site

Pemenang (dan yang kalah) di Anugerah Tanpa Alkohol Dunia

Hari bersalji pada bulan Mac dan saya sedang mencuba di Tower Bridge. Di sekeliling saya, penulis minuman, sommelier, pelayan bar dan pembeli dari Paris, London dan Washington DC berputar-putar, menghidu dan meludahkan pelangi cecair yang berbeza. Perkataan-perkataan seperti “rasa mulut”, “keasidan”, “kepekatan” dan “selesai” sedang dibunyikan sama seperti mereka akan merasai mana-mana wain atau wiski – satu-satunya perbezaan ialah setiap minuman di dalam bilik adalah bebas alkohol.

Tidak lama dahulu idea pertandingan minuman teetotal akan dianggap sebagai jenaka. Tidak ada produk yang mencukupi, apatah lagi kualiti, untuk mengeluarkannya. Oleh itu, pelancaran Anugerah Tanpa Alkohol Sedunia merupakan detik penting. Apabila saya diminta menjadi hakim oleh pengasasnya, penulis minuman Chris Losh dan Christine Parkinson, bekas ketua wain untuk Kumpulan Hakkasan, saya segera menjawab ya.

Empat belas peratus daripada orang Brits kini adalah jumlah keseluruhan, menurut Drinkaware (dan 19 peratus daripada mereka yang berumur 18-24 tahun). Bilangan yang semakin meningkat semakin kurang minum. Dan kesederhanaan hari ini adalah perniagaan yang besar. Pada 2022, jualan tanpa dan rendah di 10 pasaran utama berjumlah lebih daripada $11bn (dengan produk bukan alkohol menyumbang 70 peratus daripada itu). Menjelang 2026, menurut Analisis Pasaran Minuman IWSR, angka ini akan meningkat lebih daripada satu pertiga, didorong terutamanya oleh bukan alc. Sebilangan besar peruncit kini memenuhi keperluan mereka yang ingin tahu. Club Soda baru-baru ini membuka kedai botol bukan alk pertamanya di Covent Garden. New York mempunyai setengah dozen kedai minuman keras teetotal. Bulan lalu, jenama lager bukan alc Lucky Saint (£42.50 untuk 24 x 330ml) membuka sebuah pub di Marylebone untuk memenuhi satu daripada tiga lawatan pub UK yang kini nampaknya bebas alkohol.

Alternatif Rum Kelapa Putih Mitos, £19.95 untuk 500ml

Peraturan UK mengenai pelabelan tanpa-dan-rendah mengelirukan (ia pada masa ini ditetapkan untuk disemak). Oleh itu, penganjur WAFA memilih untuk mematuhi definisi “bebas alkohol” yang paling biasa diiktiraf, yang berkaitan dengan mana-mana produk pada atau di bawah 0.5 peratus abv.

Saya tidak dapat merasai segala-galanya dengan cara apa pun, tetapi inilah yang saya ambil. Wain bukan alc kekal sebagai Holy Grail – contoh yang baik masih jarang berlaku. “Alkohol adalah komponen besar wain – ia benar-benar sukar untuk mengeluarkannya dan masih berakhir dengan minuman yang seimbang dan lazat,” kata Parkinson. Tetapi Giesen Riesling (daripada $15.99) dari New Zealand mendapat markah yang tinggi. Saya juga telah diambil oleh Shiraz yang berkilauan (A$10.50, kira-kira £5.78) dari Edenvale – ia adalah jenis merah berair yang berair dan menggembirakan orang ramai yang anda akan minum sejuk pada hari yang panas.

Terdapat lebih banyak minat dan kerumitan antara penapaian seperti kombucha dan teh berkilauan – contoh terbaik mempunyai banyak sifat (keasidan, buah, tanin, panjang) yang anda cari dalam wain. Pemenang pingat emas termasuk Teh Berkilau Semulajadi Naga Kering Semulajadi (£9 untuk 75cl, ocado.com), dan teh berkilauan Darjeeling dan Hojicha dari Saicho (£17.99 untuk 75cl). Les Fleurs du Mal Elderflower Kombucha dari Kombustache Perancis (€29.85 untuk tiga botol 75cl) juga sangat ekspresif. Ketiga-tiganya akan menjadi hebat dengan makanan.

Pek Koleksi Mini Saicho, £14.99 untuk 3x200ml

Pek Koleksi Mini Saicho, £14.99 untuk 3x200ml

Garis asas untuk minuman beralkohol pahit dalam urat Campari/Aperol adalah agak baik. Pemenang pingat emas termasuk Citizen Spritz Bitter Orange (£20 untuk 500ml) dan Botivo yang lebih artisan (£26.95 untuk 500ml) – campuran berjerebu epal, madu dan botani yang ditapai, termasuk thyme, rosemary dan gentian direka untuk diminum dengan soda. Tangy dan aromatik, ia adalah salah satu perkara terbaik (alkohol dan bukan) yang pernah saya rasai tahun ini.

Saya tetap terharu dengan “roh” bukan alkohol – kebanyakannya rasa seperti air wangi (tetapi dengan tanda harga yang bersemangat, walaupun pada hakikatnya pengeluar tidak membayar cukai). Tetapi prop kepada Mitos “rum” kelapa yang memenangi pingat emas (dari £14.99, alcoholfreedrinks.co.uk) kerana melakukan tanggapan yang sangat meyakinkan tentang Malibu.

Botivo, £26.95 untuk 500ml

Clausthaler Dry Hopped, £1.35 untuk 330ml, waitrose.com

Terdapat tradisi pembuatan bir tanpa dan rendah yang mantap – jadi saya tidak terkejut apabila mengetahui daripada rakan hakim saya, penulis bir Pete Brown, bahawa standard am bir bukan alk adalah baik. “Berbanding dengan wain atau minuman keras, defisit yang disebabkan oleh pengambilan alkohol tidaklah begitu curam,” katanya. Pemenang pingat emas termasuk Big Drop (£27 untuk 12 x 330ml), Clausthaler Dry Hopped (£1.35 untuk 330ml) dan Butcombe’s Goram IPA (£14.95 untuk 12 x 330ml). Asahi 0.0% (£12 untuk lapan x 330ml, drydrinker.com) memperoleh emas dalam bir.

Butcombe Goram IPA, £14.95 untuk 8x500ml

Three Spirit Livener, £24.99 untuk 500ml

Salah satu penerbangan yang lebih ingin tahu pada hari itu ialah “semangat berfungsi”: minuman botani yang menjanjikan sejenis herba yang tinggi. Ini kini merupakan kawasan pertumbuhan utama untuk bukan alc, walaupun rasa produk ini sering meninggalkan sesuatu yang diingini. Rangkaian Tiga Roh, bagaimanapun, adalah baik dengan kemas dan dengan pengadun. The ginger-y, Nightcap emas (£24.99 untuk 500ml) membanjiri urat saya dengan api yang menyegarkan. Livener berwarna damson (£24.99 untuk 500ml, gambar atas) mempunyai kepedasan buah-buahan sedikit seperti vermouth. Kami mendapat markah berdasarkan rasa, bukannya keberkesanan – mana-mana yang tinggi adalah halus. Tetapi mungkin kita tidak cukup menyerap untuk merasakan kesan penuh.

Dengan pengecualian bir, kategori yang paling kurang memuaskan adalah alkohol proksi. Terdapat lebih banyak keseronokan, mengikut rasa, antara penapaian bentuk bebas, teh dan minuman botani. Jadi nasihat saya ialah: menjadi petualang. Jangan cari pertukaran lurus.

@alicelascelles

t0gel singapura

pengeluaran sidney kemarin

totobet sydney hari ini

angka keluar hongkong

totobet result sgp