site

Pemerintah Kota Jakarta Timur sedang memantau makanan di Pasar Kramat Jati bagi memastikan ia selamat untuk dimakan

bagi memastikan makanan yang dibeli di pasar oleh orang ramai adalah bersih dan selamat

Jakarta (ANTARA) –

Pemerintah Kota Pentadbiran Jakarta Timur mengawasi makanan di Pasar Kramat Jati, Jakarta Timur, bagi memastikan ia selamat untuk dimakan bagi menyambut bulan suci Ramadan.

Kegiatan pengawasan pada hari Jumaat diketuai secara langsung oleh Walikota Kota Administratif Jakarta Timur Muhammad Anwar, diiringi Pembantu Pembangunan Ekonomi dan Lingkungan Kota Jakarta Timur Kusmanto, Ketua Sub-Agensi KPKP Kota Administrasi Jakarta Timur Ali Nurdin, Camat Kramat Jati Igan Muhammad Faisal, dan Ketua Kampung Kramat Jati Karman .

“Aktiviti ini bagi memastikan makanan yang dibeli orang ramai di pasaran adalah bersih dan selamat daripada bahan berbahaya,” kata Anwar.

Pengawasan dilakukan dengan mengambil sampel makanan termasuk sampel dari jenis pertanian dan penternakan.

Selain itu, pemeriksaan tanpa pemberitahuan (sidak) juga memeriksa ketersediaan makanan yang mencukupi di pasaran sepanjang bulan Ramadan.

Anwar berharap dengan pengawasan, orang ramai dapat lebih selamat dalam membeli makanan. Lebih-lebih lagi dalam pelaksanaannya sentiasa disertai ujian makmal melibatkan Pejabat Ketahanan Makanan, Hal Ehwal Maritim dan Pertanian (KPKP) Jakarta Timur.

“Jangan terpengaruh dengan harga rendah jika makanan itu tidak berkualiti dan mengandungi bahan berbahaya yang boleh memudaratkan kesihatan keluarga dan diri sendiri,” katanya.

Sementara itu, Ketua Sub-Agensi KPKP Jakarta Timur Ali Nurdin menjelaskan aktiviti pemantauan makanan bukan sahaja diadakan di Pasar Kramat Jati, tetapi di lima lokasi lain iaitu Pasar Cijantung, PD Pasar Ciracas, PD Pasar Cibubur, PD Pasar Jambul dan Makassar. Lokasi Angkat (Lokbin). .

“Sebanyak 306 sampel telah diuji oleh makmal Sub-agensi KPKP di enam pasar berkenaan,” kata Ali Nurdin.

Daripada enam pasar tersebut, 51 sampel diambil setiap satu iaitu 24 sampel pertanian, 19 sampel perikanan dan 8 sampel penternakan.

Wartawan: Syaiful Hakim
Editor: Ganet Aerospace
COPYRIGHT © ANTARA 2023

Data Hongkong

Result HK

Angka Keluar SGP

Result SDY Hari Ini

Result SDY Hari Ini