site

Permaidani sangat baik anda tidak akan mahu berjalan di atasnya

“Howard sentiasa berminat untuk berkolaborasi,” kata Antony Peattie dari pasangannya yang mendiang, artis British yang dihormati Howard Hodgkin. “Dia mendapati lukisan begitu sunyi dan suka keluar dari studio.” Hasilnya ialah pelbagai kerja yang merangkumi cetakan dan reka bentuk fabrik kepada mural mozek kaca untuk kolam renang London. Ini berterusan melalui Peattie dan, yang terbaru, lukisan Hodgkin telah diterjemahkan ke dalam bentuk permaidani. “Howard pernah mengatakan bahawa dia mahu pembiakan mempunyai hubungan yang sama dengan lukisan itu seperti paket benih dengan bunga,” kata Peattie, melihat satu daripada dua lukisan yang telah diadaptasi oleh pembuat permaidani British Christopher Farr. “Dengan kata lain, lebih banyak vroom. Bawa keluar. Diperbaiki.” Dia ketawa. “Dan saya rasa permaidani melakukannya!”

La Manufacture Cogolin bulu, kapas dan permaidani Théo jute oleh Elliott Barnes, POA © Francis Amiand

Permaidani Laut India bersimpul tangan Christopher Farr (di dinding), £18,000 dan Christopher Farr EDITIONS permaidani Red Sky In The Morning berumbai tangan (di atas lantai), £1,920, kedua-duanya dihasilkan bersama ladang Howard Hodgkin, boleh didapati daripada Galeri Gagosian
Permaidani Laut India bersimpul tangan Christopher Farr (di dinding), £18,000 dan Christopher Farr EDITIONS permaidani Red Sky In The Morning berumbai tangan (di atas lantai), £1,920, kedua-duanya dihasilkan bersama ladang Howard Hodgkin, boleh didapati daripada Galeri Gagosian © Christopher Horwood

Permaidani sebagai kanvas artistik ialah cadangan yang sentiasa popular, dengan jenama bekerja bersama senarai bakat kreatif yang menarik. Sehingga kini, Christopher Farr telah menghasilkan permaidani daripada karya seni oleh Louise Bourgeois dan Josef Albers serta dengan kreatif kontemporari, termasuk seramik Jepun Makoto Kagoshima, arkitek John Pawson dan artis Kaffe Fassett, yang bekerja dengan mengait dan jarum. Pembuat Sweden Nordic Knots, yang diasaskan oleh pasukan suami-isteri Fabian Berglund dan Liza Laserow-Berglund bersama abang Fabian, Felix, juga memihak kepada perkongsian. Ia telah membuka kedai pertamanya di Stockholm dengan koleksi oleh artis kontemporari Denmark Carsten Beck, duo reka bentuk British Campbell-Rey dan arkitek dan pereka dalaman yang berpangkalan di New York, Giancarlo Valle. Kedua-dua jenama bekerja dengan penenun di India, di mana industri pembuatan permaidani telah dinyalakan oleh Maharaja Mughal Akbar pada abad ke-16. Membawa pengetahuan Parsi ke negara ini untuk menutup lantai istananya, beliau memulakan industri yang berkembang pesat yang merosot pada abad ke-19 tetapi berkembang semula selepas kemerdekaan India pada tahun 1947.

Nand Kishore Chaudhary menyertai permaidani membuat permaidani pada tahun 1978. Dia membeli dua alat tenun, menggaji sembilan tukang di kampung halamannya di Churu, Rajasthan, dan mula menenun permaidani simpulan tangan secara tradisional. “Jaipur Rugs masih merupakan perniagaan keluarga, membuat permaidani buatan tangan hanya di India tetapi kini mempunyai rangkaian kira-kira 40,000 tukang – lebih 90 peratus daripadanya adalah wanita dan kebanyakannya bekerja dari rumah mereka,” kata pengarah Yogesh Chaudhary dari bapanya. perintis model perniagaan sosial, yang telah memberinya jolokan “Gandhi industri permaidani”.

Selain meneruskan kerja bapanya dengan Yayasan Jaipur Rug dalam “menyediakan peluang pekerjaan yang menaikkan semangat India di luar bandar”, Chaudhary telah meluaskan skop reka bentuk syarikat daripada “99 peratus permaidani bunga tradisional” untuk merangkumi estetika yang lebih moden. “Kami menubuhkan diri kami sebagai syarikat India pertama yang terkenal dengan reka bentuk serta pengeluaran,” jelasnya.

Jaipur Rugs bulu permaidani Manthan oleh Ashiesh Shah, £13,730

Kunci kepada perubahan ini ialah kerjasama. Jaipur Rugs telah bekerja dengan banyak pereka dan arkitek India termasuk, yang terbaru, Ashiesh Shah, yang koleksi Brahma dan warna biru yang mempesonakan berdasarkan imej kosmik (dari £1,679 per meter persegi). Sementara itu, nama antarabangsa dalam katalog belakangnya, terdiri daripada jurugambar dan pengukir Itali Lorenzo Vitturi kepada pereka fesyen mendiang Kate Spade. Pada 8 Mei, di London Craft Week, ia akan melancarkan koleksi baharu bersama tukang perak dan emas British yang dihormati Jocelyn Burton – perkongsian yang bermula sebelum dia meninggal dunia pada April 2020: 11 reka bentuk daripada arkibnya dengan jumlah terhad hanya 10 keping setiap.

Kahhal Looms x Louis Barthélemy permaidani bulu simpulan tangan, £3,610

Floor_Story dengan gelung kilat berumbai tangan Eley Kishimoto, daripada £1,200

Permaidani bulu Angelo II berumbai hibrid Tai Ping oleh Fabrice Juan, daripada £3,215

“Setiap kali Jocelyn mereka bentuk apa sahaja – sama ada sconce dinding yang besar untuk Dewan Penjual Ikan London atau barang kemas – dia akan mencipta lukisan bersaiz penuh yang luar biasa,” kata Ken Mannering, pengarah urusan Jocelyn Burton Studio. Imejan – daripada hiasan tengah tulip perak 2m panjang yang ditugaskan oleh Kelab Seni Chelsea kepada motif cangkerang ammonit yang terdapat dalam kebanyakan karyanya – telah diterjemahkan ke dalam permaidani semua sutera (dari £10,650), mengambil masa sehingga 180 hari untuk menghasilkan. “Pada sesetengah kami telah menggunakan teknik tenunan Parsi, dan teknik Tibet pada reka bentuk yang lebih ringkas,” kata Chaudhary mengenai proses yang jauh daripada mudah. “Kami melakukan kira-kira 20 versi beberapa sebelum kami membetulkannya.”

Di Christopher Farr, kepingan Hodgkin baharu juga “cukup proses”, kata pemilik bersama Matthew Bourne. “Lukisan mempunyai sapuan berus yang sangat spontan, tetapi pembuatan permaidani adalah proses teknikal yang sangat teratur yang berlaku selama beberapa minggu dan bulan.” Tanda-tanda biru yang melengkung Laut India (2016-17) diikuti oleh penenun berhampiran Varanasi, Uttar Pradesh, menggunakan teknik simpulan tangan tradisional, dan bulu Ghazni dari Afghanistan, yang mempunyai “variasi warna dalam benang dan membolehkan kami banyak pergerakan”, jelas pengurus studio Robert Strang . Permaidani besar (2.5mx 3m) juga meningkat dalam ketinggian longgokan di tepi, meniru cara karya seni menggabungkan bingkai yang dilukis, dan dihasilkan dalam edisi terhad sebanyak 10 (£18,000).

Nordic Knots menggunakan permaidani Grand By Garance di Moss dan Leo, £895 setiap satu © Ludovic Balay

Permaidani kedua yang lebih kecil untuk Edisi jenama yang lebih mudah diakses, dihasilkan dengan kerjasama Howard Hodgkin Home, adalah berdasarkan Langit Merah di Pagi (2016), dan berumbai tangan. “Lucunya, ini adalah yang lebih bermasalah,” kata Strang mengenai reka bentuk (1.2mx 1.8m, edisi 150, £1,920), yang mengambil masa 18 bulan untuk disempurnakan. “Sampel pertama kelihatan seperti sekeping daging… dan itu bukan rupa yang kami tuju!”

Apabila Nordic Knots mula mengerjakan projek terbaharunya dengan artis dan arkitek Perancis Garance Vallée, ia menugaskan bengkelnya di Bhadohi, Uttar Pradesh, dengan permintaan yang luar biasa: “untuk membuat lubang pada permaidani”, jelas pengasas bersama Berglund dari tiga reka bentuk – semua bentuk dan warna yang berbeza, dengan butiran yang dipotong – yang “sesuai bersama seperti teka-teki [from £895 each]. Anda boleh menggunakannya secara individu, dan bersama-sama ia menambah sehingga permaidani 3m x 4m yang besar.” Laserow-Berglund menambah: “Ia membuka pintu ke dunia Garance, dan dia mempunyai estetika yang sangat kuat dan ketara.” Alam semesta Vallée yang penuh gaya, bentuk berliku-liku mengambil bentuk scenografi untuk kedai utama Nike di Paris, lampu arca, perabot dan pemasangan, serta lukisan. “Saya memikirkan tentang permaidani sebagai karya seni bina, dan bentuknya merujuk kepada saluran reka bentuk moden dan art deco,” katanya. “Saya mahu ia menjadi sangat berbeza daripada hanya meletakkan lukisan pada petak kosong.”

La Manufacture Cogolin wool dan sutera Oleh pemasangan The Fire oleh Studio Luca Guadagnino, POA

Walaupun Nordic Knots menerima pemberian kebebasan kreatif kepada kolaboratornya untuk “melakukan sesuatu yang sedikit berbeza”, pendekatan itu juga menimbulkan beberapa persoalan dari sudut komersial, ketawa Berglund. “Permaidani kuning berlubang di dua tempat… Berapa ramai orang yang mahukan itu di ruang tamu mereka?”

Permaidani buatan artis lain yang berjalan di bahagian yang lebih liar termasuk permaidani jenama Floor_Story yang berpangkalan di London, yang “meraikan kepelbagaian dan kreativiti”, membawa visi berani dan cerah Camille Walala, John Booth dan Adam Nathaniel Furman ke lantai. Di Kaherah, Mesir, Kahhal Looms baru-baru ini telah melancarkan koleksi kapsul berwarna-warni dengan artis dan pereka Louis Barthélemy – penghormatan grafik yang menarik perhatian kepada Tutankhamun (dari £3,610). Wendy Morrison Design, Deirdre Dyson, Jan Kath dan Amber Rankin semuanya mengambil pendekatan artistik serta artisan untuk membuat permaidani.

Jaipur permaidani Jocelyn Burton sutera permaidani Secretum, £11,500

Floor_Story dengan Eley Kishimoto permaidani Grafik Dongeng bulu Tibet simpul tangan, daripada £1,200

© Francis Amiand

La Manufacture Cogolin bulu, linen dan sutera Chenonceaux, taman Perancis oleh permaidani Henri Gonse, POA

Permaidani Rankin secara eksklusif disimpul tangan di bengkel kecil yang dikendalikan oleh keluarga di Bulgaria. Seorang lagi inovator Eropah ialah La Manufacture Cogolin, yang telah menjadi permaidani tenunan tangan di selatan Perancis, berhampiran Saint-Tropez, selama hampir 100 tahun; rakan usaha samanya telah memasukkan pereka dalaman legenda Jean-Michel Frank dan, yang terbaru, pembuat filem Luca Guadagnino. Di Tai Ping yang beribu pejabat di Hong Kong – yang kini memiliki Cogolin, dan terkenal dengan permaidani tersuai buatan tangan – arkitek dan pereka dalaman Fabrice Juan telah menghasilkan tujuh reka bentuk grafik dan tahun 60-an yang diilhamkan oleh, antara lain, Pierre Cardin. Sebahagian daripada label prêt-à‑porter baharu jenama, Studio oleh Tai Ping, ia dibuat dengan teknologi tufting mekanikal dan siap dengan tangan.

Permaidani Jeanne I berumbai hibrid Tai Ping, dari £3,215 © Francis Amiand

Konsep reka bentuk CC-Tapis koleksi Telegram oleh Formafantasma, daripada £10,920 © Simon171

Pembuat permaidani yang berpangkalan di Milan, CC-Tapis menekankan bahawa “mengikut teknik pengeluaran artisan bermakna menerima tukang yang mencipta permaidani kami”. Walaupun karya tenun tangan dihasilkan di India, versi simpulan tangan dicipta di Nepal oleh tukang Tibet – dan sebuah filem di laman webnya menawarkan gambaran tentang proses ini. Dengan penyumbang terdahulu termasuk Patricia Urquiola dan Bethan Laura Wood, CC-Tapis akan memperkenalkan koleksi baharu, Telegram, yang direka oleh duo reka bentuk berasaskan penyelidikan FormaFantasma di Festival Rekaan Milan minggu depan. Diilhamkan oleh potongan potongan yang sering ditenun dengan reka bentuk dan perkataan mereka sendiri, ia menjadi mesej daripada pembuat – menampilkan nama, tempat dan pemikiran.

Menyokong pengrajin dan juga pereka adalah elemen penting dalam kebangkitan permaidani ini. Jenama bekerjasama dengan inisiatif seperti GoodWeave untuk memastikan piawaian (tiada anak atau buruh terikat, dan keadaan tempat kerja boleh disahkan). Christopher Farr bekerja dengan organisasi Fairtrade Label STEP, dan sejajar dengan Care & Fair, yang menyokong projek sekolah dan latihan di kawasan simpulan luar bandar di seluruh India, Nepal dan Pakistan. “Secara peribadi, rancangan masa depan saya adalah untuk melampaui kotak berdetik,” kata Bourne. “Lupakan piawaian minimum. Mari kita lihat sejauh mana ia boleh mendapat.”

resud sgp

sidney totobet

hasil togeĺ sdy hari ini 2023

hongkong hari ini keluar

totobet data singapura