site

Koleksi seramik berjalur super Henry Holland untuk Paul Smith

“Saya sentiasa berminat dengan kemahiran yang dikuasai dengan tangan – pertukangan kayu, seramik, lukisan – dan apabila saya pergi ke Jepun pada tahun 80-an, saya menemui dan belajar tentang banyak teknik termasuk raku dan mino tembikar, tanah liat berwarna semula jadi serta sayu abu,” kata pereka fesyen British dan pemilik kedai tuan Sir Paul Smith. “Minat saya dalam seramik bermula di Jepun dan saya memulakan koleksi pasu gunung saya sendiri.” Apabila Smith melihat kapal berjalur bertenaga yang dibuat oleh pembuat dan bekas pereka fesyen Henry Holland, dia terpesona dan menjemput Holland untuk membangunkan koleksi istimewa dan satu-satunya untuk perdana Albemarle Streetnya bertepatan dengan Minggu Kraf London bulan depan.

Kedua-duanya mula menjalin persahabatan apabila Holland bertemu Smith sebagai sebahagian daripada siri temu bual untuk Vogue. Holland yang suka berkawan, yang belajar kewartawanan di London College of Communication, UAL, sebelum menubuhkan label fesyennya yang masih muda, adalah bakat polimat. Seperti Smith, yang meninggalkan sekolah pada usia 15 tahun, dia banyak belajar sendiri dan memperoleh pengalaman dan kemahiran melalui percubaan. “Saya sentiasa mengagumi etika kerja Sir Paul, pakaiannya, pendekatannya terhadap kemewahan ‘dengan sekelip mata’ dan keupayaannya untuk menyemai keperibadiannya ke dalam kerjanya dengan begitu baik. Paul telah melakukan itu selama 53 tahun dan anda masih melihat sedikit dia dalam setiap bahagian,” kata Holland dari studio tembikarnya di timur London.

Holland dengan salah satu piala seramiknya, dari £795 © Joshua Tarn

Transformasi Holland daripada pereka fesyen kepada ahli seramik berlaku sebahagiannya secara kebetulan dan sebahagian lagi melalui kekecewaan. Selepas dia menutup label fesyennya pada 2020, dia mendapati dirinya terlepas proses itu dan mendaftar dalam kelas tembikar di Hackney. “Saya memerlukan saluran kreatif. Saya tidak sedar berapa banyak yang saya dapat daripada pembuatan fizikal produk,” jelasnya. Dia cepat menangkap “pepijat seramik” dan mula bereksperimen dalam semua cara proses, bentuk, sayu dan corak.

“Saya terjumpa teknik Jepun yang dipanggil nerikomi yang menggunakan timbunan tanah liat berwarna. Terdapat keamatan warna yang tidak dapat anda capai melalui sayu. Dari situ, saya berlari dengannya,” tambah Holland, yang pengalamannya dalam fesyen, pengeluaran dan peruncitan memberinya kebijaksanaan untuk pergi sekali gus. Koleksi Holland sangat esoterik, berwarna cerah – dan hanya bau yang sedikit menyerong. Jalur tanda dagangannya, yang dicipta daripada timbunan tanah liat, beralun di atas pinggan mangkuk, pasu dan periuk yang dianimasikan dengan riang. “Reka bentuk itu sentiasa sedikit ‘kesat,'” katanya. “Saya suka memeluk goyangan, kerana ia menunjukkan kepingan itu dibuat dengan tangan. Terdapat teknik tertentu yang boleh anda gunakan seperti tuangan gelincir, yang menghasilkan produk yang sempurna dan itulah yang kebanyakan kita beli sebagai pinggan makan malam. Nerikomisebaliknya, melibatkan pembinaan tangan dan dipengaruhi oleh cara tanah liat bertindak balas sekali di dalam tanur.”

Paul Smith (kiri) dan Henry Holland di studio seramik London timur Holland, dengan pinggan Holland, dari £145, pasu, dari £295 hingga £3,300, piala, dari £795 hingga £2,300, dan (kiri belakang) Lampu meja atas, £2,300
Paul Smith (kiri) dan Henry Holland di studio seramik London timur Holland, dengan pinggan Holland, dari £145, pasu, dari £295 hingga £3,300, piala, dari £795 hingga £2,300, dan (kiri belakang) Lampu meja atas, £2,300 © Joshua Tarn

Bentuknya, dengan pemegang besar, siluet tebal dan kesan optik yang zany, mempunyai sentuhan Kumpulan Memphis yang berbeza. Pergerakan seni dan seni bina progresif yang ditubuhkan oleh Ettore Sottsass di Milan pada tahun 1980 berlegar di latar belakang kedua-dua imaginasi mereka dan, sememangnya, koleksi peribadi masing-masing. “Saya mempunyai cawan ini oleh Peter Shire, yang merupakan salah seorang lelaki terakhir yang bekerja untuk kumpulan itu, dan saya mempunyai kepingan Memphis dalam koleksi dalaman di Albemarle Street,” kata Smith. “Henry pernah membeli meja daripada kami.”

Holland, yang dibesarkan oleh ibu peniaga barangan antik, telah lama selaras dengan daya tarikan kedua-dua seni deco dan seramik Memphis. “Ibu saya akan membeli kepingan yang retak dan menghabiskan masa memulihkan dan menikmati kehidupan kerja-kerja ini,” katanya. Mereka berdua berkongsi minat untuk mahir seramik termasuk Bernard dan David Leach dan bentuk modenis Lucie Rie yang halus.

Smith dan Holland bersama anjing Holland Peggy di studio seramiknya dengan (di sebelah kanan) lampu lantai sederhana Tinggi Holland, £6,400; Smith memegang pinggan, £795 © Joshua Tarn (2)

Untuk kedai itu, Holland telah mencipta peralatan meja dan hidangan berjalur serta lampu sekali pakai, susunan arca dan objek yang diilhamkan oleh kegemaran pereka bentuk sendiri untuk jalur. Belang Smith kini telah menjadi tanda dagangannya tetapi, kata pereka itu, dia “memukulnya secara kebetulan”. “Apabila saya mula menggunakan pakaian lelaki, saya akan membeli kain seperti kapas berjalur putih dan biru atau burgundy untuk baju. Pada tahun 90-an, apabila perniagaan semakin berkembang, saya mempunyai sumber dan pesanan yang mencukupi untuk dapat mengembangkan jalur saya sendiri dan saya meletakkan lebih banyak warna padanya, mencipta corak yang bertenaga,” dia mengenang. “Ia menjadi sangat popular sehingga dijual di 60 negara. Jalur itu menjadi logo dalam satu cara.” Smith terus mengembangkan jalur tersebut dengan membungkus benang berwarna di sekeliling sekeping kad untuk mencari kombinasi warna baharu. “Pada masa itu, benang pembalut tangan adalah satu-satunya cara untuk melakukannya kerana cat air terlalu tersebar dan petua terasa datang dalam warna busuk,” senyum Smith, yang memperkenalkan Holland kepada proses itu.

Piala edisi terhad, dari £795 hingga £2,300 © Joshua Tarn

Holland menggunakan teknik nerikomi untuk mencipta reka bentuk berjalurnya © Joshua Tarn

Hanya dalam masa dua tahun, Holland telah membuat jejak besar di pasaran seramik, menerima tempahan besar pertamanya untuk 600 item daripada Liberty ketika dia masih menjual kepingan di Instagram. Kini, dengan persediaan studionya sendiri (di mana dia berpindah pada 2021), dia menggaji beberapa pembuat yang dia temui semasa kelas awal petang itu. “Dalam tempoh masa yang sama saya akan mereka dan memasarkan sekitar 10 koleksi fesyen. Kepantasan fesyen adalah kegilaan tetapi saya kini telah menemui jalan tengah,” kata Holland. “Ia tidak sama dengan kekerapan yang sama tetapi mempunyai latar belakang itu telah memberi saya rasa pantas.”

“Ia betul-betul ramuan yang anda perlukan untuk berjaya dan, terus terang, hanya untuk terus hidup,” kata Smith, yang memulakan usahanya sendiri dari sebuah kedai kecil di Nottingham. “Ia bersaiz 3m x 3m dan hanya dibuka pada hari Jumaat dan Sabtu. Saya mula mempamerkan koleksi barangan yang kecil, sama ada seramik, atau poster atau buku, dan kerana kedai itu sangat kecil, ia adalah satu cara untuk memecahkan ais supaya pelanggan dapat berasa santai.” Begitu juga, 9 Albemarle Street dianggap sebagai pameran untuk apa sahaja yang mungkin menarik minat Smith. “Kami masih diberkati dengan menjadi sebuah syarikat bebas dan kami boleh menjadi lebih memanjakan diri. Kedai itu boleh menjadi apa sahaja yang saya mahu, dan ia adalah satu layanan untuk bekerja dengan Henry dan terus menjalankan kedai yang penuh dengan kejutan,” katanya.

Di luar periuk, kedua-duanya bersatu dalam penghargaan mereka untuk kreativiti dan untuk rasuah. “Anda tidak pernah ‘berjaya’ dalam dunia kreatif, dan terima kasih Tuhan untuk itu. Ia adalah kira-kira hari ini dan esok dan anda perlu menikmatinya 100 peratus atau membungkusnya dan pergi memancing,” tutup Smith.

henryhollandstudio.com; paulsmith.com

keluaran hk malam ini

peng sdy

totobet sidney

data pengeluaran hk malam ini

singa togel