site

Penyusunan semula plaster | Masa kewangan

Bagaimanakah anda mencipta objek pepejal yang besar dan ringan? Bagi artis dan pereka yang berpangkalan di London Alexandra Robinson, jawapannya adalah plaster. “Sekeping pertama kami – lampu siling – boleh membungkus pukulan tetapi beratnya hanya beberapa kilo,” katanya. “Plaster adalah medium kerana kepraktisannya, tetapi kebolehtempaan dan teksturnya menjadi ciri sebenar kepingan itu.”

Untuk koleksi lampu Wobble Robinson, yang mencerminkan estetik arcanya yang bersih, lapisan plaster digunakan dengan pisau palet untuk membuat permukaan seperti impasto. Bentuknya yang lebar dan putih mencipta juxtaposition yang menarik dengan ton asas kayu iroko pada lampu meja Wobble, yang dilancarkan tahun lepas.

Alexandra Robinson Wobble lampu meja, £1,640, daripada The New Craftsmen © Gareth Hacker untuk The New Craftsmen

Plaster, yang diketahui telah digunakan di Mesir purba, dihargai kerana serba boleh. Ia boleh berfungsi sebagai penutup dinding dan acuan hiasan tetapi juga sebagai medium ekspresi artistik, mengaburkan garis antara fungsi dan seni. Walaupun sesetengah pembuat mengukir bentuk moden, yang lain mengenang kembali dengan reka bentuk yang diilhamkan secara klasik. Peter Hone, pengumpul barangan antik, artis dan tukang plaster terkenal, mencipta semula plak tokoh sejarah dari Beethoven dan Giuseppe Garibaldi kepada Abraham Lincoln dan Ratu Victoria. Medali yang elegan, yang dilemparkan dalam plaster berkrim Paris dan dijual melalui Pentreath & Hall, pada asalnya dikaitkan dengan François Lepage, yang membuat plak bulat yang menunjukkan diraja atau negarawan pada pertengahan abad ke-19.

Plak Peter Hone Guillaume Tell, £38, pentreath-hall.com

Plak Peter Hone Guillaume Tell, £38, pentreath-hall.com

Plak Peter Hone Queen Victoria, £38, pentreath-hall.com

Plak Peter Hone Abraham Lincoln, £38

Selalunya digunakan untuk perincian hiasan, plaster juga serasi dengan lengkung. Garisan yang lembut dan beralun mentakrifkan kulit kerang bertekstur Home Barn yang dinaikkan di atas alas tiang, manakala cermin Le Sirenuse dari studio reka bentuk Lucy Montgomery yang berpangkalan di Sydney menyerupai butiran teres hotel Positano.

Pasu kulit kerang sederhana homebarn, £110

Cermin Lucy Montgomery Le Sirenuse, daripada $1,750

Koleksi perabot kontemporari Khayni juga dicirikan oleh siluetnya yang licin dan melengkung. Meja konsol Jacqui menampilkan perincian potongan berukir yang disiapkan dalam warna semula jadi atau gading, manakala meja kopi Boyd hitam mempunyai alas bulat pernyataan. Pengasas bersama kelahiran Afrika Selatan Tarryn Ginsberg berkata plaster sesuai untuk mencipta kepingan kenyataan yang mempunyai keindahan yang halus dan kompleks. “Kesederhanaan bahan menambah elemen tanah pada bilik, memberikan keseimbangan pada ruang, ” katanya.

Meja konsol Khayni Jacqui, £8,800 © Jake Curtis

Artis dan pereka pelbagai disiplin Gareth Devonald Smith turut membawakan elemen organik kepada koleksi terbarunya dengan karya berinspirasikan alam semula jadi yang direka untuk Porta Romana. Lampu dinding Oyster miliknya mula-mula dibayangkan selepas lawatan ke Whitstable di Kent, di mana pantai bertaburan dengan cengkerang, dan meja Marinanya dengan puncak kaca mengingatkan laut. Devonald Smith, yang lebih suka bekerja dengan tangan, mula-mula membuat model daripada tanah liat, yang dililit dengan plaster Paris dan akhirnya dibuang.

Lampu dinding Gareth Devonald Smith Oyster, £1,482

Jadual Gareth Devonald Smith Marina, daripada £2,712

Dia mengenali plaster melalui bapanya, Tom Smith, seorang artis solekan dan kesan khas Hollywood yang bekerja pada Indiana Jones filem, dan jatuh cinta dengan kemesraan dan warnanya. Satu lagi bahagian rayuannya ialah anda mampu untuk mengacau. “Giacometti, Picasso dan semua pakar hebat bekerja dengan plaster dan kepingan mereka bernilai banyak, tetapi ia sebenarnya bahan yang sangat kos efektif,” katanya. Walaupun ia murah dan ada di mana-mana, pelbagai bentuk yang boleh dihasilkannya adalah apa-apa sahaja.

result togel singapore

pengeluaran sydney sekarang

sydney totobet

keluaran hk pools

sgp138