site

Maharaja China terakhir dan jam tangan $1 juta

Ia tidak diservis selama 86 tahun dan dailnya telah tercalar tanpa segan silu, tetapi itu mungkin tidak akan menghalang jam tangan fasa bulan Ref 96 Quantième Lune ultra-jarang ini, oleh Patek Philippe, daripada memperoleh lebih daripada $1 juta apabila ia melintasi blok di Phillips akhir tahun ini.

Sebahagian daripada nilainya diambil kira oleh fakta bahawa ia adalah satu daripada tiga model serupa yang diketahui wujud. Tetapi sama pentingnya ialah asalnya. Ia pada asalnya milik Aisin-Gioro Puyi, maharaja terakhir China.

Aisin Gioro Puyi, maharaja terakhir China, pada tahun 1925 © Ullstein Bild melalui Getty Images

Tidak kelihatan di khalayak ramai sejak ia dijual oleh peruncit Patek Philippe dari Paris pada penghujung 1930-an, jam tangan itu dihantar ke Phillips pada 2019. Kehidupan di antaranya adalah luar biasa. Pada penyerahan Jepun pada tahun 1945 Puyi (yang menjadi maharaja ke-11 dan terakhir dinasti Qing pada tahun 1908 pada usia dua tahun) telah ditangkap oleh Soviet dan dipenjarakan di Chita sebagai tawanan perang, kemudian kem tahanan Khabarovsk, sebagai hasil daripada berkhidmat selama lebih sedekad sebagai “pemerintah boneka” Jepun di negeri Manchukuo. Bersama-sama dengan anak saudara dan abang iparnya, Puyi kekal dipenjarakan selama lima tahun, pada masa itu dia menjalin persahabatan dengan penterjemah Rusia Georgy Permyakov. Persahabatan itu bertambah mendalam sehingga, apabila Puyi diekstradisi kembali ke China pada tahun 1950 untuk menghadapi tuduhan jenayah perang, dia memberikan Permyakov jam tangan itu sebagai hadiah perpisahan.

Menurut perunding kanan jam tangan Phillips, Aurel Bacs, Permyakov menyimpan jam itu sehingga kematiannya pada tahun 2005, pada ketika itu ia diserahkan kepada harta pusakanya – dari mana pemilik semasa memperolehnya sekitar tiga tahun lalu dalam keadaan tidak didedahkan. “Terdapat jam tangan tertentu yang memerlukan penyelidikan yang sangat khusus,” kata Bacs, “dan semakin banyak yang kami pelajari semakin mendalam kami ingin menggali. Penyelidikan itu telah mengambil masa hampir tiga tahun dan saya benar-benar percaya tiada rumah lelong pernah menghabiskan lebih banyak masa dan tenaga untuk mengesahkan asal satu jam tangan.”

Wajah jam tangan maharaja Ref 96 Quantième Lune Moonphase, akan dilelong oleh Phillips

Wajah jam tangan maharaja Ref 96 Quantième Lune Moonphase, akan dilelong oleh Phillips

Di luar pemeriksaan biasa dengan arkib Patek Philippe, penyelidikan itu juga mengambil ujian pentarikhan karbon-14 dan kaligrafi ke atas kipas Jepun tulisan tangan yang Puyi berikan kepada Permyakov apabila mereka disatukan semasa percubaan Tokyo pada tahun 1946. Satu-satunya petunjuk sebelum ini yang jam tangan itu telah terselamat datang pada tahun 2002 apabila ia disebut dalam a Pos Pagi China Selatan wawancara dengan Permyakov, yang digambarkan dengan gambarnya di atas mejanya di rumahnya di bandar Khabarovsk di timur Rusia.

Jam tangan itu mengekalkan tali kulit asalnya dan, Bacs percaya, tidak pernah diservis sejak siap di bengkel Patek Philippe lebih 85 tahun lalu. Keadaan dailnya yang buruk adalah disebabkan oleh fakta bahawa, menurut kurator muzium China bernama Wang Wen Feng, Pu Yi memerintahkan hambanya yang lama Big Li untuk menentukan sama ada ia diperbuat daripada platinum dengan mengeluarkan beberapa cat peraknya; hanya mengarahkan Big Li berhenti apabila ternyata hanya besi asas yang terletak di bawahnya.

Daripada dua contoh lain, satu di Muzium Patek Philippe dan satu lagi dijual pada tahun 1996 kepada pengumpul persendirian. Jam tangan ini akan dipamerkan di Phillips pada 18 Mac untuk menandakan pembukaan ibu pejabat Asia baharu firma itu di Daerah Kebudayaan Kowloon Barat Hong Kong. Ia akan dipamerkan bersama dengan kipas Jepun yang dilukis tangan oleh Puyi, buku nota peribadinya dan objek lain yang diberikan olehnya kepada Permyakov pada tahun 1950.

Tarikh lelongan dan anggaran pra-jualan rasmi untuk jam tangan itu masih belum ditetapkan. Untuk maklumat lanjut, lihat phillips.com

Data Keluaran Hongkong

Togel SGP

Live Draw SGP

Pengeluaran Sidney Hari Ini

Data Sydney