,000 hektar tanah ini telah ditukar kepada blok gaya hidup.

“Apabila tanah dibina, ia tidak lagi boleh digunakan untuk menanam makanan dan serat. Itulah sebabnya kami bergerak untuk melindungi tanah kami yang paling subur dan serba boleh, terutamanya di kawasan pengeluaran makanan utama kami seperti Auckland, Waikato, Hawke’s Bay, Horowhenua dan Canterbury.”

Tanah. Tanah yang subur. Tanah pengeluaran makanan produktif yang indah yang telah mengambil masa beratus-ratus jika tidak beribu-ribu tahun untuk dibentuk, yang boleh mengekalkan kehidupan untuk masa yang lama akan datang, telah dijual dalam tempoh 20 tahun yang lalu untuk perumahan.

Ya, kita menghadapi krisis perumahan, tetapi kita tidak boleh makan perhutanan (itu isu lain) dan walaupun kita mungkin mendapat bumbung di atas kepala kita dalam pembangunan perumahan baharu, kita tidak boleh makan papan lantai.

Kubis adalah Penyelamat Nyawa!

Sayur-sayuran berdaun

Masih terdapat banyak tanah di New Zealand, dan orang ramai ingin tinggal berdekatan dengan bandar dan kemudahan jadi wajarkah kita bimbang jika pembangunan perumahan memakan beberapa lagi paddock sehingga kini menjadi rumah kepada tumbuhan hijau yang mengekalkan kehidupan? Ya, paling pasti. Rampasan tanah di tanah kita yang paling subur dan menghasilkan makanan boleh membawa akibat yang teruk. Tanah yang lebih miskin memerlukan lebih banyak baja untuk menghasilkan makanan secara ekonomi. Larian air mengalir di laluan air menghasilkan alga mekar dan akibat yang merosakkan jangka panjang yang lain. Ekstrapolasi perkara itu dan anda boleh memvisualisasikan kos tambahan yang ditanggung untuk menghasilkan dan mengangkut baja tambahan (dan kemungkinan besar pengguna yang membayar lebih untuk hasil akhir, dan sudah tentu syarikat kimia yang menabung dolar), dan rumah hijau tambahan pelepasan yang kita SEMUA akan bayar, akhirnya.

Keseluruhan bencana Three Waters telah membanjiri saya (maaf, tidak dapat menahan), tetapi apabila ia datang untuk menanam makanan untuk penduduk New Zealand, dan memelihara tanah yang subur untuk menanam tanaman, saya berada di sana dengan garpu rumput saya. Berpegang pada prinsip anda, Kerajaan, dan jangan biarkan orang besar membuli anda!

Memelihara tanah

Jangkaan masa untuk pelaksanaan penuh akta baharu yang mengawal penggunaan tanah produktif dijangka mengambil masa 3 tahun untuk dikuatkuasakan. Anda boleh membaca kenyataan di sini https://www.beehive.govt.nz/release/government-enhances-protection-our-most-productive-land-%C2%A0getting

Dijangkakan untuk mendengar beberapa laporan negatif mengenai perkara ini, ada yang tidak masuk akal, ada yang menyalahkan kerajaan kerana tidak menyelesaikannya lebih awal dan ada yang menyalahkan kerajaan terdahulu kerana tidak melakukannya sama sekali, justeru ulasan saya sebelum ini tentang kesalahan. Apa yang saya fikir? Syukurlah bola telah mula bergolek, dan seperti yang dikatakan oleh mendiang Ratu Elizabeth II kepada Perdana Menteri Jacinda Ardern, “(Anda) Teruskan saja.” Berhenti merengek. Membina rumah di atas tanah yang tidak produktif. Membina bukan keluar. Untuk memudahkan Majlis ini perlu mengeluarkan jari mereka dari bahagian belakang mereka dan mengalami keretakan.

Okay, okay, kembali ke dapur, tetapi pertama, beberapa lagi statistik yang patut dibaca daripada Stats NZ Statistics New Zealand, agensi data rasmi New Zealand:

Stats NZ ialah jabatan kerajaan dengan lebih 1,000 pekerja. Kami mempunyai kakitangan di pejabat di Auckland, Wellington, dan Christchurch, dan di lapangan di seluruh New Zealand. Kami mengumpul maklumat daripada orang dan organisasi melalui banci dan tinjauan. Kami menggunakan maklumat ini untuk menerbitkan cerapan dan data tentang New Zealand, dan menyokong orang lain untuk menggunakan data tersebut.

Bilangan pengguna di New Zealand diunjurkan mencecah 6.8 juta menjelang 2073 setelah melepasi 5 juta pada Jun 2020. Ini akan terus memacu permintaan ke atas tanah untuk membekalkan makanan, perumahan dan peluang untuk rekreasi.

  • Kira-kira separuh daripada jumlah keluasan tanah di New Zealand digunakan untuk pertanian, perhutanan dan perumahan: litupan tanah padang rumput eksotik 40%, perhutanan eksotik 8%, tanaman & hortikultur 2%, bandar 1%, litupan tanah asli 49%. (Nota: Peratusan ini tidak termasuk tasik dan sungai.)
  • 87 peratus penduduk tinggal di pekan dan bandar. Kira-kira 80 peratus daripada pertumbuhan penduduk kita untuk 2018–43 dijangka berada di pusat bandar utama.
  • 15 peratus tanah adalah baik untuk pengeluaran makanan. Tanah yang sangat produktif ini mempunyai iklim yang baik, tanah yang sesuai, dan rata atau landai. Di sini, kurang pengairan dan baja diperlukan untuk menanam makanan berbanding di kawasan lain. Tanah yang sangat produktif selalunya berada di pinggir bandar kita.
  • Tanah yang sangat produktif menjadi lebih berpecah antara 2002 dan 2019, terutamanya melalui pembangunan kediaman tanah bersaiz 2–8 hektar (blok gaya hidup adalah kira-kira 5 hektar secara purata). Keluasan tanah yang sangat produktif yang tidak tersedia untuk pertanian (kerana ia mempunyai rumah di atasnya) meningkat sebanyak 54 peratus dalam tempoh ini, daripada 69,920 hektar pada 2002 kepada 107, 444 hektar pada 2019.

HK Prize

Situs Togel Online

Totobet Singapore

Pengeluaran Sydney

Data Sydney