site

Mengapa Silver Shadow masih merupakan kereta klasik yang paling hebat di dunia

“Silver Shadows sentiasa keren,” kata Paul Hegarty dari The Market oleh Bonhams. “Jika ada yang berpendapat sebaliknya, mereka tidak memahaminya. Ia adalah kereta yang indah dan lembut yang tidak melawan atau menggigit; semuanya menjadi perlahan, mereka menenangkan anda.”

Dikaitkan dengan British Establishment dan royalti rock, Silver Shadow telah diperkenalkan pada tahun 1965 berikutan enam dekad reka bentuk Rolls-Royce buatan British yang besar dan megah. Ia segera memecahkan acuan. Sehingga itu, Rolls-Royces mempunyai casis berasingan “tidak keluar dari tempatnya pada trak”, menurut bekas pemilik Wigan Athletic FC Bill Kenyon; dia memulihkan model lama, dan memiliki Shadow pada tahun 70-an dan 80-an. The Shadow, katanya, kedua-duanya kelihatan moden dan “terasa moden untuk memandu”.

Bayangan Perak 1979, dijual pada harga £17,000 di Bonhams © Bonhams

Pemain bola sepak George Best dengan Silver Shadow 1972 di Old Trafford

Pemain bola sepak George Best dengan Silver Shadow 1972 di Old Trafford

The Shadow’s edge menarik ramai pembeli generasi baharu, termasuk pemain bola sepak George Best, pemain dram The Who Keith Moon, Paul McCartney, Elton John dan Freddie Mercury, yang masing-masing memberi mereka warna yang sesuai dengan zaman seperti emas, terung dan kuning air. Ramai pemilik terkenal dengan telatah liar mereka; sama ada Moon benar-benar memandu Shadow ke dalam kolam renang boleh dipertikaikan (sesetengah rakannya mengatakan bahawa ia adalah Lincoln), tetapi mitos sedemikian – dikekalkan oleh kulit muka depan Oasis 1997 Berada di sini sekarang album yang menampilkan Shadow in a pool – meletakkan mereka sebagai kereta yang setara dengan butler yang tidak terpengaruh oleh bintang rock. Maka bermulalah era rock ‘n’ Rolls-Royce.

Bagi mata kasual, terdapat beberapa model berbentuk Shadow, walaupun hanya dua yang benar-benar memakai lencana Shadow: Silver Shadow I (1965-77) dan Silver Shadow II (1977-81). (Silver Wraith II beroda lebih panjang, dan Bentley T1 dan T2 semuanya adalah bar yang serupa dengan lencana mereka dan beberapa ciri dalaman dan luaran yang kecil.) Varian yang paling jarang dan paling diingini ialah model “Corniche” dua pintu dan boleh tukar (dinamakan selepas prototaip 1939). Mereka yang mempunyai latar belakang selebriti juga menaikkan harga; Rolls-Royce Silver Shadow Drophead Coupe 1968 Michael Caine baru-baru ini dijual pada harga £135,000 di H&H Classics. Satu-satu yang ditauliahkan khas juga sangat dicari. Biasa kepada semua ialah enjin – 6.2 liter, yang menjadi 6.75 pada tahun 1969 (dan yang peminat rujuk sebagai “enam dan tiga suku”).

Pada kulit album Oasis’s Be Here Now © Alamy

1980 Silver Shadow II, £32,000, ghostmotors.co.uk © Ghost Motors

Untuk sementara waktu diturunkan ke litar kereta perkahwinan, Shadows binaan Crewe sudah memasuki tahun kemunculan semula mereka. “Enam atau tujuh tahun yang lalu Shadow 40,000 batu yang baik dengan penuh [history] berharga £16,000. Kini ia £40,000,” kata Frankie Batchelor dari pakar bebas Ghost Motors, di Kent. “Bayar kurang daripada £15,000 dan anda akan membelanjakan £30,000 untuk meningkatkannya. Bajet £25,000 untuk kereta yang bijak.” Yang terbaik, katanya, adalah sekitar £45,000. “Jika dijaga, Shadows akan berterusan selama-lamanya,” tambah pemilik Ghost Motors Charles Baseley, yang merupakan seorang jurutera di pangkalan Rolls-Royce di London pada tahun 60-an dan 70-an. (Beliau mengekalkan Phantom IV Ratu Elizabeth II.) “Kami mempunyai Shadow yang telah melakukan 200,000 batu – ia seperti baru,” katanya. Kos perkhidmatan tahunan adalah sederhana £600-£1,200.

Kate Moss membeli peraknya 1979 Shadow pada 2006. “Dia memandu seperti mimpi, tempat duduknya sebesar kerusi berlengan,” katanya. “Saya mempunyai kot baldu panjang vintaj dengan kolar bulu palsu yang serta-merta membuatkan saya berasa glamor apabila saya memakainya… Begitulah Silver Shadow saya: selesa untuk memandu, dengan sentuhan glamor.”

Shadow merah dua warna, $51,500, parkwardmotors.com

Alice Cooper (kiri) duduk di Bayangan Perak 1976 bersama The Who’s Keith Moon di Phantomnya © Eddie Sanderson/Getty Images

Walaupun begitu, Shadow kadangkala memerlukan sedikit sprucing. “Dia baru sahaja ‘selesai’,” tambah Moss. “Dia berada dalam keadaan pemanduan yang cukup baik, tetapi kelihatan sedikit letih. Garaj tempat saya membelinya, Hanwells dari London, memberinya beberapa TLC. Saya mengekalkan semuanya sama, kecuali saya mempunyai sistem bunyi yang lebih baik: muzik adalah penting semasa memandu.”

Mengejar bayang

Mana nak tengok

Perhimpunan Tahunan Kelab Penggemar Rolls-Royce & Concours d’Elegance, UK, 23-25 ​​Jun
Kelab Pemilik Rolls-Royce, Pertemuan Tahunan Gettysburg, Amerika Syarikat, 13-17 Jun


Maklumat lanjut

Kelab Peminat Rolls-Royce, UK, rrec.org.uk
Kelab Pemilik Rolls-Royce, Amerika Syarikat, rroc.org

Di AS, Rodd Sala, dari Park Ward Motors, pakar Rolls-Royce Illinois, sedang berbincang mengenai penjualan Shadow 1980 kepada pemain dram dalam kumpulan rock terkenal. “Bayang-bayang adalah klasik, tidak bling, elegan tanpa menonjol,” katanya. Berharap untuk membayar antara $45,000 dan $70,000 di AS untuk yang benar-benar bagus, tambahnya.

Mike Scott, dari Scotts Rolls-Royce & Bentley di Pulau Hayling, memberi amaran terhadap godaan tawar-menawar Shadows: “Seorang muncul pada treler – pemilik telah membelinya dengan harga £6,000; ia tidak berjalan. Ia memerlukan £1,500 kerja hanya untuk mendapatkannya semula pada treler itu. Dapatkan laporan jurutera sebelum anda membeli.”

1980 Silver Shadow II, £36,000, ghostmotors.co.uk © Ghost Motors

Bahagian dalaman Bayangan Perak 1980 Innes Compton

Kedua-dua Scott dan Baseley menyerlahkan suspensi hidraulik dan sistem brek yang termaju dalam zamannya sebagai potensi masalah. Brek boleh rampas dan penggantungan gagal. “Enjin dan kotak gear jarang menjadi masalah,” kata Baseley. “Tetapi kebocoran air dari cermin depan boleh membanjiri telaga kaki dan menyebabkan karat.”

Sebaliknya, “Bayang-bayang sesuai untuk penukaran elektrik,” kata futuris terpakai Tom Cheesewright, yang menasihati orang seperti Ford dan Nasa. “Terdapat banyak ruang di bawah bonet dan penutup but, dan tiada elektronik yang kompleks.” Anda hanya “menanggalkan enjin, kotak gear, tangki bahan api dan ekzos; turunkan pacuan elektrik 300kW dan bateri 90kWj – dengan sifar pengubahsuaian pada badan atau casis – dan gandingkan kawalan EV dengan yang sedia ada. Kualiti tunggangan yang beralun adalah padanan yang ideal untuk pemanduan elektrik,” katanya.

“The Shadow mungkin dinosaur alam sekitar, tetapi ia mempunyai eko-masa depan – satu dengan kelebihan rock ‘n’ roll.”

totobet.sgp

sdy pengeluaran

totobet syd

toto bet hk

data singapura