site

Panduan artis Erwin Wurm ke Vienna

Apabila saya datang ke Vienna pada akhir 70-an, keadaan gelap dan menyedihkan; tidak banyak yang berlaku dan restoran adalah buruk dan mahal – ia masih mempunyai perasaan seperti bandar selepas perang. Tetapi ia juga menarik kerana seni dan artis yang berada di sini, memulakan revolusi. Ia telah berubah secara dramatik sejak itu: kini ia jelas, muda dan cantik.

Dataran Graben di Vienna © Lisa Edi

Sudah tentu, masih ada kaitan dengan budaya lama – ia adalah bandar Egon Schiele, Gustav Klimt, Sigmund Freud, Karl-Marx-Hof dan Istana Belvedere. Muzium yang paling meriah di bandar ini ialah Albertina, menempatkan koleksi luar biasa beberapa artis paling terkenal di dunia. Pada tahun 2020 ia berubah menjadi sesuatu yang lain dengan pembukaan Albertina Modern, yang mempunyai pameran dan tema sementara yang hebat, seperti pertunjukan terbaru tentang ekspresionisme abstrak. Karya Rothko dan Pollock jarang dilihat di Vienna, jadi ia jarang dan menarik. Saya tidak menyukai segala-galanya – tetapi saya telah berputus asa untuk mempercayai bahawa saya perlu menyukai segala-galanya. Tahun depan saya akan membuat retrospektif di sana.

Wurm di restoran Itali Fabios
Wurm di Restoran Itali Fabios © Lisa Edi

Saya tinggal di loteng yang telah diubah suai di kawasan kejiranan Yahudi di Leopoldstadt, bersama anak perempuan dan isteri saya. Kami mempunyai koleksi seni dan reka bentuk abad pertengahan di sana, dan ia adalah ruang yang besar dengan tingkap yang menghadap ke jalan di kedua-dua sisi. Bangunan itu pernah menjadi pengeluar pakaian – ia hitam dan busuk ketika saya mula-mula melihatnya. Salah seorang yang pertama membeli flat di sini ialah kawan saya, penulis skrip Peter Morgan, yang tinggal di sini untuk satu ketika.

Galeri moden Albertina dan ruang pameran

Pada hujung minggu, saya sering pergi ke Limberg, kira-kira sejam perjalanan dari Vienna. Studio utama saya berada di sana, di dalam istana abad ke-11, dengan tasik di luar. Saya menyimpan kebanyakan arca saya di sana kerana saya perlu melihat apa yang telah saya lakukan untuk dapat membuat perkara baharu. Di Limberg, saya tidak mempunyai loceng pintu. Ia adalah kebebasan.

Studio Mühlbauer di Franz Josefs Kai © Magdalena Lepka/Mühlbauer

Pada masa ini, saya sedang mereka bentuk topi untuk Mühlbauer. Ia adalah penggilingan tradisional tetapi ia menghasilkan topi eksperimen yang mewah. Apabila saya semakin tua dan menjadi botak, saya memerlukan topi yang baik – saya takut matahari dan kanser kulit. Tetapi saya tidak suka topi klasik yang semua orang pakai, jadi saya pergi ke Mühlbauer dengan reka bentuk saya – topi hip-hop – dan mereka berkata, hebat, mari lakukannya! Ia dipanggil Erwin.

Bengkel asal Scheer © Peter Rigaud

Scheer on Bräunerstrasse ialah pembuat kasut lama yang pernah membuat kasut untuk maharaja – mereka masih mempunyai model kayu asli. Apabila anda masuk, anda berasa seolah-olah anda telah kembali ke abad ke-19, dengan mesin lama dan kertas dinding asli – ia sangat mengujakan. Mereka membuat kasut kulit Vienna klasik dengan cara yang segar dan moden, serta kasut dan but kontemporari – mereka bereksperimen. Segala-galanya dilakukan dengan tangan dan dipesan lebih dahulu.

©

Vienna mempunyai banyak restoran yang bagus. Mochi dekat dengan loteng kami. Ia adalah makanan gabungan Jepun-Eropah dan hebat – sup dan sushinya sangat baik. Ia kecil tetapi terdapat kawasan yang bagus untuk duduk di luar, di dataran yang dikelilingi oleh pokok. Ia adalah tempat pertemuan untuk artis muda, pereka bentuk dan komuniti Yahudi. Saya juga pergi ke Fabios, dikendalikan oleh seorang kawan kita. Ia adalah tempat Itali yang mewah dan sedikit konservatif, tetapi anda melihat semua jenis orang di sana, jadi suasananya sentiasa menarik. Saya suka parmigiana, ikan segar dan makanan laut, dan scaloppine al limone. Ia mempunyai wain yang hebat juga.

Fisolino (kacang hijau dengan kepingan bonito) di restoran Mochi

Pada hari Sabtu saya sering pergi ke Naschmarkt bersama anak-anak saya untuk bersarapan. Hujung minggu lalu kami pergi untuk sarapan Timur Tengah telur rebus, keju feta dan madu dengan mustard dan roti. “Pasar snek” ialah sebuah institusi, ia adalah pasar terbesar di Vienna, di sepanjang sungai Wien. Ia sangat pantas sekarang dan anda perlu berjuang untuk mendapatkan tempat. Saya suka pergi ke gerai dengan buah-buahan, sayur-sayuran, madu, keju dan rempah yang berbeza, terutamanya hasil organik. Salah satu pembelian terakhir saya ialah epal Schafnase. Ia adalah varieti epal dari Styria, tempat saya dibesarkan.

Taman Arca Yorkshire akan mempersembahkan Erwin Wurm: Trap of the Truth dari 10 Jun 2023 hingga 28 April 2024

resul singapura

pengeluara sdy

sydney hari ini

data hongkong malam ini

totobet hk