site

Sambungan Afrika: lima nama yang mengetuai diaspora reka bentuk

Kepentingan seni, reka bentuk dan seni bina Afrika pada zaman modenisme selama bertahun-tahun telah diremehkan. Selalunya dirujuk sebagai “inspirasi”, kiasan budaya Afrika telah diperuntukkan oleh banyak kreatif di barat. Tetapi zaman berubah. Daripada Minggu Fesyen Afrobeats dan Lagos kepada gelombang kreatif baharu, pereka dari Afrika dan diaspora muncul sebagai kuasa utama dalam muzik, fesyen dan dalaman.

Pameran itu Fesyen Afrika di V&A di London adalah barometer peralihan ini. Dan cetusan inovasi turut menyemarakkan suasana antarabangsa: Qatar 2022 Muncul pameran memperkenalkan tujuh artis dari Afrika dan diaspora kepada penonton Timur Tengah; di Milan Design Week 2022, kreatif seperti pereka Nigeria-Amerika Ini Archibong menonjol. Bulan lalu, pameran kraf dan reka bentuk Collect di Somerset House mempamerkan pereka dari Senegal, Zimbabwe, Ghana, Nigeria dan seterusnya. “Kualiti karya itu luar biasa, dibuktikan oleh fakta bahawa Anugerah Kraf Brookfield Properties, yang dianugerahkan di Collect setiap tahun, telah menampilkan beberapa artis yang disenarai pendek dari Afrika,” kata pengarah kreatif Majlis Kraf Natalie Melton.

Walaupun Oshinowo

Mengatasi cabaran sering mendorong kreativiti – tetapi ia adalah kunci untuk Ilé Ilà, jenama perabot yang dimulakan oleh Tosin Oshinowo pada 2017. “Saya dibesarkan pada tahun 80-an di Nigeria apabila kami mempunyai banyak penghadang tentera. Anda sangat sedar bahawa anda perlu belajar bermain dengan apa yang anda ada – dan itu memaksa kanak-kanak menjadi kreatif. Saya selalu membuat barang dengan penyapu, seperti layang-layang…” kata Oshinowo dari studionya di Lagos. “Saya pernah kecewa kerana saya akan terhad sebagai pereka tetapi ia adalah rezeki saya.”

Arkitek dan pereka Nigeria Tosin Oshinowo © Spark Creative

Oshinowo secara rasmi dilatih sebagai arkitek selepas keluarga menyedari bahawa dia berbakat dalam seni halus. “Tiada ibu bapa Afrika mahu anak mereka akhirnya menjadi penyanyi atau pemuzik atau artis. Mereka fikir anda tidak akan membuat apa-apa wang. Jadi, mereka berkata, OK, apakah perkara terbaik seterusnya?” Pada tahun 2012 dia memulakan firmanya sendiri, cmDesign Atelier (cmD+A), di mana dia telah mengetuai projek berskala besar seperti Maryland Mall di Lagos tetapi, pada tahun-tahun awal itu, dia juga memupuk minat dalam reka bentuk perabot.

Koleksi perabot bertindak balas dengan tegas kepada kebingungan bagaimana menarik elemen tradisional budaya ke dalam persekitaran moden. “Bagaimana kita boleh mula mencipta dengan cara yang meraikan Nigeria dan keunikannya? Saya tinggal di bandar yang sangat moden dengan banyak budaya yang bersemangat. Kerja saya adalah tentang usaha untuk menuntut semula itu, “katanya.

Kerusi Ila Ila Addnini, £1,350
Kerusi Ila Addunni, £1,350 © Emmanuel Oyeleke Photography

Meja Ilé Ilà Ironrun, £12,675, dengan kerusi Akaba Parasa oleh Olu Amoda dan tudung lampu Amber oleh Jade Folawiyo

Mendapat inspirasi daripada modenisme tropika, kerusi Ilé Ilà merujuk kepada reka bentuk pasca perang. “Saya sangat menyukai kekuatan bentuk yang menarik ini. Pertama, untuk kejelasannya, tetapi juga untuk keupayaan untuk ia dibuat secara tempatan,” katanya, memperincikan proses reka bentuk yang dikawal oleh apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan dengan artis tempatan yang tidak mempunyai banyak mesin. Kerja beliau dengan mereka adalah sebahagian daripada rangka kerja yang dikenakan sendiri yang mengutamakan bahan tempatan.

“Semua fabrik dibuat oleh penenun tempatan; kayu itu dipotong dari hutan tempatan dan semua struktur di dalamnya diperbuat daripada buih yang tersedia di dalam negara,” katanya. Dia menggunakan Aso Oke, tekstil tradisional. “Ia adalah fabrik yang sukar dan ia sesuai dengan upholsteri dengan elegan,” jelasnya. “Saya dapat merangkum dan mencatat sejarah indah ini yang terpelihara dalam fabrik. Saya bukan sahaja mendidik diri sendiri, saya membantu orang ramai memahami dan meraikan budaya mereka.” Sambil berhenti, dia tersenyum: “Maksud saya, ia menang-menang.” ile-ila.com Charlene Prempeh


Eva Sonaike

Bekas wartawan kelahiran Jerman dan berpangkalan di London itu menjadi tekstil dan pereka dalaman menggunakan warisan Yorubanya untuk mencipta koleksi kusyen, permaidani, lampu, kertas dinding dan tekstil berwarna-warni. “Mereka mencerminkan cara hidup Afrika barat. Kami mempunyai cara hidup yang sangat khusus, daripada fabrik dan warna yang kami gunakan, kepada pakaian kami dan perayaan kami,” katanya.

Eva Sonaike dengan koleksi Asanya © Anna Stahaki

Sonaike, 43, mengasaskan syarikat eponimnya pada 2009, dan setiap koleksi bermula dengan naratif. “Kano, koleksi terbaru saya, dinamakan sempena bandar di utara Nigeria di Negeri Kano, dahulunya laluan perdagangan trans-Sahara, iaitu bandar raja dan permaisuri. [as the traditional state of the Dabo dynasty]. Saya membayangkan sebuah cerita – menggunakan tekstil. Saya sentiasa bermula dengan warna, yang mengambil masa yang lama kerana saya mahu mereka menterjemah cerita dengan tepat. Kemudian saya mereka bentuk dan mencipta pakej keseluruhan, “katanya.

Koleksi Aburi Rise Eva Sonaike

Kisah-kisah ini, yang turut menggabungkan pengaruh daripada warisan Jermannya, bergema dengan khalayak global. Reka bentuk Sonaike telah dijual di Selfridges London, Liberty dan Fenwick’s Bond Street, dan dia telah bekerjasama dengan Soho House dan Jo Malone. “Saya mempunyai bilik pameran di AS, Australia dan Asia dan bekerja sebagai perunding reka bentuk dalaman di peringkat antarabangsa,” tambahnya. Dia juga akan dipaparkan dalam siri dua dokumentari Netflix Dibuat Oleh Reka Bentukyang disiarkan lewat tahun ini.

Sonaike sangat menyedari kedudukannya bukan sahaja sebagai kuasa kreatif tetapi sebagai model peranan. “Saya seorang yang memegang ‘naratif hitam’. Saya seorang wanita kulit hitam, dengan jenama milik orang kulit hitam, dan saya adalah suara yang diiktiraf dalam industri yang sempit dan elitis, yang saya gembira. Saya harap ini akan membuka pintu kepada orang lain.” Dia optimistik tentang masa depan: “Kami mahu berkembang: kami mahukan lebih banyak hasil, lebih banyak perwakilan dan lebih keterlihatan,” katanya. “Tetapi bagi saya, adalah lebih penting untuk membawa pereka hitam dan kreatif lain ke atas kapal – terutamanya pereka wanita. Saya di sini untuk memberi balik.” evasonaike.com Yasmin Jones-Henry


Peter Mabeo

Perjalanan reka bentuk Peter Mabeo lahir daripada kekecewaan. “Tiada ruang untuk sebarang ekspresi dalam budaya yang berusaha untuk meniru cita-cita dunia pertama sebagai cara untuk memisahkan diri daripada ‘dunia membangun’ yang tidak diingini,” kata usahawan pereka yang berpangkalan di Botswana itu. “Ini tidak bergema, jadi saya mula mencari alternatif. Ironinya saya terpaksa melihat kepada apa yang dipanggil dunia pertama.”

Peter Mabeo di Design Miami 2021 dengan kerusi Syiahnya, POA

Pereka perabot berusia 50 tahun itu, yang melancarkan jenama eponimnya pada tahun 2006, menganyam kemahiran kraf tempatan dan teknik tradisional ke dalam reka bentuknya – yang membantu menguatkan kerja mereka. Pertukaran itu adalah salah satu daripada “interaksi, mengaitkan, berbincang dan bertukar-tukar”, kata Mabeo, dalam proses kreatif yang bermula dengan “tiada idea prasangka tentang reka bentuk yang sepatutnya”. Mabeo sering bekerja dengan tukang menggunakan bahan tempatan seperti kayu panga panga dan logam yang dipukul tangan. Pendekatan beliau telah membawa kepada kerjasama dengan pereka antarabangsa seperti Patricia Urquiola dan Claesson Koivisto Rune; terbaru dia menarik perhatian Kim Jones dari Fendi, Delfina Delettrez Fendi dan Silvia Venturini Fendi, yang menyelia bahagian peralatan rumah Fendi Casa jenama itu.

Kabinet Peter Mabeo Chichira, POA

Najis Peter Mabeo Loma, POA

Mabeo memperkenalkan koleksi Kompanya untuk jenama itu, yang dihasilkan oleh tukang di Botswana, di Design Miami 2021. “Apabila lapisan cetek dikupas, tukang di atelier Fendi mempunyai tenaga yang sama dengan kami dan kami berkaitan dengan itu. Saya teragak-agak untuk melibatkan diri dalam projek dengan jenama yang begitu besar tetapi apabila bertemu dengan Simon Parris dari Kim Jones Studio, kemudian Delfina Delettrez Fendi dan Silvia Venturini Fendi, serta Kim Jones, saya menyedari bahawa kami semua berkongsi minat dalam kraf. Ada tolakan dan tarikan, kesabaran dan pertimbangan, kadang-kadang berundur sebelum meneruskan kerja.”

Akan ada lagi kerjasama Fendi Casa pada masa hadapan. Beberapa keping akan disediakan melalui pengeluaran di Itali, manakala edisi terhad khas akan ditawarkan melalui kerjasama kraf khusus di Botswana. Mabeo berharap projek sedemikian akan menggalakkan “pertukaran yang tidak dijangka, bermakna dan saksama antara budaya”. @mabeofurniture YJ-H


Elodie Derond dan Tania Doumbe Fine

Tania Doumbe Fines, 28, graduan reka bentuk dalaman dan artis otodidak, bertemu dengan pemuzik Elodie Dérond, 25, pada 2018 selepas belajar di Montreal, Kanada. “Selama lima tahun itu, saya melukis, belajar dan membuat muzik tetapi kemudian saya melihat Tania membuat kerusi untuk pameran. Saya seperti, ‘Saya mahu membantu!’” kata Dérond. Projek pertama ini meletakkan kedua-dua mereka pada laluan baharu. Seperti yang diingati oleh Doumbe Fines: “Kami berdua jatuh cinta dengan proses itu dan memutuskan untuk meneruskannya.”

Elodie Dérond (kiri) dan Tania Doumbe Denda © ibiyane

“Kami mempunyai keseimbangan yang baik,” sambung Doumbe Fines kelahiran Cameroon mengenai perkongsian kreatif mereka. “Saya lebih akademik dan Elodie [who comes from Martinique] lebih kepada minda kreatif. Saya otak dan dia jiwa.” Di Ibiyane – nama yang berasal dari Batanga yang bermaksud “mengenal satu sama lain”, pasangan ini mencipta objek arca, termasuk cermin dan najis, yang mengaburkan sempadan antara seni dan reka bentuk. Tahun lepas, Galeri Bengkel Tukang Kayu New York membentangkan hasil kerja mereka dalam pameran itu Pengawal Baru: Cerita dari Dunia Baru. Potongan-potongan yang dipamerkan digambarkan sebagai mengahwini “fungsionalisme dengan kuasa penceritaan reka bentuk untuk memusatkan semula kanun pada warisan diaspora Afrika”.

Ibiyane Elombe 010, C$3,444 (kira-kira £2,057)

Ibiyane Elombe 012, $8,000 melalui Galeri Bengkel Tukang Kayu

Mereka berpindah ke Martinique pada 2020. “Ia adalah pilihan yang tepat: Martinique ialah keseimbangan antara Montreal dan Afrika – iklimnya hampir dengan rumah saya di Cameroon, tetapi di sini kami mempunyai peluang yang lebih tersusun. Ia adalah yang terbaik daripada kedua-dua dunia,” kata Doumbe Fines. Pasangan ini sangat sibuk. Mereka akan mempamerkan di Milan Design Week bulan ini dan sedang membangunkan koleksi mereka sendiri. Doumbe Fines menerangkan estetika mereka sebagai “kajian kontemplatif, bertujuan untuk menterjemah peta tidak ketara kepada puisi tiga dimensi”. Dérond meneruskan: “Apa yang kami maksudkan dengan menterjemah peta tidak ketara ialah kami menganggap inspirasi kami – segala-galanya diri kami, dan kenangan yang kami pegang – datang melalui perbualan dengan komuniti kami, dari budaya kami.” Doumbe Fines menambah: “Nilai yang kami bawa bersama kami, dan bagaimana kami boleh mengambilnya dalam bentuk puisi – menjadi objek. Objek ini menjadi wadah nilai, warisan dan kepercayaan kita.” @ibiyane; carpentersworkshopgallery.com/artists/ibiyane YJ-H

keluaran sgp unitogel

angka pengeluaran sydney

sidney yang

togel hongķong 2020

totobet singapura hari ini