site

Kehidupan saya dengan Ozempic – diari penurunan berat badan

Hujung minggu lepas saya pergi ke pesta. Saya memakai skirt pensel Alexander McQueen cetakan harimau dengan jumper hitam. Tali pinggang disarung di pinggangku. Saya membeli skirt itu pada pertengahan tahun 90-an dan telah mengeluarkannya selama bertahun-tahun sehingga saya tidak dapat memuatkannya lagi. Baru-baru ini, saya telah mengubahnya kepada saiz asalnya. Ia dipasang dengan sempurna. Saya berasa selesa dengan pakaian saya buat kali pertama dalam beberapa tahun.

Saya menggunakan Ozempic, ubat “keajaiban” yang direka untuk diabetes jenis-2 dan diterima secara kontroversi oleh orang yang mencari penurunan berat badan yang dramatik dan hampir serta-merta. Ia berfungsi dengan meniru tindakan hormon semulajadi, GLP-1 (glukagon-like peptide 1), untuk melambatkan proses penghadaman, dan dengan itu menguruskan rasa lapar.

Saya tidak menghidap diabetes, tetapi saya mempunyai kolesterol dan arthritis yang tinggi. Ozempic boleh membantu dalam menguruskan kedua-dua keadaan ini tetapi, bagi saya, ini – jika anda akan memaafkan analogi makanan – hanya aising pada kek. Saya telah lama bergelut dengan berat badan saya. (Obesiti berlaku dalam keluarga saya, dan saya membawa lima hingga enam kilo lebih banyak daripada yang sepatutnya untuk umur dan badan saya.) Lebih-lebih lagi sejak saya mengalami menopaus pada lewat 40-an. Saya telah menghabiskan masa yang lama dan membosankan untuk berfikir, bercakap tentang dan menafikan diri saya makanan – atau makan berlebihan dan rasa bersalah. Di sebalik semua perbincangan mengenai badan yang positif (sukar untuk diterima oleh seseorang yang berumur saya, 60), hubungan saya dengan berat badan dan makanan tidak pernah menjadi mudah.

Ozempic telah mengubah keadaan. Saya mendengar tentangnya melalui gemuruh. Orang di LA. Pelbagai selebriti yang mungkin pernah menyertainya. Rakan-rakan melaporkan bahawa nampaknya “semua orang” di NYC mengambilnya sebelum cuti musim sejuk mereka. Ia adalah jenis dadah: wajib di kalangan kelas masa lapang yang berduit.

Inilah yang perlu anda ketahui tentang Ozempic

  • Di AS, FDA meluluskan Ozempic pada 2017 untuk membantu mengawal gula darah dalam diabetes jenis-2. Ozempic tidak diluluskan oleh FDA untuk penurunan berat badan.

  • Di UK, Ozempic hanya tersedia pada preskripsi, untuk diberikan sekali seminggu.

  • Ozempic ialah nama dagangan ubat semaglutide. Ia merangsang pembebasan insulin, menurunkan gula darah dan melambatkan pengosongan perut. Di bawah nama dagangan Wegovy dan dibuat oleh pembuat ubat Denmark Novo Nordisk, semaglutide telah diluluskan oleh FDA untuk kegunaan umum pada Jun 2021. Dalam kajian klinikal, purata pesakit kehilangan 15 peratus berat badan mereka.

  • Pada Mac 2023, Wegovy telah diluluskan untuk kegunaan NHS untuk pesakit yang mempunyai BMI yang meletakkan mereka di peringkat teratas dalam julat obes, serta mereka yang mempunyai sekurang-kurangnya satu keadaan kesihatan berkaitan berat badan. Terdapat had maksimum dua tahun untuk preskripsi.

  • Menurut kajian Ogos 2022, selepas keluar dari semaglutide, pesakit secara purata mengembalikan dua pertiga daripada berat yang mereka hilang dalam tempoh setahun.

  • Kesan sampingan yang serius mungkin disenaraikan sebagai pankreatitis, perubahan dalam penglihatan, kegagalan buah pinggang, dan “kemungkinan tumor tiroid, termasuk kanser”.

  • Pada Oktober 2022, Agensi Ubat Eropah melaporkan “peningkatan permintaan untuk Ozempic, yang telah menyebabkan kekurangan bekalan sekejap-sekejap yang dijangka berterusan hingga 2023”.

Tetapi saya hanya mula berfikir tentang menggunakannya sendiri selepas berjumpa dengan pakar sakit puan saya yang sangat bijak, Claire Mellon, yang telah kehilangan banyak berat badan dan kelihatan hebat. Seorang peminat Ozempic, dia fikir ia sangat bermanfaat untuk wanita yang bergelut dengan penambahan berat badan menopaus dan menggambarkan betapa positif pengalaman itu untuk harga diri mereka.

Adakah dia akan menetapkannya untuk saya? Tidak, tetapi dia merujuk saya kepada Dr Tamsin Lewis, pengasas Wellgevity, yang pakar dalam neurosains dan biologi penuaan, serta perubatan pemakanan dan berfungsi, untuk mengetahui lebih lanjut. Dia juga seorang peguam bela untuk Ozempic tetapi hanya, dia menekankan, dengan pengawasan perubatan yang betul. “Ia sangat berkesan untuk mengubah hubungan anda dengan makanan (dan alkohol), kerana ia mempunyai kesan ke atas ghrelin, hormon kelaparan, supaya orang ramai menjadi lebih cepat kenyang, dan ia tidak menggalakkan makan emosi yang tidak bertimbang rasa, yang kebanyakan kita lakukan.” Lewis percaya ia boleh meningkatkan pelbagai aspek kesihatan. “Apabila orang menurunkan lemak perut mereka, ia boleh membantu dengan kolesterol dan begitu juga dengan keradangan dan sakit artritis.” Saya telah dijual.

Saya telah diberi kursus selama tiga bulan oleh doktor estetik yang bersimpati dengan perjuangan berat badan saya selepas menopaus. Rakan-rakan berasa ragu-ragu. Saya sama ada bertemu dengan “tetapi anda tidak menghidap diabetes” atau “bagaimana dengan bekalan yang singkat [for diabetes sufferers] yang dilaporkan dalam akhbar?”. Pengkritik juga memanggilnya “gangguan makan dalam suntikan”. Tetapi saya terlalu ingin tahu untuk ini menghalang saya. Saya membayar £450 untuk bekalan tiga bulan saya.

Saya memulakan kursus pada bulan Disember, menyuntik “pen” ke dalam perut saya sekali seminggu seperti yang diarahkan, dan meningkatkan dos dengan sangat perlahan, pada mulanya mengambil 0.25mg dan membina kepada 1mg selama beberapa bulan. Saya tahu kesan sampingan yang paling biasa – loya, muntah, cirit-birit dan sembelit – dan kemungkinan risiko kesihatan. Saya kadangkala mengalami sedikit loya, selalunya pada waktu pagi sebelum saya makan, tetapi tidak teruk – lebih seperti mabuk kereta ringan. Ia akan berlalu dalam beberapa minit. Selera makan saya berkurangan; Saya makan makanan yang sama tetapi dalam kuantiti yang lebih kecil. Saya berhenti memikirkan makanan sepanjang masa.

Semaglutide (nama perubatan ubat itu sendiri) baru sahaja diluluskan oleh NHS untuk penurunan berat badan © Morwenna Parry

Di Ozempic saya telah menurunkan berat badan secara berterusan – kira-kira lima hingga enam kilo dalam empat bulan. Saya tidak kelihatan kurus (saya juga tidak mahu); Saya kembali kepada saiz pra-menopaus saya. Lebih baik lagi, tekanan darah dan paras gula darah saya telah menurun, keradangan di pinggul saya telah mendapat manfaat daripada penurunan berat badan – dan, yang paling menggembirakan, saya mempunyai hubungan yang lebih sihat dengan makanan. Saya menikmatinya. Saya makan apabila saya lapar dan berhenti apabila saya kenyang. Saya tidak rasa bersalah selepas makan.

Bilakah saya akan berhenti mengambil Ozempic? Itu lebih rumit. Saya tahu saya telah menurunkan berat badan yang mencukupi tetapi saya takut untuk berhenti. Kajian mendapati bahawa apabila pengguna Ozempic berhenti mengambil ubat, berat badan akan kembali. Lewis menasihati: “Adalah penting untuk tidak menjadi ayam belanda yang sejuk. Orang ramai menambah berat badan apabila mereka berhenti kerana ia tidak mempunyai kesan yang berkekalan. Jadi selera makan anda akan kembali, walaupun, mudah-mudahan, hubungan orang dengan makanan berubah.

Saya berasa gementar untuk menulis tentang Ozempic. Walaupun semaglutide (nama perubatan ubat itu sendiri) baru sahaja diluluskan oleh NHS untuk penurunan berat badan, saya bimbang tentang penilaian orang lain – kerana ingin menjadi langsing dalam era positif badan, kerana ia dilihat sebagai kekurangan disiplin dan “pembetulan cepat” yang tidak akan berkesan untuk jangka panjang. Kemudian terdapat fakta bahawa pembuat dadah telah digantung daripada persatuan industri kerana melanggar kod amalannya. Walaupun saya sedang dipantau oleh doktor saya melalui ujian darah biasa, saya juga bimbang sama ada akan berlaku sebarang kejutan buruk mengenai kesan jangka panjang. Tetapi sebenarnya, saya merasakan yang terbaik yang saya miliki selama bertahun-tahun, dan mempunyai lebih keyakinan. GP saya memberitahu saya bahawa ini adalah perjalanan holistik dan saya perlu melakukan kerja dengan senaman dan diet yang sihat, dan bukan hanya bergantung pada ubat. saya telah.

Harapan saya ialah saya akan menukar Ozempic dengan tabiat pemakanan yang lebih berkembang, santai, kurang menghukum. Saya berharap dapat mengekalkan hubungan yang lebih sihat ini dengan makanan dan dengan badan saya. Ozempic mungkin bukan penyelesaian jangka panjang, tetapi ia telah membuatkan saya faham bahawa adalah mungkin untuk mempunyai sikap yang sihat untuk makan. Dan itu mesti berbaloi. Betul ke?

keluaran result sgp hari ini

lihat pengeluaran sydney

keluaran sidney

totobet hk

tabel sgp