site

Panduan Hurvin Anderson ke Cambridge

Pelik bagaimana kami berakhir di sini. Saya dan isteri saya ingin memindahkan keluarga kami keluar dari London, dan mahukan tempat yang berada di tengah-tengah antara studio saya di sana dan keluarga saya di Birmingham, tempat saya dibesarkan. Kami melihat rumah yang hebat ini, hartanah modenis awal tahun 30-an, 20 minit di utara Cambridge, dan kedua-dua idea itu bertemu. Rumah itu agak usang, tetapi kami dapat mengusahakannya dan saya telah membina sebuah studio di taman di tapak bangunan ladang lama.

Apabila saya berpindah ke sini perkara pertama yang menarik perhatian saya ialah cahaya. Pada waktu pagi dan petang anda mendapat cahaya menarik yang merentasi landskap. Berada di sini perlahan-lahan mula memberi kesan kepada kerja saya. Saya telah bercakap tentang menggabungkan Caribbean lebih banyak; apabila saya memikirkan tentang tumbuhan tertentu, saya akan pergi ke Taman Botani untuk menyelidik. Saya suka berjalan-jalan di sana, kerana saya berminat dengan idea kesempurnaan yang dihasilkan ini.

Punts oleh Trinity Bridge di sungai Cam © John Boaz

Saya telah tinggal di Cambridgeshire selama tujuh tahun tetapi, dalam satu cara, saya masih cuba untuk mengetahui sempadan tempat itu. Saya akan mengambil laluan berbasikal yang indah ke St Ives, yang berputar di sekitar kawasan luar bandar, atau berjalan di sekitar Hemingford Meadows dan Houghton Mill, di Lembah Ouse yang indah. Lebih jauh, kami akan membawa tiga anak kami ke Biara Anglesey, taman Capability Brown di Wimpole Hall atau Taman Desa Wandlebury, apabila kami akan singgah di kedai The Gog Farm dalam perjalanan pulang.

Pada hari-hari awal, kami sering pergi ke pusat Cambridge dan berjalan di sepanjang “The Backs” – di mana beberapa kolej Universiti kembali ke tebing Sungai Cam. Ia masih novel melihat lembu yang berkeliaran di tengah-tengah bandar. Saya masih ingat pertama kali melawat King’s College Chapel dan, bagi saya, ia adalah cara lain untuk memahami cara Britain berfungsi. Seluruh bandar berasa termakan oleh kolej yang berkuasa ini. Apabila rakan-rakan datang melawat, kami membawa mereka ke puncak menara di Great St Mary’s Church, yang merupakan tempat terbaik untuk menikmati pemandangan. Perjalanan ke bandar biasanya berakhir dengan lawatan ke Jack’s Gelato; mereka mempunyai menu perisa aiskrim yang sangat inventif dan berputar seperti biskut gula hancur atau melati.

Anderson berjalan di sepanjang Backs
Anderson berjalan di sepanjang Punggung © John Boaz

Pada pagi Ahad, saya membawa anak lelaki saya yang berumur enam tahun bermain papan selaju di Jesus Green, kawasan lapang di utara pusat bandar betul-betul di tepi kunci, yang dihiasi dengan bot terusan. Pergi ke sana membantu saya memahami bahawa walaupun pusat bandar terasa kecil, Cambridge lebih besar daripada yang kelihatan. Seperti London, ia terdiri daripada kampung-kampung kecil.

Selalunya kami akan pergi ke Mill Road, ke tenggara bandar. Kami pernah tinggal di Peckham dan ia adalah yang paling dekat dengan anda akan datang di Cambridge dengan gabungan kedai dengan semangat berdikari. Terdapat beberapa kedai terpakai yang hebat, dan kami menyukai Hot Numbers untuk kopi, kedai makanan kesihatan Arjuna dan Meadows deli untuk hidangan.

Makanan penuh Arjuna di Cambridge’s Mill Road © Robert Evans / Foto Stok Alamy

Anderson berhampiran Kolej Trinity © John Boaz

Sebelum kami berpindah ke sini, kami pergi ke ceramah di Kettle’s Yard, rumah dan galeri seni kepunyaan kurator Jim Ede. Saya menyukai falsafah seni bina, dan kami telah kembali beberapa kali sejak itu. Kami juga akan pergi ke Muzium Fitzwilliam. Ia mempunyai atrium yang luar biasa ini, dan bangunan itu menguasai Trumpington Street. Pertunjukan terakhir yang saya lawati, bagaimanapun, adalah di Galeri Fen Ditton, di sebuah bangunan sekolah yang diubah suai di pinggir bandar. Ia dikendalikan oleh ibu dan anak perempuan, dan mempunyai rasa rumah-y yang indah.

Galeri Yunani dan Rom di Muzium Fitzwilliam © The Fitzwilliam Museum, Cambridge

Galeri Fen Ditton

Saya mungkin satu-satunya orang yang masih membeli CD. Saya mempunyai tanggapan gila ini bahawa anak-anak saya mungkin mengeluarkan CD dari rak daripada mencari dalam talian. Jadi apabila saya berada di bandar, saya menyimpan stok di Fopp. Terdapat juga Oxfam Music and Bookshop yang hebat di Huntingdon di mana saya telah menemui cakera oleh semua orang daripada The Brand New Heavies hingga Delroy Wilson. Untuk bekalan seni, saya pergi ke Tindalls. Lebih dekat dengan rumah, pada hujung minggu, kami akan menuju ke Lorenzo’s Artisan Bakery di St Neots untuk croissant; mereka luar biasa. Atau The Old Bridge Wine Shop di Huntingdon, tempat anda boleh membeli wiski Jepun dan wain yang luar biasa. Untuk hadiah, kami suka Galeri VK. Terdapat banyak keangkuhan dalam seni, tetapi ia adalah tempat kecil yang bagus untuk melukis dan seramik.

Rutin saya ialah sebaik sahaja saya melangkah ke studio, saya akan turun. Buat sementara waktu, saya telah membuat persediaan untuk persembahan solo saya di Hepworth. Tetapi semakin saya perlahan-lahan menyatukan tempat itu, semakin banyak Cambridgeshire membuka diri untuk saya.

Hurvin Anderson: Lukisan Salon berada di The Hepworth Wakefield sehingga 5 November

sg totobet

peng sydney

totobet data sidney

info keluaran hk

singapura totobet net