site

Mengapa Bogliones menyingkirkan barang kaca mereka

Almari di bawah tangga biasanya merupakan tempat penyimpanan kasut, kot dan beg. Di rumah keluarga Boglione (rumah perburuan tahun 1680-an di Richmond yang berundur ke Petersham Nurseries), di situlah mereka menyimpan rak di atas rak kaca Murano yang berharga. Deretan pemegang lilin pastel setinggi pinggang, pasu berbentuk urn berwarna gula-gula dan bekas dengan leher melengkung halus duduk seperti rejimen, menunggu untuk keluar di pesta masyarakat (contohnya perkahwinan Savannah Miller baru-baru ini) atau makan malam keluarga kasual ( “Kami meletakkannya di tengah meja jauh dari kanak-kanak,” kata ibu bapa Gael Boglione). Begitulah obsesi keluarga terhadap kaca bahawa ini hanyalah serpihan kecil koleksi.

Francesco dan Gael Boglione bersama anak perempuan mereka Lara di Petersham House © Lesley Lau

Bilik tarian di Petersham House.  Meja itu dihiasi dengan pasu scavo dan bunga dari taman
Bilik tarian di Petersham House. Meja itu dihiasi dengan pasu scavo dan bunga dari taman © Lesley Lau

Petersham House telah dibeli pada tahun 1997 oleh Francesco Boglione, seorang usahawan Itali, isteri Australia Gael dan empat anak mereka. Apabila tapak semaian di hujung taman itu dijual pada tahun 2000, mereka membelinya – mencipta semula dan meningkatkannya sebelum membuka semula pada tahun 2004 dengan penambahan sebuah restoran dan kedai yang menjual perabot, barangan antik dan hadiah. Gaya boho-bergayanya yang tersendiri diilhamkan oleh rasa ingin tahu yang dihantar pulang oleh Francesco dari India – gaya yang kini merentas dua restoran dan sebuah deli di Covent Garden. Di rumah persendirian, koleksi seni keluarga yang luas termasuk Antony Gormley dan karya Gary Hume, Paula Rego dan Damien Hirst.

Kepingan Murano arca dan berwarna-warni © Lesley Lau

Batang lilin dan pasu Scavo © Lesley Lau

Tetapi jisim Murano yang paling menarik perhatian. Di sekeliling rumah terdapat kaca berwarna-warni: pasu tunas kecil bertitik di atas meja di dewan tarian ’20-an, pasu besar yang dipenuhi dengan dahan magnolia di atas meja batu antik di ruang duduk, dan juga kabinet penuh kaca di dapur taska. rumah hijau. Apabila cahaya mengalir melalui anak tetingkap di atas, ia menangkap pasu oren, menjadikannya bercahaya. “Keindahannya sungguh mengagumkan, bukan?” kata Gael.

Sebuah pasu scavo di ruang duduk di Petersham House © Lesley Lau

Walaupun koleksi itu sentiasa digunakan – “Saya sangat percaya dalam tidak menyimpan perkara untuk yang terbaik,” kata Gael – nampaknya anda boleh mempunyai terlalu banyak perkara yang baik. Oleh itu, mulai bulan ini, mereka menjual suntingan bermusim koleksi peribadi, bermula dengan pasu batang tunggal kuning tebal, bekas kerisik, mangkuk kecil, pinggan lebar dan pasu “sapu tangan” berukir (£125 hingga £4,500). “Kami mahu menghantar mereka keluar, ke meja orang lain, dan menyebarkan kecantikan mereka,” katanya.

Minat keluarga terhadap kaca bermula dengan nenek Francesco. Dia masih ingat dia membawanya dalam perjalanan ke pulau Murano dari kampung halaman mereka di Turin semasa remaja – tetapi mengaku bahawa dia pada mulanya tidak mempunyai minat khusus dalam kraf itu. Hanya pada tahun 2008, apabila dia melawat pulau itu bersama anak perempuan Lara, keadaan berubah.

Rak gelas Brandolini © Lesley Lau

Sebahagian daripada koleksi – pasangan itu membeli ratusan keping © Lesley Lau

Pasangan itu pada mulanya diganggu oleh penjual yang cuba mengenakan bayaran beribu-ribu euro untuk “sampah pelancong”, kata Francesco. Tetapi mereka ternampak sebuah bot dengan kotak kaca berwarna-warni yang separuh terbuka sedang menyusuri terusan. “Kami mengejarnya, di bawah jambatan, sehingga kami terperangkap di luar sebuah gudang lama. Di dalamnya terdapat beribu-ribu keping, hanya disusun di atas rak, ditutup dengan habuk. Mereka adalah karya seni yang ditinggalkan,” katanya. Sepanjang empat perjalanan, mereka membeli beratus-ratus keping – daripada gelas wain dan pasu putik kecil kepada tempayan gergasi dan pemberat kertas yang sangat rumit. “Tiada sesiapa yang mahukan barangan ini pada masa itu; Saya membelinya mengikut berat, “kata Francesco.

Pasu Scavo mempunyai kemasan keruh © Lesley Lau

Pasu fazzoletto dua warna © Lesley Lau

Walaupun berabad-abad peniup kaca Venetian telah mencipta pelbagai gaya, koleksi keluarga tertumpu di sekitar penggalian, dipanggil sedemikian kerana kemasan kaca kelihatan mendung dan berdebu, “seperti telah digali”, jelas Francesco. Teknik ini berasal pada permulaan abad ke-20, menurut Luciano Gambaro, presiden Consorzio Promovetro Murano, sebuah persatuan yang mempromosikan Minggu Kaca Venice. “The penggalian teknik dibuat dengan menyiram kepingan dengan campuran garam kasar dan mineral lain. Sekeping kaca itu dipanaskan supaya campuran itu berakar, dan kemudian, menggunakan berus dan air, maestro mengeluarkan lebihan campuran.

Yang paling boleh dikumpul penggalian kepingan termasuk oleh Alfredo Barbini, Archimede Seguso dan Gino Cenedese. Yang terakhir ini banyak terdapat dalam koleksi Bogliones, bersama-sama dengan pasu Sergio Rossi, bekas minuman Goti, dan campuran kepingan vintaj tahun 60-an.

Kedai Petersham Nurseries’ Richmond menjual kapsul musim bunga Murano dari koleksi Boglione © Lesley Lau

Lara, yang dilantik sebagai pengarah urusan Petersham pada 2011, dan telah bertanggungjawab untuk menyelia pelancaran Petersham Nurseries Covent Garden dan Petersham Cellar, mengatakan bahawa lawatan kembali ke Murano kadangkala berasa sedih: “Pada tahun-tahun selepas Papa dan saya mula-mula pergi , begitu banyak kilang ditutup. Sesetengah teknik berada dalam bahaya hilang sepenuhnya, kerana tiada siapa yang menggunakannya sekarang.” Penggalian khususnya adalah kontroversi kerana ia secara tradisinya menggunakan arsenik (kini diharamkan) untuk mendapatkan kesan berbintik-bintik, berdebu, dan walaupun masih terdapat segelintir di pulau itu yang membuat tempahan penggalian kepingan, ia menjadi sangat jarang berlaku.

Kapal scavo dipamerkan di rumah hijau Kitchen Garden © Lesley Lau

Cermin mata Murano vintaj di Petersham House © Lesley Lau

Baru-baru ini terdapat kebangkitan semula minat. Rangkaian gelas wain Murano MatchesFashion oleh jenama Milan La DoubleJ habis dijual musim lalu; dan Net-a-Porter, yang menyimpan barangan kaca Murano dari Emporio Sireneuse, melaporkan peningkatan 73 peratus dalam carian dalam tempoh enam bulan lalu. Pasaran vintaj dalam talian Vinterior telah melaporkan peningkatan minat yang sama, dengan asbak Murano amat dicari.

“Kaca Murano adalah abadi dan oleh itu sentiasa moden,” kata pereka Charlotte Rey dari Campbell-Rey, yang mencipta rangkaian barangan kaca Murano sendiri. Dia mempamerkan kepingan vintajnya “di atas buku di atas meja kopi saya, atau di bawah meja makan saya – dengan gembira mencampurkan tempoh, warna dan bentuk untuk mencipta penjajaran yang menarik antara lama dan baharu”. Kegembiraan Murano, baginya, ialah “setiap karya mempunyai kehidupan dan sejarah yang indah [as well as an] bentuk yang elegan dan selalunya warna yang menakjubkan”.

Gael bersetuju, mencadangkan cara yang paling menarik untuk menggayakan kepingan itu adalah jangan risau tentang padanan, sebaliknya menerima rusuhan warna dan padankan dengan serbet linen antik putih. “Kerana siapa yang tidak mahu karya seni yang indah ini di atas meja mereka?”

petershamnurseries.com

totobet spg

pengeluaran angka sdy

totobetsdy

keluar hk

totobet hk