site

Rocketman pada 50 | Masa kewangan

Elton John telah menyifatkan fotografi sebagai minat terbesarnya di luar muzik – koleksi karya modennya mempunyai pameran Tate Modern sendiri pada tahun 2016. Tetapi bintang pop itu kurang bersemangat untuk berada di hadapan lensa. “Saya tidak marah untuk mengambil potret, kerana sesiapa yang telah mengambil gambar saya tahu,” kata lelaki berusia 76 tahun itu.

Walau bagaimanapun, keadaan tertentu memerlukan pencatatan. “Persembahan saya yang menentukan kerjaya di Stadium Dodger yang dirakam oleh rakan lama saya Terry O’Neill – dan imej David LaChapelle untuk jelajah Farewell Yellow Brick Road saya sekarang” adalah dua yang dia pilih. “Saya juga mendapat penghormatan apabila potret saya diambil oleh Richard Avedon dan Irving Penn.”

Tahun ini menandakan satu lagi detik penentu kerjaya. Julai menyaksikan pemuzik itu melengkapkan jelajah terakhirnya, “Farewell Yellow Brick Road”, menandakan persaraannya daripada 50 tahun membuat persembahan yang telah menyaksikan dia bermain lebih daripada 4,000 konsert – purata 80 pertunjukan setahun – yang menjadikannya salah seorang daripada aksi langsung paling prolifik dalam sejarah. Walaupun ada yang mengangkat kening dengan pengumuman John – penyanyi Amerika Smokey Robinson menyatakan bahawa John telah mengisytiharkan dia akan bersara tidak kurang daripada lima kali sepanjang tahun – jelajah ini akan merangkumi pertunjukan penting: persembahan pertamanya di Glastonbury, di mana dia akan menjadi tajuk utama Piramid panggung pada malam Ahad.

She’s Light, 2015 © Chris Levine dan Sphere9 Ltd. Hak cipta terpelihara, DACS 2023

Untuk menandakan peristiwa itu, John mahu “melakukan sesuatu yang inovatif dalam potret”. Chris Levine, artis cahaya kelahiran Kanada yang terkenal menggunakan laser dan teknologi kamera 3D, dan yang telah menangkap personaliti seperti Ratu Elizabeth II, Kate Moss dan Grace Jones, adalah pilihan yang jelas. “Penggunaan warna dan cahaya Chris, pelanggaran peraturannya, memberi inspirasi kepada saya,” kata John.

Pasangan ini pertama kali bertemu pada 2016 pada pembukaan Mata Radikal, pameran Tate yang mempamerkan koleksi fotografi John. “Saya memeluknya dengan erat,” kata Levine. “Kami berdua berhenti minum [at] masa yang sama, dan saya tahu dia mempunyai beberapa kerja saya. Jadi ia hanya sambungan yang sangat bagus.” Dua tahun kemudian, Levine telah didekati oleh Yayasan Elton John Aids, badan amal yang diasaskan pada tahun 1992 dengan matlamat untuk menamatkan wabak Aids, untuk melihat sama ada dia akan menderma gambar untuk lelongan tahunan Parti Menonton Anugerah Akademi, sebuah gala yang mengumpul dana untuk menyokong kerja Yayasan menyediakan 100 juta orang dengan pendidikan, pencegahan, rawatan dan sokongan di 90 negara. Potret skrin sutera merah jambu pendarfluor Levine Elizabeth II, disemat dengan kristal Swarovski dan ditaburi habuk berlian, bernilai enam angka – dan dia terus menyumbang karya sejak itu. “Mereka benar-benar membuat perubahan,” katanya mengenai badan amal itu, yang telah mengumpulkan lebih daripada $565 juta selama bertahun-tahun. “Mereka mengambil banyak stigma [having Aids].”

Sungguh menggembirakan apabila Levine menerima komisen itu. Dia telah menjadi peminat muzik John sejak tahun remajanya, dan “mengeleskan” vinilnya pada tahun 1973 Selamat tinggal Jalan Bata Kuning. “Saya tidak sering mendapat bintang, tetapi Elton adalah sesuatu yang istimewa,” katanya. “Ada sihir di sekelilingnya.”

Lightness of Being, 2008

Lightness of Being, 2008 © Chris Levine dan Sphere9 Ltd. Hak cipta terpelihara, DACS 2023

Dia menyediakan John menggunakan kaedah kebiasaannya: mendorong keadaan tenang tertinggi. “Saya membawa mereka ke dalam keadaan meditatif jika saya boleh,” katanya. Dia meminta subjeknya melihat cahaya berbentuk salib semasa kamera melintas di hadapan mereka, menghasilkan imej 3D. Dia menyesuaikan proses bergantung kepada pengasuh. Untuk mendiang Ratu Elizabeth II, beliau menggunakan lilin dan batang kemenyan. Emma Thompson hanya mahu berbual, membenarkan Levine menangkapnya dalam pelangi emosi untuk yang baru-baru ini Penduduk New York profil. Bagi John, dia mengambil pendekatan sonik. “Saya mempunyai pembesar suara Bluetooth yang memancarkan 136.1Hz” – kekerapan om. “Ia ada kaitan dengan getaran bumi. Ia sangat menenangkan”.

Elton John telah membayangkan imej yang akan memperingati penghujung era sambil meraikan kerja berterusannya sebagai artis rakaman: single pop synth-nya “Cold Heart (PNAU Remix)” dengan Dua Lipa (gabungan empat daripadanya lagu sebelumnya, termasuk “Rocket Man”) mencapai nombor satu apabila ia jatuh pada musim panas 2021. “Hidup saya berada di tempat yang begitu hebat sekarang,” katanya. “Saya akan sampai ke penghujung jelajah dunia terakhir saya selepas 50 tahun yang luar biasa dalam perjalanan, dan berasa teruja tentang apa yang akan dibawa oleh fasa seterusnya. Saya berharap imej itu akan menangkapnya.”

Hasilnya melihat John duduk dan tersenyum, memakai cermin mata hitam merah jambu, blazer Gucci bersulam bunga dan namanya, tangannya diletakkan pada lutut merah jambu, bercorak Gucci. Ia mengimbas kembali potret tamat pengajian sekolah, atau gambar angkasawan yang sedang duduk untuk berlepas (Levine menamakannya Rocketman). Artis cahaya telah menghasilkan berbilang lelaran, menggunakan dakwat pendarfluor dan habuk berlian. Versi peti cahaya 3D dijual di pesta Oscars Mac ini dengan harga $100,000. “Dengan Elton anda tidak boleh terlalu banyak melakukannya,” ketawa Levine. “Lebih banyak kilauan, lebih banyak gemerlapan yang anda boleh dapatkan – lebih baik.” Satu penghormatan yang sesuai untuk kerjaya yang gemilang.

keluaran sgp

sydney pengeluaran hari ini

totobet sidney hari ini

pengeluaran singapore