site

Orang dalam talian perabot baharu tidak boleh berhenti bercakap

Yayasan, Tebusan & Dunn

Ransom & Dunn mohair baldu kerusi Sparta, £3,895, set meja kopi Petra marmar, £8,050, dan lampu lantai Venus, £3,795 setiap satu © Billal Taright

Apabila rakan kelahiran AS yang berpangkalan di London, Julia Ransom, 41, dan Johanna Dunn, 37, berkumpul semasa makan tengah hari enam tahun lalu, mereka menyedari kedua-duanya sudah bersedia untuk perubahan kerjaya. Koleksi Foundations sulung mereka dilancarkan bulan ini: terdiri daripada 29 perabot dan aksesori yang dibuat mengikut tempahan, ia dipengaruhi oleh minat terhadap bandar-bandar Eropah, geometri dan kemegahan seni bina neoklasik, dan kesederhanaan bentuk dalam reka bentuk abad pertengahan.

“Saya sentiasa meminati fesyen dan dalaman, serta mengumpul reka bentuk dan seni,” jelas Ransom, yang bekerja dalam bidang kewangan sebelum melatih semula sebagai pereka dalaman. “Saya sentiasa mempunyai bakat untuk penggayaan dan reka bentuk, tetapi sehingga saya berpindah ke London barulah saya memutuskan untuk meneruskannya.”

Dunn – seorang graduan sejarah seni yang bekerja untuk Saks Fifth Avenue di New York dan Mytheresa di Munich sebelum bekerja dengan jenama kasut Fabrizio Viti di London – turut tertarik dengan potensi perkakas rumah. “Saya melihat cara Julia merakam kehidupannya dan dunianya di Instagram dan berfikir, ‘Dia pasangan sempurna saya.’ Dia seorang pengarah seni kelahiran semula jadi dan saya seorang editor dan pemasar.”

Perjalanan adalah pemangkin untuk koleksi – dan percutian di pantai Cyclades dan Dodecanese menawarkan idea untuk warna, tekstur dan bentuk. “Kami berdua suka Rom dan Greece serta sejarah purba, jadi banyak koleksi ini berasal dari itu,” kata Ransom. “Lajur dan gerbang berada di papan mood kami dari awal.” Meneroka prinsip tersebut di samping bentuk dan perkadaran reka bentuk Perancis abad pertengahan, arca moden dan glamor 70-an memberikan koleksi rasa kemodenan. “Kepingan yang kami persembahkan berasa berani, kuat dan moden,” Ransom meneruskan. “Saya tidak mahu kami dikenali sebagai jenama organik yang goyah. Saya rasa kerja kami lebih berbentuk arca – tetapi arca yang anda boleh hidup dengannya.”

Dari kiri: Ransom & Dunn marmar putih Neo Plinth, £2,395 dan mangkuk alas Jubah, £565.  Marmar hitam Neo Plinth, £2,595, dan pasu besar Jubah, £625.  Meja sisi Juno tinggi, £985, meja sisi sederhana Juno, £925, dan pemegang lilin Luna Onyx, £395 untuk set tiga.  Marron Imperial marmar Neo Plinth, £2,100, dan pasu kecil Cloak, £545

Dari kiri: Ransom & Dunn marmar putih Neo Plinth, £2,395 dan mangkuk alas Jubah, £565. Marmar hitam Neo Plinth, £2,595, dan pasu besar Jubah, £625. Meja sisi Juno tinggi, £985, meja sisi sederhana Juno, £925, dan pemegang lilin Luna Onyx, £395 untuk set tiga. Marron Imperial marmar Neo Plinth, £2,100 dan pasu kecil Cloak, £545 © Billal Taright

Koleksi pertama ini adalah apa yang pasangan itu rujuk sebagai “batu asas rumah”, dan termasuk sofa melengkung dan kerusi berlengan, unit simpanan berdiri bebas, lampu lantai, cermin melengkung, alas tiang dan kapsul penanam seramik dan pasu. Setiap bahagian dinamakan sempena neoklasikisme dan mitologi Greco-Rom: sofa Sparta (£8,400), cermin lantai Palladio (£3,895), lajur Rom (£2,895) atau lampu lantai Venus (£3,795) dan sebagainya.

Bahan-bahannya berasa monumental – dan antarabangsa: marmar, travertine dan onyx yang diperoleh dari Turki membentuk meja dan alas tiang sekali-sekala. Bangku baldi upholsteri dibuat dalam kayu abu burl dari negara yang sama, manakala pasu seramik buatan tangan mempunyai rusuk bersalut lembut yang mengingatkan lipatan fabrik dalam arca Rom. Pencahayaan adalah resin eko dari Portugal, dan kepingan upholsteri dibuat di Derbyshire di UK, dan disiapkan dalam mohair baldu bertekstur, baldu kapas, bulu alpaca atau bouclé dalam palet yang ringkas dan bersahaja.

“Kami tidak fikir golongan neutral sentiasa membosankan. Ini adalah jenis glamor baharu,” kata Ransom. Pada masa hadapan, pasangan itu menyasarkan untuk melibatkan diri dengan reka bentuk yang boleh dikumpul dan boleh didiami yang dijual pada pop timbul bermusim, salun rumah dan pengaktifan fizikal. “Kepingan ini tidak akan menjadi asas,” Dunn menyimpulkan. “Tetapi dalam dunia kita, mereka adalah keperluan yang didambakan.” ransomanddunn.com

Apacheta, Piana Parrot

Loro Piana Interiors sofa Apacheta, meja rendah dan pouf, semuanya POA © Ihsan Loro Piana

Kapsul perabot Apacheta baharu milik artis dan pereka Argentina Cristián Mohaded ialah kisah tentang tanah airnya di Catamarca di barat laut Argentina. Ia adalah tempat di mana pengembara, yang melalui pergunungan dan dataran Andes, secara ritual akan menimbun batu untuk membentuk totem yang menandakan laluan untuk rakan pengembara. Selama berabad-abad, menara ini (apachetas) juga menjadi persembahan kepada Pachamama – atau Ibu Bumi.

Koleksi enam keping, dibuat mengikut tempahan dilancarkan semasa Minggu Rekaan Milan bulan ini di ibu pejabat Brera rumah tekstil Itali itu. Ia akan dipamerkan pada latar belakang yang menggambarkan pemandangan pergunungan yang dihiasi dengan totem setinggi beberapa meter yang diperbuat daripada fabrik Loro Piana yang dikitar semula. Perabot itu akan termasuk sofa dan kerusi berlengan dalam bentuk bulat seperti batu, dan bangku dan bangku yang ringkas dalam kayu oak Itali yang diukir dengan tangan dengan alpaca dan bulu.

Setiap bahagian adalah unik dan buatan tangan. “Saya suka bekerja dengan cara ini, tanpa pengulangan,” kata Mohaded yang berusia 43 tahun mengenai reka bentuk itu. Campuran kayu bertekstur dengan fabrik mengingatkan batu yang menonjol di lereng gunung di tanah airnya, dan haruman halus lilin lebah semulajadi menambah pengalaman deria. “Di wilayah saya, beberapa landskap kelihatan seperti planet lain – terdapat lapisan warna yang luar biasa apabila anda berada di hadapan pergunungan: terdapat glasier dengan cahaya birunya yang disambungkan dengan kehijauan pokok pain dan batu – semuanya sangat cantik. Saya mahu menangkapnya.”

Loro Piana Interiors Apacheta kerusi berlengan dan meja sisi, kedua-duanya POA © Ihsan Loro Piana

Perincian jadual rendah Apacheta © Ihsan Loro Piana

Dia meneruskan: “Saya mahu orang ramai tidak hanya berhubung dengan sofa tetapi dengan landskap ini.” Dia menyerlahkan perincian seperti bahagian atas seramik reflektif meja kayu, yang mengimbas kembali permukaan seperti cermin lagun Catamarca. “Salah satu kepingan mempunyai kayu kecil di tengah seperti pulau – semuanya sangat spontan.” Tekstur dan palet warna juga sangat bersahaja. Mohaded mempunyai akses kepada koleksi penuh Loro Piana, dan tekstil terpilih termasuk bulu alpaca, kasmir dan baldu sutera, Cashmere Raw dan Vicuña, yang diperoleh daripada penternak di Argentina.

Francesco Pergamo, pengarah Loro Piana Interiors, memilih untuk bekerjasama dengan artis itu sebahagiannya kerana amalannya bekerjasama dengan pengrajin tempatan. “Dia sentiasa mencari tukang terakhir yang bekerja dalam kayu dengan cara tertentu – lelaki terakhir menggunakan rotan atau tumbuhan yang menakjubkan untuk menganyam bakul,” katanya. “Kami mempunyai banyak persamaan – kami sentiasa melindungi kemahiran artisan di Itali dan bekerjasama rapat dengan penternak untuk melindungi haiwan.”

Jenama itu perlahan-lahan berkembang menjadi koleksi perabot kolaboratif. Ini adalah pameran: “Saya melihat Cristián sebagai pereka moden, tetapi mungkin lebih sebagai artis kerana pengeluarannya tidak pernah industri,” kata Pergamo. “Jangkaan untuk Loro Piana bukanlah untuk menjual banyak perabot, tetapi lebih kepada menunjukkan apa yang boleh dilakukan oleh jenama itu.” Koleksi ini tersedia untuk dilihat di Milan dan dipesan dari pertengahan April. loropiana.com

Koleksi Omet, Omet

Lounge chaise upholstered oleh Lorena Vieyra, daripada £2,877, kabinet oleh Caterina Moretti, daripada £1,850 dan permaidani oleh Jose Maria Balmaceda, daripada £116 setiap kaki persegi © Andayvé

Bagi arkitek Lorena Vieyra, 48, pengasas studio seni bina dan reka bentuk dalaman Vieyra Estudio, Omet telah menjadi lanjutan yang jelas dari amalannya. Kolektif reka bentuk kontemporari baharu mempamerkan reka bentuk Mexico yang boleh dikumpulkan. “Sejak 20 tahun yang lalu saya telah melakukan seni bina, reka bentuk dalaman dan mereka bentuk perabot, yang bermakna hubungan dengan ramai pereka dan pembuat. Ini adalah mengenai menyatukan semua orang yang hebat untuk bekerjasama,” jelasnya dari studionya di Mexico City.

Omet, dinamakan sempena Ōmeteōtl, tuhan penciptaan Aztec, yang mempunyai pasangan lelaki dan perempuan, merupakan ungkapan misi Vieyra untuk merasmikan rangkaian bakat kreatif yang bekerja di seluruh Amerika Latin. “Ada orang yang pernah datang ke Mexico dan melakukan perkara yang hebat, seperti New Yorker Michael van Beuren atau Clara Porset, yang berasal dari Cuba,” kata Vieyra. “Kami adalah galeri Mexico, bercakap tentang warisan kami dan mahukan nama untuk memberikan perasaan bahawa kami mengatakan sesuatu tentang budaya dan warisan kami.”

Omet pasu batu oleh Lili Cortina, daripada £1,233 © Andayvé

Jadual Modular Omet oleh Raúl de la Cerda, daripada £3,782 © Andayvé

Berminat untuk mengelakkan klise budaya Mexico gaya pelancong, Vieyra telah mengumpulkan kumpulan penyumbang yang pelbagai. “Ada sesuatu yang berlaku dengan reka bentuk di sini,” katanya. “Sama seperti apa yang berlaku dengan masakan Mexico sejak sedekad lalu, dunia melihatnya [the food culture is] bukan sahaja taco tetapi rasa dan bahan yang sangat canggih dan halus. Saya melukis selari dengan reka bentuk. Kami memfokuskan pada model yang sangat tinggi dan elegan.”

Tawaran pertama, yang dilancarkan dalam talian pada 1 Mei dan akan diikuti oleh galeri batu bata dan mortar di Austin, Texas, pada bulan September (terdapat juga pop timbul New York pada bulan Mei), termasuk sekitar 30 karya baharu daripada 11 pereka yang dihubungkan oleh kepekaan dan bahasa dan bukannya kesinambungan estetik. “Kepingan ini disatukan sebagai sebuah keluarga. Mereka tidak kelihatan sama, tetapi apabila saya menyusunnya, ia terasa berani, semuanya mempunyai titik persamaan apabila ia bersatu,” katanya.

Kebendaan, kata Vieyra, adalah penting – terdapat walnut, rosa morada, oak, travertine, marmar dan onyx dari sumber tempatan dalam koleksi itu, bersama kaca bercantum dan batu gunung berapi lacquer. Pereka bentuk membincangkan emosi, warna dan “perkara yang menjadikan kita sebagai orang Mexico – dan mengatakan sesuatu melalui kerja kita”. Vieyra sendiri juga telah mereka bentuk kepingan, termasuk chaise longue yang beralun dan sebahagiannya dilapisi upholsteri serta meja makan yang diperbuat daripada kayu walnut dan rosa morada dengan permukaan papak onyx (dari £2,877).

Terdapat kerusi panjang oleh Pedro Reyes, dari £2,877 © Andayvé

Bangku kayu ukiran tangan oleh Juan Jose Nemer dan Mauricio Alvarez, dari £4,933 © Andayvé

Walaupun taklimat Vieyra untuk setiap pereka sengaja tidak jelas, ia memujuk setiap kolaborator untuk keluar dari zon selesa mereka. Potongan-potongan itu menceritakan kisah tradisi Mexico dan kemahiran menggunakan teknik halus. Meja modular seperti jigsaw Raúl de la Cerda (dari £3,782) diilhamkan oleh estelae Maya, digunakan untuk mendokumentasikan peristiwa penting dalam batu. Pedro Reyes, artis dan arkitek pelbagai disiplin, menawarkan kerusi tripod arca dalam batu gunung berapi yang menarik bentuk dan teksturnya daripada alat “metate” Mexico yang digunakan untuk membuat tortilla. Melengkapkan ini ialah lima lelaran unit rak menara arca yang dibuat dalam keluli dan ditenun dengan kelapa sawit (dari £2,877).

Sementara itu, artis tekstil José María Balmaceda, mengambil rama-rama (melambangkan api dalam budaya Mexico) dan ular (mewakili bumi) sebagai rujukan grafik dalam permaidani tenun tangan (dari £116 setiap kaki persegi). Pembentukan batu dengan tanah liat yang diperoleh dari Mexico memaklumkan pasu periuk batu milik ahli seramik Lili Cortina (dari £1,233); dan najis kayu ukiran tangan oleh Juan José Nemer dan Mauricio Álvarez mengambil petunjuk daripada molinillo, pukul kayu tradisional setiap hari yang digunakan untuk membuat coklat panas. “Setiap karya mempunyai niat, selain untuk menjadi cantik,” kata Vieyra. “Harapan saya ialah setiap bahagian harus mempunyai keabadian.” omet.co

resulk sgp

keluaran sdy unitogel

togelsdy

bukaan hk hari ini

singapura totobet net