site

Menarik, pelik dan indah – kek perkahwinan dengan perbezaan

Jika anda telah berkahwin pada akhir abad ke-17, kek perkahwinan anda mungkin telah dibumbui dengan tiram, kerang atau otak burung pipit. Katak hidup boleh melompat keluar dari tengah, dan ular mungkin menggeliat di dalam.

“Pai pengantin”, seperti yang dipanggil pada masa itu, memainkan peranan penting di majlis perkahwinan. “Ini semua tentang perayaan,” kata ahli sejarah makanan Sam Bilton, yang telah mencuba versi kek perkahwinan bersejarahnya sendiri. Dia menjelaskan bahawa dalam resipi 1685 oleh chef Inggeris Robert May, kemasukan katak dan ular hidup adalah “bentuk hiburan”. Resipi lain memilih otak burung pipit untuk “mencipta nafsu”.

Kek Daniel Colonel di majlis perkahwinan Great Gatsby 1920-an yang dianjurkan oleh Jove Meyer © Edward Winter/Readyluck

Hari ini pandangannya lebih manis sedikit, dengan kerang digantikan dengan vanila dan krim mentega lembut. Walau bagaimanapun, masih terdapat percubaan serupa oleh pembuat kek untuk menambah kebaharuan dan kejutan. “Perkahwinan menjadi kurang formula,” kata perancang perkahwinan yang berpangkalan di New York Jove Meyer, menunjuk kepada “gay baru-baru ini Gatsby yang hebat” acara dengan kek yang diilhamkan oleh seni bina Zaman Gilded. Seorang lagi terlibat “[pulling] di hati” ketua tukang roti chef Perancis Jean-Georges Vongerichten untuk membuat kek lobak merah besar untuk perkahwinan November. Meyer kini sedang mengusahakan kek untuk majlis perkahwinan pada bulan September. ringkasnya? “Seronok sangat.” Dan sementara pasangan mula “mempersoalkan norma perkahwinan”, kek adalah tradisi yang paling tidak akan dilepaskan. “Saya tidak boleh memikirkan pencuci mulut yang panas pada ekor kek perkahwinan,” kata Meyer. “Kek ada di sini.”

Kek coklat Aimee France dengan mentega coklat krim mentega vanila bourbon berwarna dengan teh pea butterfly, dihiasi dengan marigold permata dan di atasnya dengan mandarin

Kek coklat Aimee France dengan mentega coklat krim mentega vanila bourbon berwarna dengan teh pea butterfly, dihiasi dengan marigold permata dan di atasnya dengan mandarin

Salah seorang rakan usaha sama baharu Meyer ialah pembuat roti otodidak Aimee France, yang terkenal dengan kek strawberi hijau miring dan kek bertatah ungu di majlis perkahwinan Chloë Sevigny dengan ahli galeri Karma Siniša Mačković Mei lalu. “Ia berjalan dua arah,” kata Perancis dari studio Brooklynnya, ruang yang dipenuhi dengan buah-buahan, bunga dan dedaunan yang dia gunakan untuk hiasan. “Orang ramai sama ada mahukan kek putih dengan paip yang rumit, atau mereka mahu sesuatu yang hitam atau biru atau merah jambu.” Perancis, yang mengelakkan pewarna tiruan, mewarna keknya dengan arang aktif, teh kacang rama-rama dan ubi bit, dan diilhamkan oleh seni bina barok dan pakaian balet.

Kek perkahwinan Violet Cakes dihiasi dengan bunga segar

Kek rock ubi jalar Jepun mentega berlumut Studio Yip dengan krim mentega meringue Itali merah jambu dan strawberi © Dan McMahon

Perancis mewakili generasi baharu pembuat roti yang sedang menulis semula peraturan lama dan mengemas kini tradisi. Claire Ptak dari Hackney’s Violet Cakes terkenal meragam dengan membuang kek buah diraja tradisional untuk limau dan bunga tua di majlis perkahwinan Putera Harry dengan Meghan Markle pada 2018. Yang lain membuat bakar yang lebih dekat dengan arca – lihat kek batu berukir Yip Studio yang dihiasi dengan buah-buahan dan bunga penuh. Komisen baru-baru ini pembuat roti Olivia Hill yang berpangkalan di London termasuk ciptaan retro pelbagai peringkat dengan paip merah jambu dan merah yang rumit; perisa termasuk kompot raspberi klasik dan krim mentega coklat putih.

Kolak raspberi berbilang peringkat dan kek krim mentega coklat putih dengan paip retro oleh Olivia Hill

Perubahan arah ialah muzik ke telinga perancang acara Amerika Marcy Blum. Tetapi dia mengekalkan standard yang tinggi dalam hal perisa. “Pelanggan saya mengambil berat tentang makanan, dan mereka mahukan kek yang lazat – tidak cukup untuk cantik,” katanya mengenai reka bentuk yang diilhamkan oleh kek perkahwinan Elvis dan Priscilla Presley, lapan peringkat tempat pertunjukan oleh Elegant Temptations yang berpangkalan di Miami. . Enam perisa berbeza ditawarkan, daripada biskut dan krim kepada coklat dan Funfetti (dengan taburan dalam span), dan semua peringkat adalah nyata. (“Saya menentang kek palsu, ” kata Blum.)

Kek mengikut masa terbaik akan tiba sejurus selepas makan malam. “Anda tidak mahu duduk di sana dan menikmati sekeping kek – anda mahu naik ke lantai tarian,” kata Blum. Ciptaan yang diilhamkan Elvis telah dihidangkan dalam “speakeasy” yang berasingan, tetapi untuk acara yang lebih kecil dia mungkin memotong kek lebih awal dan menghidangkannya kemudian dalam ketulan kecil yang boleh dilalui. Dalam kes ini, kek kebanyakannya untuk tujuan upacara, meninggalkan banyak ruang untuk cannoli, biscotti dan tartlet limau utama – “apa-apa sahaja yang anda boleh selendang”.

Kek Aimee France untuk perkahwinan Chloë Sevigny: kek Earl Grey yang dilapisi dengan ricotta, strawberi pasaran dan dadih markisa buatan sendiri, dengan bahagian luar krim mentega halia mentega coklat, dihiasi dengan alyssum manis, ungu dan strawberi

Daripada kek coklat Lucie dengan krim mentega hisbiscus vegan dan bunga makanan tempatan

Satu lagi trend ialah kek bogel (tanpa beku), yang dipopularkan oleh Christina Tosi dari Momofuku’s Milk Bar. “Orang ramai menikmati penampilan yang lebih liar dan ‘tidak sempurna’,” kata tukang roti Perancis Lucie Franc de Ferriere, yang mencipta kek bermusim – ada yang beku, ada yang bogel – di kedai roti Manhattannya. Keistimewaan Franc de Ferriere ialah menggandingkan buah-buahan dengan herba: pada musim panas yang menjadi kegemarannya adalah kek yoghurt selasih dan raspberi; pada musim sejuk, kegemarannya ialah rosemary fromage-frais buttercream dan coklat stout. Dan perkahwinan atau tidak, kek From Lucie tidak pernah tanpa bunga yang dipetik secara tempatan di sekitar New York.

Musim panas ini, giliran Franc de Ferriere untuk berkahwin. “Saya sebenarnya sedang mengadakan dua majlis perkahwinan,” katanya. “Perkahwinan India pada bulan Jun, kerana tunang saya adalah Sikh, dan perkahwinan Perancis di ladang anggur keluarga saya di barat daya Perancis.” Yang pertama akan menampilkan bufet pencuci mulut India; yang kedua gergasi kek daripada lavender, basil dan profiteroles coklat gelap masin. Juga bukan kek tradisional, tetapi anda boleh bayangkan dia sudah cukup melihatnya.

result keluaran sgp

togel sidney

result sydney

hk yang keluar

pengeluaran sgp hari ini