site

Kegilaan Martini £25

Terdapat satu perkataan yang banyak digunakan sekarang untuk menggambarkan adegan bar New York: mahal. “Harga di luar kawalan,” kata seorang rakan industri. “Harga Martini saya lebih mahal daripada burger saya,” tulis penulis minuman New York Kara Newman baru-baru ini. “Inikah tempat kita sekarang?”

Di Overstory, salah satu bar terhangat di bandar ini, koktel berharga $24 sebelum ganjaran; di lounge jazz yang terkenal Bemelmans Bar, separuh Martinis kini melebihi $34, ditambah sehingga $35 setiap orang caj perlindungan pada waktu puncak. “Anda boleh menjatuhkan $500 untuk beberapa koktel dan makan malam di New York hari ini tanpa mengelap mata,” kata penulis minuman Tyler Zielinski.

Martini bernilai £26 milik Connaught Bar terletak di tepi meja bercampur © Christian Banfield

Bar London juga telah melepasi paras minuman £20. Rumah Martini di Vesper Bar baharu The Dorchester berharga £25. Banyak koktel istimewa di The Savoy’s American Bar adalah lebih kurang £30. Martini yang terkenal kuat di kediaman lama Ian Fleming, Dukes Bar di St James’s, berharga £22.50.

Anda boleh membuat Martini yang sangat baik untuk beberapa quid. Jadi apa yang anda bayar? “Bahan-bahan hanya menyumbang sekitar 20 peratus daripada harga senarai,” kata Liam Davy, ketua bar di kumpulan Hawksmoor ($19 untuk Martini di Manhattan, dan £13-£14 di London). “Anda juga perlu mengambil kira tenaga kerja, sewa, kadar, barangan kaca, pencetakan menu dan sebagainya. Kos untuk semua perkara ini telah meningkat dengan ketara.”

Kenaikan harga juga mencerminkan perubahan dalam apa yang orang jangkakan daripada lawatan bar, tambahnya. “Orang ramai menganggap perjalanan ke bar koktel lebih seperti perjalanan ke pub – mereka akan menghabiskan sepanjang malam di sana. Kini mereka akan mempunyai satu atau dua koktel, maksimum, tetapi mereka mengharapkan lebih banyak ‘pengalaman’.”

Connaught Bar menawarkan pilihan pahit yang ditempah khas untuk Martininya

Connaught Bar menawarkan pilihan pahit yang ditempah khas untuk Martini © Leonardo Filippini

“Pengalaman” itu mungkin melibatkan pengecap koktel percuma semasa ketibaan, ais ukiran tangan, bahan gred Michelin, muzik secara langsung, kakitangan beruniform berjenama dan snek mewah. Di Connaught Bar, £26 Martinis dicampur di tepi meja, dengan pilihan pahit yang dipesan lebih dahulu dan dituangkan dari ketinggian yang tinggi ke dalam kaca kristal yang diukir untuk dipadankan dengan siling bergigi. Apa yang anda benar-benar bayar di sini, hujah pengarah mixologi Ago Perrone, ialah perkhidmatan yang diperibadikan: “Faktor manusia itulah tempat keajaibannya.”

Jika anda bersedia untuk melupakan beberapa loceng dan wisel, masih mungkin untuk memiliki Martini yang tidak dapat dilupakan di London pada separuh harga itu. Di bar Soma yang memenangi anugerah di Soho, anda boleh menikmati hidangan Martini bernilai £13 yang dibuat dengan vermouth ketumbar, lada sitrus, lobak ungu dan gin Himalaya. Bar Swift di Soho, Shoreditch dan Borough juga melakukan garis halus dalam pengeras yang lebih berpatutan.

Tetapi hakikatnya, untuk semua kejutan pelekat, bar lima bintang lebih sibuk berbanding sebelum ini. “Kami tidak lagi dapat membezakan antara hari Isnin dan Sabtu,” kata Perrone. Koktel, nampaknya, tetap menjadi keutamaan.

results singapura hari ini

togel sdy

result sydney

data pengeluaran hongkong malam ini

sgp hari ini