site

Keindahan liar bunga yang dimakan

Apabila Duke of Windsor berkahwin dengan Wallis Simpson di Château de Candé abad ke-16 di Lembah Loire pada Jun 1937, Simpson menugaskan Constance Spry dengan hiasan bunga. Sekumpulan teratai putih telah diangkut dari Paris, tetapi dahan yang Spry cari makan dari hutan di sekitar château yang menyediakan kebanyakan dedaun yang disusun menjadi tempayan.

Gubahan bunga di majlis perkahwinan Duke of Windsor dengan Wallis Simpson di Château de Candé, Perancis, 1937 © Cecil Beaton/Underwood Archives/Getty Images

Spry adalah penyokong vokal untuk bahan yang dimakan – clematis liar, semak duri, rumpai semuanya permainan yang adil – dan, sama seperti dia memberi inspirasi kepada pengikutnya untuk berfikir di luar batang yang ditanam, generasi baru pereka bunga menghidupkan semula semangat Spry untuk liar dan idiosinkratik.

Penjual bunga New York, Emily Thompson adalah seorang pengukir sebelum dia menumpukan perhatiannya untuk memanipulasi bahan yang dimakan untuk dijadikan pemasangan untuk parti, restoran, pertunjukan fesyen dan paparan tingkap (termasuk Jason Wu, Ulla Johnson dan Proenza Schouler). Untuk pertunjukan AW22 Wu, dia mencipta rimbunan quince yang memanjat tiang konkrit perindustrian, dihiasi dengan popia Iceland dalam warna sitrus dan laurel gunung. “Terdapat rasa lapar untuk perkara yang mempunyai pergerakan dan kehidupan dan perasaan tempat,” katanya.

Set untuk rancangan AW22 Jason Wu, yang direka oleh Emily Thompson

Set untuk rancangan AW22 Jason Wu, yang direka oleh Emily Thompson © Nina Westervelt

Emily Thompson untuk Jason Wu SS19 © Alessandro Garofalo

Etos Thompson berpunca daripada “tidak menghormati bahan yang mengerikan” dalam industri bunga potong, di mana bunga mekar ditanam secara intensif, selalunya dengan penggunaan air yang tinggi, haba dan bahan kimia, penyejukan dan perjalanan jarak jauh. Bunga tempatan yang ditanam di luar menghasilkan kira-kira lima peratus daripada pelepasan karbon batang yang diimport, manakala bahan makanan ternakan selalunya mempunyai jejak karbon yang paling rendah, tumbuh semula secara semula jadi.

Kerja Thompson adalah sesuatu yang tidak menyenangkan kepada apa yang mungkin berlaku di padang gurun. Sepanjang musim bunga dan musim panas, dia mengikuti mekarnya Pantai Timur ke Kanada, di mana buku hitam kecilnya tentang pencari makanan – dibangunkan selama 17 tahun dalam perniagaan – sumber cawangan atau batang yang sempurna. “Ini adalah orang yang lebih suka hidup di dalam hutan,” katanya. “Mereka tidak hidup dengan teknologi dan… selalunya merupakan orang luar yang lengkap.”

Blackthorn blossom diatur oleh Tattie Rose Studio untuk acara di West Wycombe Park © Tattie Isles

Bunga blackthorn, hellebores dan meja hiasan kepala ular oleh Tattie Rose Studio untuk makan tengah hari di Temple, West Wycombe Park © Tattie Isles

Titisan salji yang disusun oleh Tattie Rose Studio © Tattie Isles

“Memang ajaib, merebut detik yang berlaku di luar,” kata pereka bunga Tattie Isles dari Dorset dan Tattie Rose Studio yang berpangkalan di London. Walaupun makna foraged telah menjadi agak bercelaru: bunga hanya boleh dipetik di tanah sendiri, atau dari orang lain dengan izin. Mengikut Akta Kecurian 1968, anda tidak boleh mencari makan di tanah komunal untuk keuntungan komersial. Dan dari segi etika, penternak harus memastikan mereka mengambil tidak lebih daripada satu pertiga daripada tumbuhan untuk memastikan pertumbuhan semula. Isles mula bekerja dengan bunga 18 tahun lalu dan kini sedang bersiap untuk majlis perkahwinan yang dirancang pada lewat musim bunga untuk memanfaatkan umbel berbuih pasli lembu yang memenuhi lorong desa Inggeris pada masa ini.

Kebun-kebun pemotongan

Bunga Dari Ladang ialah direktori penanam yang berpangkalan di UK yang menjual bahan mampan dan bunga dan dedaunan makanan. flowersfromthefarm.co.uk

Sarah Ryhanen memindahkan studio reka bentuk bunganya Saipua pada tahun 2011 ke World’s End, sebuah ladang seluas 107 ekar di Lembah Hudson, tempat dia mendapatkan bunga dan dedaun untuk acara dari Mei hingga Oktober. saipua.com

Bekas pembuat filem dan penerbit Juliet Glaves ialah seorang petani bunga dan pereka yang sering mendapatkan bahan makanan dari tanahnya di Shropshire untuk acara, perkahwinan dan set filem. julietglaves.com

Pengarang, penanam dan pereka Rachel Siegfried menumbuhkan batang angin di sempadan ladang Oxfordshirenya. greenandgorgeousflowers.co.uk

Bersandar pada musim membawa cabarannya, tidak lebih daripada apabila bunga musim panas yang melimpah telah lama pudar. Musim sejuk lalu untuk pesta di Scotland dengan 400 tetamu, Isles berhadapan dengan banyak dedaunan malar hijau tetapi tidak berbunga – sehingga dia terjumpa kawasan hutan di harta tuan rumah yang berkarpet dengan titisan salji. “Kami menggalinya, menanamnya dalam bekas dan menggunakannya sebagai titik fokus untuk skim itu, sebelum menanam semula pada hari berikutnya,” katanya. “Ia sangat cantik kerana ia adalah sesuatu yang tidak boleh dibeli dengan wang.”

Isles memotong bahannya sendiri dan juga bekerja dengan tukang kebun dari ladang pelanggan. Pada bulan Disember, dia bekerjasama dengan pereka dalaman Flora Soames pada majlis perkahwinannya di rumah keluarganya di Barsham, utara Norfolk. Dia dan tukang kebun Soames mengumpulkan clematis liar, mistletoe, ivy, beech, spruce dan dahan besar pinggul mawar, dan kemudian menambah bunga bermusim: Paperwhite narcissi yang telah ditanam untuk acara itu, amaryllis, hellebores dan cyclamen – kebanyakannya digunakan sebagai tanaman pasu dan kemudian ditanam semula di taman. Sepanjang musim panas, Soames juga telah mengeringkan kepala hydrangea yang dikumpulkan dari taman ibunya: “Sebahagian daripada kisah hari itu ialah Norfolk dan tempat dia dibesarkan,” kata Isles.

Paparan bunga oleh JamJar Flowers © Yolanda Chiaramello

Paparan perkahwinan berdiri bebas oleh bunga JamJar © Ruth Atkinson

Bagi kebanyakan pereka, penuaian di alam liar menghasilkan bentuk naturalistik yang tidak pernah mereka temui di pasar bunga. Di JamJar Flowers yang berpangkalan di London, ketua penjual bunga Talena Lowther bekerja dengan penanam di seluruh negara yang memperolehi dahan liar dan batang berbunga di tanah mereka (selalunya daripada sempadan meningkatkan biodiversiti yang terdedah sepenuhnya kepada unsur-unsur), bersama-sama batang yang ditanam. Musim panas lalu dia menghiasi tangga besar di Kelab Savile di Mayfair untuk pelancaran buku, mencipta semula pagar pada musim bunga lewat dengan bunga mawar anjing berliku, geum oren terang, kacang putih dan ratusan buttercup kecil yang telah dipetik dengan teliti satu demi satu di Suffolk oleh penanam Sue Taylor dari The Floral Harvest. “Itu hanya syurga. Tetapi oh, masanya, “kata Lowther tentang tugas memetik bunga liar satu demi satu.

Jangan anggap batang liar ini lebih murah. Sebarang faedah bahan “percuma” sepenuhnya diimbangi oleh kerja keras yang berusaha mencarinya. “Ia memerlukan sejumlah besar tenaga kerja dan kepakaran manusia,” menekankan Emily Thompson, “untuk mencarinya, dan mengenal pasti apa yang boleh dipotong dalam kuantiti apa untuk memenuhi projek itu.” Namun dia juga percaya bahawa batang liar dan tidak dapat diramalkan ini adalah yang paling memberi inspirasi untuk bekerja. “Keterujaan bagi saya adalah dalam mengejar, memburu. Ia sangat mendebarkan kepada saya kerana ia sukar.”

keluaran sgp result

totobet sdy

toto sydney lengkap

hk totobet

totobet sg