site

Kejayaan di Tiffany’s – kedai Mercu tanda untuk pesanan perniagaan baharu

“Saya fikir, untuk mengubah kapal ini kita perlu memulihkan kegemilangannya – tetapi bagaimana untuk melakukannya?” kata arkitek Peter Marino mengenai taklimatnya untuk mengubah salah satu mercu tanda runcit yang paling terkenal di dunia, kedai utama Tiffany & Co di New York, yang dibuka semula bulan lepas berikutan pengubahsuaian sepenuhnya di bawah pengurusan pemiliknya, kumpulan mewah Perancis LVMH. “Saya menganggap membeli berlian sebagai sesuatu yang remeh, jadi bukankah sepatutnya suasana itu suka bermain, menyeronokkan, cantik? Dan secara falsafah itulah yang saya cuba lakukan, “kata Marino.

Mengubah bangunan Tiffany & Co Landmark seluas 10,000 meter persegi yang terletak di puncak runcit mewah Manhattan menjadi suar yang tunduk kepada warisan dan merangkumi masa kini dan masa depan bukanlah sesuatu yang mudah. Namun begitulah cita-cita kumpulan LVMH yang membeli jenama itu pada harga $15.8bn pada 2021. Bahawa kuasa mewah Perancis itu kini memiliki apa yang boleh dikatakan satu-satunya entiti kemewahan sebenar Amerika mungkin telah membingungkan bulu patriotik, tetapi selepas beberapa tahun yang kurang bersemangat ia sudah masak untuk baik pulih. Marino, warga New York City, yang mengasaskan firmanya pada tahun 1978, secara puitis dan sopan merujuknya sebagai “permaisuri ternoda yang memerlukan pemulihan”.

Kedai utama 57th Street Tiffany & Co pada tahun 1979 © Ihsan Arkib Tiffany

Lantai World of Tiffany kedai yang telah diubah suai
Lantai World of Tiffany kedai yang telah diubah suai © Cole Wilson

Kedai ’40-an, dengan fasad granit dan batu kapur yang kelihatan sukar serta tingkat bawah atrium yang luas, pada asalnya direka oleh arkitek Cross & Cross dalam gaya “moden konservatif” yang bercakap tentang dinamisme dan kecanggihan Amerika. Apabila LVMH mengambil kunci, pengubahsuaian sedang dijalankan, dengan permit disediakan untuk reka bentuk semula yang mengagumkan dari tingkat lapan hingga 10 oleh amalan OMA. Dengan dinding kaca salutan seperti langsir, teres dan panel logam, rupa baharu itu dibayangkan sebagai berlian gergasi di latar langit dan direka untuk menempatkan pameran, kawasan acara dan suite VIP. Pelan itu merupakan tambahan terbaharu kepada siri pengubahsuaian yang telah diambil tindakan selama beberapa dekad, termasuk pembesaran tiga tingkat pada tahun 1980 dan pengubahsuaian 2001 oleh Yabu Pushelberg, tetapi tiada satu pun yang mencapai skala pengubahsuaian besar ini.

Marino mahir dalam leksikon seni bina runcit mewah: arkitek telah mereka bentuk dalaman Dior, Bulgari, Louis Vuitton dan hotel Cheval Blanc Paris, dan firmanya dilantik sejurus selepas pengambilalihan LVMH. Mengambil alih kedai barang kemas, bagaimanapun, memberikan cabaran baru untuk arkitek dan pereka. “Saya telah melakukan banyak kedai siap pakai dan anda boleh melihat koleksi itu dari jarak 50 kaki. Saya tidak pernah membuat kedai barang kemas 10 tingkat dalam kerjaya saya. Anda tidak dapat melihat cincin dari jarak 10 kaki.”

Tote RTT Charm kulit Tiffany & Co, $2,250 © Cole Wilson

Reka bentuk perak dipamerkan di tingkat lima © Cole Wilson

Untuk menangani “masalah skala”, Marino telah menggunakan seni sebagai campur tangan. Terdapat lebih daripada 40 karya seni (campuran karya yang baru ditauliahkan dan milik LVMH) di seluruh kedai Tiffany Landmark di 57th Street dan Fifth Avenue, termasuk Jean-Michel Basquiat yang meriah pada tahun 1982 Sama dengan Pi (yang muncul dalam kempen Jay-Z dan Beyoncé About Love), karya Damien Hirst, Julian Schnabel, Hans Hartung, Daniel Arsham dan satu siri kempen pengiklanan Tiffany yang digunakan semula oleh Richard Prince. “Kami memanggilnya dan pergi ke studionya di NYC bahagian utara dan saya mengambil seberapa banyak yang saya boleh… dan berkata, mereka adalah milik saya!” kata Marino tentang haul itu.

Satu lagi ciri skala ialah tangga 144 langkah melengkung yang naik antara tingkat tiga dan lapan, diilhamkan oleh bentuk amorfik bekas pereka Tiffany, mendiang Elsa Peretti, yang mencipta banyak kepingan ikonik – cuff Bone dan Bean – yang kini klasik. Tangga kaca dan kayu oak berserus, di atasnya dengan susur tangan kulit kuning air, merupakan laluan alternatif ke tebing empat eskalator yang naik dan turun dari ruang hadapan penuh seni untuk lebih ramai pelawat yang datang ke kedai setiap tahun.

Tiffany biru turquoise (disandarkan oleh Pantone sebagai 1837 Blue pada tahun 2001) juga telah digunakan, walaupun secara bijaksana, dan merupakan mata wang dalam karya seni. Kedai itu adalah penghormatan kepada seni hiasan, dahulu dan sekarang, dan mengandungi koleksi perabot yang luar biasa, objek dan arca, oleh pereka termasuk Gio Ponti, André Dubreuil dan Ettore Sottsass. Dengan bahan daripada parket kayu oak dan batu untuk lantai dan dinding kepada kerja lakuer oleh artis Amerika Nancy Lorenz dan ciri kaca langit potong berlian kaca empat tan, semuanya berkilauan, membias dan memantul. Kafe itu, yang pertama kali dilancarkan sebagai percubaan pop timbul pada 2017, kini menjadi perlawanan tetap, dengan Daniel Boulud menyelia menu (termasuk pepatah Sarapan) di ruang makan beraksen biru. Sepanjang, 4,090 lekapan lampu menerangi barang kemas dan objek dalam kes paparan minimalis. Koleksi sulung oleh pengarah artistik Tiffany Home baharu, doyenne masyarakat dan peruncit fesyen Lauren Santo Domingo, akan didedahkan pada pembukaan besar itu.

Cupid’s Arrows, 2014, susunan tingkap yang direka oleh Christopher Young untuk Hari Valentine © Ihsan Arkib Tiffany

Fragile Heart, 1987, paparan Hari Valentine oleh Gene Moore © Ihsan Arkib Tiffany

“Ia adalah projek paling luar biasa dalam seumur hidup profesional saya,” kata Anthony Ledru, presiden dan CEO Tiffany. “Ia adalah pengubahsuaian abad ini dan saya percaya yang terbesar untuk mana-mana jenama mewah dari segi saiz dan mungkin pelaburan.” Dia lebih malu, bagaimanapun, untuk meletakkan angka di atasnya: “Pengubahsuaian pertama menelan kos $1 juta dan lebih sedikit hari ini,” katanya.

Terdapat sejarah yang terkenal untuk diperkatakan. Tiffany & Young pertama kali ditubuhkan sebagai alat tulis dan kedai barangan mewah di 249 Broadway pada tahun 1837 oleh Charles Lewis Tiffany dan John B Young, inovator yang akan memikat masyarakat Zaman Gilded Amerika dengan reka bentuk yang kreatif dan artistik. Menjelang 1868, syarikat itu telah mengembangkan sayapnya ke Eropah dengan pejabat dan kedai di London dan Paris. Tiffany telah diserapkan lagi ke dalam budaya Amerika apabila Charles Lewis Tiffany menjadi salah seorang pelanggan pertama The Met, di mana koleksi besar yang menampilkan mozek dan karya kaca berwarna oleh anak artisnya, Louis Comfort Tiffany, dipamerkan secara kekal.

Syarikat itu juga menjadi pilihan untuk kerja grafik, setelah mereka bentuk kad jemputan untuk pembukaan Jambatan Brooklyn pada tahun 1883 dan Patung Liberty pada tahun 1886, serta Mohor Besar, yang digunakan pada bil satu dolar, pada tahun 1884. Ia mencipta trofi termasuk NFL Vince Lombardi Super Bowl pada tahun 1967, menerima banyak komisen swasta dan merupakan salah satu rumah mewah pertama yang mempromosikan pereka bintangnya, termasuk Jean Schlumberger, Peretti, Paloma Picasso dan Donald Claflin yang kurang dikenali.

Tiffany & Co secara beransur-ansur memindahkan pusat bandar dari tiga lokasi di Broadway ke bangunan yang diilhamkan Renaissance di Union Square dan akhirnya ke 57th Street dan Fifth Avenue – lokasi keenam NYCnya. Pada tahun 1955, ia telah dibeli oleh Hoving Corporation, pemilik rangkaian kedai serbaneka Bonwit Teller, yang meningkatkan kekayaan Tiffany ke pertengahan abad ke-20. Pada masa Audrey Hepburn muncul sebagai Holly Golightly di tingkap Tiffany, memakai gaun Givenchy bertali mutiara dan berlian, cawan kopi dan croissant di tangan, jenama itu telah mencipta semula dirinya sebagai simbol bergaya dan magnet aspirasi moden.

Marilyn Monroe di Tiffany & Co pada tahun 1957 © Shaw Family Archives Ltd. Gambar oleh Sam Shaw

Tingkat jualan utama seperti pada tahun 1940 © Ihsan Arkib Tiffany

Dengan antologi blokbuster sejarah reka bentuk Amerika, kedudukan institusi, perlambangan masyarakat dan budaya pop, Tiffany mempunyai banyak aspek yang mempesonakan untuk ditayangkan semula tanpa terlalu mendengkur. “Anda boleh sama ada kelihatan seperti gedung serbaneka, atau mercu tanda mewah moden – itulah jurangnya. Ia adalah satu perlepasan tetapi jika anda tidak mengejutkan pelanggan, anda bukan dalam perniagaan mewah,” kata Ledru dengan mantra kepimpinan yang akan terngiang-ngiang di telinga 350 kakitangan kedai itu.

Alexandre Arnault, EVP produk dan komunikasi berusia 30 tahun, yang telah membantu menerajui kerjasama seperti kasut Nike/Tiffany dan koleksi Return to Supreme, membawa perspektif muda tentang prosiding hyper-speed. “Saya telah pergi ke kedai berkali-kali semasa melawat NYC, sama ada hanya untuk menyemak imbas atau untuk membeli hadiah atau untuk mengusahakan pemerolehan itu,” kata Arnault. “Setiap orang yang saya temui di bandar atau pernah ditemu duga untuk jawatan kerja mempunyai cerita tentang kedai itu, sama ada membeli hadiah manis-16 atau cincin pertunangan atau hadiah untuk diri mereka sendiri. Perbualan itu sentiasa dibuka dengan senyuman.”

Arnault menegaskan bahawa Tiffany berprestasi rendah jika dibandingkan dengan pertumbuhan keseluruhan sektor mewah antara 2011 dan 2019. Pada 2021, Tiffany melaporkan yang terbaik sepanjang tahun, dan unjuran HSBC menunjukkan pendapatan meningkat daripada €4.32 bilion kepada €6.46 bilion menjelang 2024. Sekarang adalah masa untuk menangkap semua niat murni, emosi dan keinginan yang telah melayang ke dalam pelbagai poket pesaing lain. Produk mungkin raja, tetapi dengan Tiffany, frisson budaya adalah halo dan gam.

Bagi Marino, imej Holly Golightly merenung ke dalam kedai yang tidak boleh diakses dan dunia lain kekal sebagai Bintang Utara. “Gadis dari Selatan ini, cuba membuat kehidupan yang glamor untuk dirinya sendiri, pergi ke kedai bersama George Peppard dan mereka tidak mampu untuk membeli apa-apa, dan jurujual itu sombong dan tidak ceria,” ketawa Marino. “Membeli barang kemas adalah remeh, ia bukan satu keperluan seperti anda memerlukan sepasang kasut atau kot.”

Kes paparan di lantai World of Tiffany © Cole Wilson

Venus Arles Terhakis Gangsa, 2022, oleh Daniel Arsham, di kedai yang telah diubah suai © Cole Wilson

Oleh itu, misinya adalah untuk meletakkan perkara sepanjang yang membuat anda tersenyum. Suite VIP seluas 700 meter persegi di tingkat 10 adalah penyulingan zaman dahulu dan masa kini yang glamor di bandar ini. Marino, yang memulakan amalannya sebagai pereka kediaman (Andy Warhol, Agnelli dan Yves Saint Laurent adalah pelanggan), telah diberi carte blanche untuk mereka bentuk apartmen Marino. “Maksud saya, itu komisen yang keren dan sejuk dan saya meletakkan hati dan jiwa saya ke dalamnya,” kata Marino mengenai ruang yang termasuk ruang makan (digantung dengan kertas dinding tersuai dan imej hidrangea di taman Southampton Marino), ruang istirahat dalam warna berwarna kuning air dengan pemandangan ke Central Park, bar (mempamerkan karya video Urs Fischer burung permata Tiffany) dan perpustakaan yang penuh dengan buku arkib Tiffany yang wujud sejak 1850.

Terdapat kegembiraan yang menular tentang visi Mercu Tanda Marino yang hebat. Tidak kurang kerana dia seorang pakar yang memiliki koleksi logam campuran yang ketara objek, termasuk lilin dan set kopi yang mula diburunya pada tahun 80-an. Barangan Tiffanynya dipamerkan di yayasannya di Southampton dan termasuk pelayan kaviar. “Semua keperluan! Siapa yang memerlukan itu? Penggunaan yang agak terhad! Tetapi mereka adalah objek yang indah, “dia ketawa.

togel result sgp

angka keluar sidney

keluaran sidney

pengeluaran angka hk

pengeluaran togel singapura