site

PBB Nafi Penglibatan dalam Rancangan Majlis Tentera untuk Menghantar pulang Rohingya — Jabatan Myanmar

Jurucakap PBB Stephen Dujarric berkata pada sidang akhbar hari ini bahawa PBB tidak mempunyai penglibatan dalam projek perintis yang dijalankan oleh Majlis Tentera Myanmar untuk kepulangan Rohingya.

Ini sebagai tindak balas kepada kebocoran e-mel dalaman bahawa Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Pelarian (UNHCR) terlibat dalam projek majlis tentera.

Beliau juga berkata, keadaan semasa di negeri Rakhine belum lagi menjadi situasi di mana pelarian boleh pulang dengan selamat ke negara itu dalam jangka masa panjang.

Setiap pelarian mesti mempunyai hak untuk pulang ke negara mereka sendiri. Beliau juga berkata bahawa tiada pelarian harus dipulangkan secara paksa.

Projek Akauntabiliti Myanmar, yang berpangkalan di London, mendedahkan semalam komunikasi wakil penduduk Myanmar UNHCR berhubung projek majlis tentera.

Sebagai projek pertama majlis tentera, mereka cuba membawa kira-kira seribu Rohingya pulang ke tanah air. Atas sebab ini, wakil majlis tentera melawat kem pelarian di Bangladesh awal minggu ini.

Kumpulan MAP berkata bahawa pegawai PBB memberikan bantuan kepada pasukan majlis tentera.

Pengeluaran Hongkong

Data HK Hari Ini

Togel HK Hari Ini

Keluaran Sydney

Keluaran Sidney