site

Pereka kereta super berkongsi detik eureka mereka

jeriji

Maximilian Missoni, ketua reka bentuk di Polestar

Panel SmartZone Polestar menggunakan semula gril hadapan tradisional daripada “bernafas hingga melihat”

Missoni bekerja di Volvo Cars sebagai naib presiden reka bentuk luaran selama lebih daripada enam tahun sebelum berpindah ke pembuat kereta elektrik Polestar. Tidak hairanlah dia mahu bercakap tentang jeriji hadapan. Dalam kereta elektrik, yang tidak mempunyai enjin pembakaran dalaman di bawah bonet, gril pada dasarnya berlebihan. Walau bagaimanapun, gril adalah sama pentingnya dengan estetika dan juga praktikal. Ia mentakrifkan “muka” kenderaan, dan banyak jenama yang beralih kepada elektrik telah mengekalkan gril palsu dalam reka bentuk mereka. “Ia adalah komponen yang sangat sensitif untuk disentuh dan itulah sebabnya banyak syarikat telah memutuskan dalam peralihan elektrik untuk mengekalkan ciri sejarah gril tetapi menghalangnya atau menghitamkannya,” katanya. “Dalam kes Polestar, ia adalah sedikit sebaliknya kerana kami tidak mempunyai sejarah seperti itu dan kami boleh bermula dari awal.”

Lakaran reka bentuk

Lakaran reka bentuk

Sebenarnya Polestar 1 dan 2 memang mempunyai jeriji, tetapi Polestar 2 dan Polestar 3 SUV yang direka bentuk semula telah meninggalkannya memihak kepada panel dalam warna yang sama dengan seluruh kereta. Ia dipanggil SmartZone dan, seperti yang dikatakan oleh Polestar, ia menggunakan semula bahagian hadapan kereta daripada “bernafas kepada melihat”. Jika anda mengintai di hadapan Polestar 3, wayar pemanas kelihatan berkelompok bersama-sama dengan kamera menghadap hadapan, radar dan pecutan. Missoni menerangkan: “Kami tahu bahawa kami memerlukan sistem pemanasan dan kami tidak menyembunyikannya lagi. Kami membawa mereka ke permukaan. Sekarang apa yang anda mahu lakukan ialah mempamerkan teknologi yang anda bawa di dalam kenderaan. SmartZone menawarkan peluang untuk mempersembahkan dan meraikan teknologi kenderaan.”

Lampu depan

Marek Reichman, naib presiden eksekutif dan ketua pegawai kreatif di Aston Martin Lagonda

Lampu depan Aston Martin: “salah satu pengecam jenama” © Max Earey

Semasa berada di Aston Martin, Marek Reichman telah mereka bentuk banyak kereta yang digunakan James Bond untuk mengelak penjahat, termasuk DB10 dalam momok itu adalah gambaran awal Vantage semasa. Dia juga pencipta model DB11 dan DBX SUV semasa. Tetapi obsesinya? Lampu depan.

“Bentuk lampu depan adalah salah satu pengecam jenama. Ia adalah penanda besar keperibadian produk,” kata Reichman. “Lampu depan adalah kritikal keselamatan dan salah satu item paling kompleks pada kereta kerana terdapat banyak undang-undang yang dimasukkan ke dalamnya.” Sebagai reka bentuk, lampu depan adalah kit yang sangat intensif buruh dan mahal. Dan itulah yang Reichman mahu mengelilingi. “Inilah lakaran saya tentang teknologi terkini untuk menghasilkan lampu dalam tempoh masa yang lebih singkat. Kami kini menggunakan cetakan 3D dan bukannya acuan suntikan.”

Lakaran lampu kepala Valkyrie cetakan 3D

Menurut Reichman, pencetakan 3D meramalkan masa depan di mana proses pembuatan tradisional akan dibatalkan dan lebih mudah untuk menaik taraf kereta anda. “Lampu depan adalah komponen yang sangat menarik untuk dilihat kerana reka bentuknya telah diperbaiki sejak sekian lama dan pembangunan lampu depan baharu mencecah berpuluh-puluh juta untuk pengeluar besar-besaran. Jika anda boleh mencetak sesuatu secara 3D, anda boleh menukar dengan lebih cepat dan mengurangkan kos itu dengan faktor seratus. Apabila teknologi berubah, kita mungkin tidak perlu menunggu lima, enam atau tujuh tahun untuk penyegaran semula kereta. Ia mungkin berlaku jauh lebih cepat.” Dia meneruskan: “Percetakan 3D juga bermakna kita boleh mengurangkan berat badan. Purata lampu depan walaupun dalam kereta sport ialah 3.5kg. Lampu kepala Valkyrie cetakan 3D ialah 1.95kg. Dan dengan Valhalla hibrid yang akan datang, kami akan menggunakan proses yang sama dan mungkin akan ada pilihan untuk memilih sama ada lampu depan berkembar atau lampu depan tunggal.”

Ia membuka masa depan di mana akan ada skop yang lebih besar untuk pemilik untuk membuat individu bahagian kereta. “Sebahagian daripada peranan pereka adalah untuk bekerja secara ringkas. Itulah sebabnya orang pergi ke Savile Row. Anda masuk dengan pemandangan – inilah saya. Inilah yang saya rasa. Inilah betapa konservatif atau flamboyannya saya. Dan anda menerangkannya kepada pemotong atau tukang jahit atau pembuat pakaian anda.”

Semangat Ekstasi

Anders Warming, pengarah reka bentuk di Rolls-Royce Motor Cars

Maskot Rolls-Royce Spirit of Ecstasy pada kereta elektrik semua Spectrenya

Semasa pembangunan terowong angin kereta elektrik pertama jenama itu, Spectre (keluar akhir tahun ini), pasukan kejuruteraan melihat sesuatu yang ingin tahu dalam cara maskot Spirit of Ecstasy mengukirnya melalui udara. “Kami mendapati bahawa sayap Spirit of Ecstasy mencipta lebih banyak pergolakan daripada yang diperlukan,” kata Warming.

Reka bentuk untuk maskot kemas kini Rolls-Royce

The Spectre ialah kereta penting untuk Rolls-Royce. Ia menanggalkan masa depan elektrifikasi untuk syarikat sambil memastikan ia masih kelihatan seperti Rolls-Royce yang mengagumkan dengan maskot patungnya yang terkenal. Spectre menghabiskan 830 jam di dalam terowong angin dan mencapai pekali seretan licin 0.25cd – Rolls-Royce paling aerodinamik pernah dihasilkan. “Ketika sayap Spirit of Ecstasy menghalang udara, kami mereka bentuk semula,” kata Warming. “Mereka tidak tegak dan ia membantu kami mengarahkan udara ke atas kereta.” Jubah berkibar Semangat Ecstasy telah dikemas kini. Dia juga telah mengambil sikap yang lebih menghadap ke hadapan, dengan sebelah kaki sedikit di hadapan yang lain seolah-olah bersiap sedia untuk menghadapi tiupan angin. Semak lebih dekat dan ia nyata lebih pendek pada ketinggian 82.73mm.

Patung itu pada asalnya direka oleh pengukir Charles Sykes dan berdasarkan pelakon Eleanor Velasco Thornton. Sepanjang jangka hayatnya selama 112 tahun, bentuk patung itu telah berkembang: ia telah diberikan dalam pelbagai saiz, bahan dan pendirian, termasuk kedudukan melutut. Untuk Spectre, Rolls-Royce mendapati dirinya kembali kepada asal Sykes. Ia mempunyai profil sayap yang lebih rata dan ia adalah saat eureka, kata Warming. “Kami sebenarnya boleh mengatakan masa lalu sudah memberi kami penyelesaian.”

Penutup bahan api

Mitja Borkert, ketua reka bentuk di Automobili Lamborghini

Penutup bahan api cetak 3D Lamborghini Urus

Sebagai ketua reka bentuk di Automobili Lamborghini, Borkert bertanggungjawab ke atas leksikon visual yang boleh dikatakan, yang paling menonjol dari semua pembuat kereta super-sukan Itali. Tetapi komponen manakah yang Borkert peruntukkan untuk baik pulih? Penutup bahan api sederhana pada Urus, Kenderaan Utiliti Super Sport.

Lakaran reka bentuk asal

Seperti Reichman, Borkert teruja untuk melihat bagaimana percetakan 3D mungkin merevolusikan reka bentuk, membolehkan Lamborghini menambah komponen yang lebih kecil yang dipesan lebih dahulu pada kereta. “Di Urus kami telah bermula dengan penutup bahan api plastik biasa dan terdapat pilihan penutup bahan api gentian karbon. Ia memberi kami kebebasan reka bentuk yang lebih besar dan potensi untuk peningkatan pemperibadian.”

Pembuat kereta sentiasa menolak pelaburan modal yang besar apabila melengkapkan semula barisan pengeluaran sedia ada untuk mana-mana model generasi baharu atau penyegaran pertengahan hayat. Dengan percetakan 3D, mereka boleh membangunkan bahagian kecil yang memerlukan “tiada kos perkakas atau pelaburan”. Memandangkan semua pencetakan 3D dilakukan dalam lapisan, produk siap mempunyai kesan moiré bercorak. “Pada Urus saya telah meletakkan nama Urus dan epsilon kecil di kawasan yang kesan moiré akan mengganggu saya,” kata Borkert mengenai had pembuatan. “Kesannya kelihatan seperti penggilap pada jam tangan.”

Ia hanya satu langkah kecil, katanya, ke arah spesifikasi yang lebih besar: “Penyesuaian yang ditempah khas boleh menjadi sangat mungkin.” Seseorang mengesyaki penutup bahan api Urus hanyalah sebahagian daripada masa depan kereta super-sukan itu.

result singapur

pengeluaran sidney togel

totobet syd

keluaran hk kemarin

data hk