site

Pemanduan pertama Ferrari Purosangue baharu

Sejak Ferrari menanggalkan penutup pacuan empat roda Purosangue pada September 2022, pembuat kereta itu telah berusaha keras untuk menunjukkan ia bukan SUV. Jenama seperti Lamborghini, Aston Martin, Porsche, Maserati dan Jaguar telah bercabang secara terbuka daripada kereta sport menjadi penunggang tinggi, mesra keluarga di luar jalan raya. Ferrari kekal teguh dalam komitmennya untuk menghasilkan “kereta sukan yang merangkumi etos Ferrari dalam pemanduan keseronokan”, menurut pengurus produk Purosangue, Pietro Virgolin, semasa pandu uji media kereta itu di Dolomites pada Februari.

Semakin menghampiri dekad kelapan dalam perniagaan, Ferrari diraikan kerana warisannya yang kaya dalam Formula Satu dan untuk membangunkan sukan dan supercar V12 yang sangat ditala. Namun pembuat kereta itu juga secara senyap-senyap mencipta reputasi untuk membuat pengembara besar yang berkebolehan tinggi. “Walaupun Purosangue adalah kereta yang benar-benar baharu untuk kami, konsep ini mungkin yang paling bersejarah kerana kami sentiasa membuat dua-tambah-dua kereta sport,” tambah Virgolin.

Pada tahun 1950-an dan 60-an, 2+2 ialah nama yang diberikan kepada coupé dua pintu yang menampilkan tempat duduk belakang kecil yang boleh digunakan untuk membawa penumpang atau bagasi. Ferrari menghasilkan beberapa contoh yang paling elegan, bermula dengan 250 GT 2+2 pada awal 1960-an, yang seterusnya melahirkan garis keturunan pengembara besar Ferrari, yang amat digemari oleh Enzo Ferrari.

Ferrari Purosangue baharu, daripada £313,120 © Ferrari SpA

Ferrari Purosangue

Maju pantas 60 tahun dan Purosangue telah menjadi penjelmaan paling radikal bagi pengembara besar. Dengan dua pintu terbuka secara konvensional di hadapan dan dua pintu berengsel belakang di belakang, ia cukup besar untuk mengangkut empat orang dewasa dengan selesa, walaupun penumpang yang lebih tinggi di belakang mungkin bergelut dengan ruang kepala yang berkurangan daripada garis bumbung seperti coupé yang memberikan kereta itu siluet sukan.

Berada di suatu tempat di antara supercar Sterrato luar jalan Lamborghini dan SUV berprestasi habis-habisan, Purosangue tidak menuntut sebarang kelayakan luar jalan yang melampau. Sebaliknya: Ferrari berminat untuk menekankan prestasi di atas jalan Purosangue sambil mengiktiraf pelepasan tanah “berbeza” dan sistem pacuan empat roda yang canggih yang akan membolehkan pemilik mengambil laluan bergelombang dan menahan jalan yang datang hujan, cerah atau, dalam kes kami, salji.

Pengarang memandu uji kereta di Dolomites © Ferrari SpA
Dengan dua pintu hadapan konvensional dan dua pintu belakang berengsel belakang, bahagian dalam Purosangue sesuai untuk empat orang dewasa © Ferrari SpA

Menangani trend ke arah elektrifikasi, Purosangue (dari £313,120) menjuarai 6.5 liter V12 aspirasi semula jadi Ferrari, yang memberikan 715bhp dan meliputi pecutan 0-62mph dalam masa 3.3 saat sebelum mendahului sejurus sebelum 200mph. Di atas kertas, ia mempunyai semua rekaan kereta sukan Ferrari tradisional dan, di atas laluan gunung berpusing di atas Trento, jadi ia terbukti. Melalui selekoh, stereng empat roda pintar Ferrari menyamarkan jisim 2.1 tan kereta itu, menjadikannya tangkas kerana penampilannya yang dinamik akan membuatkan anda percaya. Walaupun kurang agresif untuk dipandu berbanding kereta lain dalam kandang Ferrari, Purosangue lebih mampu untuk bermain, terutamanya dalam mod Sukan dan dengan kawalan cengkaman dimatikan.

Pertukaran antara mod dilakukan melalui tombol Manettino yang kukuh dan boleh dipintal pada stereng, yang sebaliknya mempunyai butang sentuh haptik yang boleh menyukarkan untuk beroperasi semasa bergerak. Di kedua-dua sisi roda terdapat dua dayung logam, digunakan untuk mengitar melalui lapan gear Purosangue dalam mod manual. Untuk detik-detik yang lebih terpelihara, kereta itu dengan gembira berubah menjadi kereta bandar yang jinak, mampu merangkak dalam lalu lintas tanpa jeritan, jeritan dan putaran, bunyi dan bunyi yang tidak wajar yang sering dialami dengan kereta berprestasi.

Purosangue mengembangkan 715bhp untuk 0-62mph dalam 3.3s, dengan kelajuan tertinggi hampir 200mph © Ferrari SpA

Kereta itu bertahan dengan baik di dalam bandar dan di luar di lorong berliku-liku, tetapi ia berada di jalan terbuka di mana V12 Purosangue muncul dengan sendiri. Dengan anjakan ke bawah pantas pada dayung sebagai cara pilihan untuk menggerakkan sesuatu dengan pantas, adalah mungkin untuk merasai kuasa penuh tork 716Nm kereta. Apabila lagu angsa untuk enjin pembakaran pergi, ini adalah yang sangat berkuasa.

Sesuai dengan perkataannya, dalam Purosangue Ferrari telah mencipta sesuatu yang mempunyai saingan yang sangat sedikit. Untuk mencipta niche permotoran baharu dalam era ketepuan model adalah satu cabaran, memerlukan imaginasi dan kreativiti, tetapi untuk melaksanakannya dengan baik adalah lebih sukar. “Daripada perkataan pergi, kami benar-benar menerima idea Ferrari baharu ini – sejenis Ferrari yang tidak pernah berada dalam julat sama sekali,” kata ketua Centro Stile Ferrari, Flavio Manzoni.

keluaran singapura

pengeluaran sidney

indotogel hk

totobet net sgp