site

Panduan Noble Rot ke Burgundy

Pada tahun 2012, sebelum saya menjadi pengimport wain dan pengusaha restoran, saya melawat Burgundy bersama ayah saya. Saya telah meminati wain semasa bekerja dalam muzik – saya adalah ketua A&R di Parlophone dan MD of Island Records – dan melihat ladang anggur dan kampung yang terkenal ini secara dekat adalah sangat mengujakan.

Saya sentiasa mendapatkan kereta api ke Burgundy – ia jauh lebih bagus daripada terbang. Saya menaiki Eurostar dari London ke Paris, kemudian kereta api dari Gare de Lyon ke Dijon. Akhirnya saya menyewa kereta di Dijon dan memandu turun melalui Marsannay, Fixin, Gevrey-Chambertin. Anda berakhir di Nuits-St-George dan Beaune. Laluan itu adalah seperti hits terhebat wain merah.

Ladang anggur Vosne-Romanée © Benjamin McMahon

Keeling memasuki La Maison des Vins di Vosne-Romanée

Keeling memasuki La Maison des Vins di Vosne-Romanée © Benjamin McMahon

The Hospices de Beaune, tempat lelongan wain tahunan diadakan © Benjamin McMahon

Apabila saya pernah menandatangani band, saya akan membuat penilaian pada muzik tetapi juga pada orang itu, tenaga mereka dan semangat mereka. Begitu juga dengan pembuat wain. Bagi sesetengah orang, mereka melakukannya kerana mereka mewarisi ladang wain, dan itu hanyalah pekerjaan. Tetapi ada generasi baharu yang datang di Burgundy yang sangat bersemangat: pembuat wain seperti Charles Lachaux – bintang terkenal di Burgundy pada masa ini – dan Lamy-Caillat, domain kecil di Chassagne-Montrachet yang menghasilkan wain yang kaya tetapi benar-benar segar . Apabila Mark [Andrew, Noble Rot co-founder] dan saya mula-mula merasainya, mereka mengangkat bulu-bulu di belakang leher kami.

Keeling di Beaune © Benjamin McMahon

Rumah Jacqueline di Vosne-Romanée © Benjamin McMahon

Kami melancarkan Reput Mulia majalah kerana kami ingin bercakap tentang wain dengan cara yang berbeza; untuk menyertai titik dengan perkara kreatif lain seperti seni, muzik, makanan. Salah seorang pemangkin sedang menemu bual Mike D dari Beastie Boys selepas mengetahui dia adalah rakan kekasih Burgundy. Sepuluh tahun kemudian dia masih menyumbang kepada majalah itu.

Komune Vosne-Romanée ialah pusat bagi wain merah Burgundy – ia menempatkan nama besar seperti Romanée-Conti dan Leroy. Mugneret-Gibourg mempunyai sebuah hotel kecil di sana yang dipanggil La Maison de Jacqueline yang sememangnya indah; hanya lima bilik yang dibina dalam gaya moden dan elegan. Domaine du Comte Liger-Belair juga baru-baru ini membuka bar wain dan kedai di kampung, La Cuverie, yang menghadap ke ladang anggur Clos du Château yang cantik.

Keeling menuju ke Caves Madeleine untuk “makanan Perancis yang jujur ​​yang dibuat dengan ringkas dan baik, itulah yang saya mahu makan apabila saya minum Burgundy” © Benjamin McMahon

Caves Madeleine popular dengan vigneron muda © Benjamin McMahon

Salah satu bar wain kegemaran saya di Beaune ialah tempat kecil yang comel bernama Caves Madeleine. Ia mempunyai satu meja komunal yang besar, jadi anda sentiasa dapat bercakap dengan orang ramai, dan ia popular dengan vigneron muda. Terdapat senarai wain yang sangat baik, dan makanannya juga hebat – hidangan tradisional seperti ayam panggang dalam sos vin jaune dengan pike quenelles. Makanan Perancis yang jujur ​​dilakukan dengan ringkas dan baik, itulah yang saya mahu makan apabila saya minum Burgundy. Berdekatan terdapat juga La Dilettante, yang menyajikan charcuterie, terrine dan keju. Senarai wain benar-benar membunuh, sedikit lebih semula jadi daripada beberapa, dengan banyak yang hebat wain kuning dari Jura dan Burgundy yang sukar diperoleh.

Senarai bar wain La Dilettante menampilkan beberapa Burgundies yang sukar untuk dipegang © Benjamin McMahon

Terdapat jurang yang lama dalam pasaran untuk hotel mewah di Beaune, tetapi Maison 1896 – yang dibuka pada musim panas ini – nampaknya ia boleh menjadi pengubah permainan. Ia adalah kerjasama antara Maison Joseph Drouhin, chef San Francisco Charles Phan dan pengasas bersama dan pengarah wain Saison Hospitality Mark Bright.

Saya menikmati penginapan yang indah bersama isteri dan anak-anak saya di The Hungry Cyclist Lodge di Auxey-Duresses – ia adalah kilang air abad ke-17 yang telah ditukar yang dikendalikan oleh seorang lelaki Inggeris bernama Tom Kevill-Davies. Ia terletak di kawasan yang indah dengan dusun, padang rumput, kolam dan kolam. Anda boleh memasak sendiri atau Tom akan memasak untuk anda. Dan dia menyewa basikal juga, yang merupakan cara terbaik untuk menerokai Burgundy. Ia terletak bersebelahan dengan Meursault – yang sangat cantik – dan hanya 15 minit pemanduan dari Beaune.

Keeling di bar wain La Cuverie di Domaine du Comte Liger-Belair dan kedai di Vosne-Romanée © Benjamin McMahon

Beaune sendiri bagus untuk berjalan-jalan, dengan bangunan batu kapur pucat dan dataran berbatu. Di tengah-tengah anda mempunyai Hospices de Beaune yang terkenal, yang bermula dari Zaman Pertengahan. Di sinilah lelongan wain tahunan Hospices de Beaune berlangsung. Terdapat juga kedai buku Athenaeum, yang mempunyai banyak pilihan tajuk makanan dan wain serta peralatan vinous. Dan ia mempunyai kedai wain yang mempamerkan pengeluar baharu yang menarik – kami telah menemui beberapa untuk perniagaan kami di sana. Bilik bawah tanah Drouhin, yang bermula sejak abad ke-13, juga patut dikunjungi – ia mempunyai suasana yang mengagumkan.

Saya melawat Burgundy tiga atau empat kali setahun dan saya hampir selalu pergi pada bulan Jun sekitar hari lahir saya – ia sangat indah kerana ladang anggur semuanya subur dan hijau. Malah sekarang, setiap kali saya tiba, ia berasa teruja seperti pagi Krismas.

Reput MuliaRestoran ketiga akan dibuka di Pasar Gembala London bulan ini

pengeluaŕan hk

hasil pengeluaran sidney hari ini

hasil togeĺ sydney hari ini 2023

togel hkg 2020 hari ini hongkong malam ini keluar

sg totobet