site

Samuel Ross – menguasai ruang pelbagai disiplin

Semasa tinggal di New York pada musim bunga 2022, saya akan melihat pereka Samuel Ross setiap hari. Di sana dia, di sudut Jalan Mercer, kelihatan tenang dan serius di papan iklan besar, memakai kerjasama baharunya dengan pembuat jam tangan Switzerland Hublot. Sehingga itu, saya menganggap pereka fesyen dan produk British sebagai rahsia orang dalam – pereka yang digemari oleh pereka – tetapi ketika saya merayau-rayau melepasi poster di Broadway, saya menyedari bahawa keadaan telah berubah.

Samuel Ross bekerja di studionya di Wellingborough. Dia memakai campuran A-Cold-Wall* dan pakaian potong dan jahit buatan Jepun © Kemka Ajoku

Runtuhan Jauh di Heartland, 2023

Runtuhan Jauh di Heartland, 2023 © Ihsan Samuel Ross/Ollie Hammick © White Cube

Kembali ke UK, saya bertemu Ross pada suatu petang pada awal musim bunga. Dia tiba dengan Tesla yang dipandu pemandu, dalam ensemble bergaya kelabu dan hijau. Dia membawa Louis Vuitton holdall – anggukan kecil kepada bekas majikannya, mendiang Virgil Abloh, yang melantik Ross menjadi pembantu reka bentuk pertamanya pada jenama fesyen Pyrex Vision dan agensi reka bentuk Kanye West, Donda, pada tahun 2013. Ross melancarkan karyanya. pakaian jalanan mewah-bertemu-pakaian luar jenama A-Cold-Wall* pada tahun 2015, berumur 24 tahun. Beliau terus bekerjasama dengan Nike, Converse dan Dr Martens, dan pernah menerima penghormatan dalam kategori Orang Anugerah Fesyen pada 2020. Pada 2019, beliau melancarkan produk dan studio reka bentuk perindustrian Samuel Ross & Associates (SR_A), di mana julukan beliau mencipta bersama jam tangan Hublot, telah mengusahakan botol minyak wangi dengan Acqua di Parma dan fon kepala dengan Beats by Dre. Dunia Samuel Ross adalah tempat idea – biasanya ulasan tentang kelas, bangsa atau pembinaan sosial – memberitahu reka bentuk.

Tetapi hari ini dia berada di sini untuk bercakap tentang persembahan lukisan dan arca solonya yang akan datang di White Cube.

7 Jam, 2022, oleh Samuel Ross © Samuel Ross. Gambar oleh David Westwood © White Cube

Ross sentiasa seorang pelukis. Tetapi keputusannya untuk meneruskan reka bentuk komersial adalah pilihan kerjaya awal yang lebih praktikal. Dia dibesarkan di Northamptonshire kepada ibu bapa Windrush generasi kedua, seorang artis dan seorang guru. Dia menjelaskan: “Satu-satunya sebab saya tidak mengambil risiko yang ayah saya ambil adalah kerana saya melihat rumah kami, melihat kesukaran ekonomi dan berpendapat lebih selamat untuk disimpan. [art] sebagai semangat di sisi. Saya kini mempunyai masa dan keselamatan untuk dapat mengikuti minat sebenar saya, itulah sebabnya saya telah melukis, melukis dan memahat dengan serius sejak empat tahun lalu.” Ia adalah, katanya, di mana “hati dan kepalanya [are] paling selesa”.

Ross di studionya di Northamptonshire © Kemka Ajoku

Ross masih mempunyai rumah di Northamptonshire, tempat dia tinggal di atas studio seninya, dengan kesibukan baldi, pewarna, bahan industri dan seni yang disandarkan pada dinding. Ia merupakan satu perbezaan yang ketara daripada kod murni yang terdapat dalam ruang reka bentuk Londonnya, tempat 14 pasukan fesyen dan produk bekerja. Seninya adalah ekspresi peribadi kreativitinya – ruang untuk meneroka persoalan “keadaan hitam”, “sejarah yang hilang”, masyarakat perindustrian dan tempatnya di diaspora. Dia menunjukkan kepada saya beberapa karya, termasuk Orang Lain Melihatnya, jisim cat biru, minyak, akrilik dan bahan industri yang masih basah, salah satu daripada 10 lukisan bersaiz besar yang akan dipamerkan di White Cube. Satu lagi, logam kuning bersalut serbuk Badan di Tanah, adalah salah satu daripada beberapa keping arca. Bentuk abstrak, katanya, membolehkannya untuk menyatakan aspek identiti yang berbeza: “perbezaan yang tidak dapat dibezakan antara diri fizikal dan dalaman”.

9 Jam, 2022 © Samuel Ross. Gambar oleh David Westwood © White Cube

Pengenalannya kepada White Cube datang melalui Tim Marlow, Ketua Pegawai Eksekutif Muzium Reka Bentuk London. Pengarah artistik global White Cube Susan May berminat dengan sudut fesyen karya Ross, tetapi selepas pertemuan dengan pengasas galeri Jay Jopling, mereka mendapat idea yang akan mempamerkan arca dan karya dua dimensi Samuel sebagai projek pameran. “Penglibatan kritikal dengan lukisan, arca dan lukisan menyokong amalan komersial pelbagai disiplin Samuel,” kata May. “Dalam beberapa cara, kejayaan pelbagai usaha beliau didorong oleh percubaan amalan artistiknya untuk diterokai.”

Baru, 2022 © Kemka Ajoku

Body With Land, 2023, oleh Samuel Ross © Samuel Ross. Gambar oleh Ollie Hammick © White Cube

Ross mengeluarkan senarai projek yang sedang berjalan dan akan datang: pertunjukan kumpulan di Chatsworth House; pertunjukan solo di galeri reka bentuk New York Friedman Benda, pada bulan Mei, mempersembahkan pameran perabot keempatnya; Selfridges mengeluarkan kerjasama antara SR_A dan pereka motosikal elektrik Ride Cake; dan dua jam tangan Hublot baharu akan jatuh pada akhir tahun ini. Mungkin tidak hairanlah dia sering dilabelkan sebagai “polymath”. Namun dia berhati-hati dengan perkataan itu. Ia adalah sesuatu yang dia anggap sangat dimuatkan apabila ditulis tentang bakat kreatif kulit hitam. “Kadang-kadang lebih mudah untuk meletakkan orang dalam silo itu [of polymath] berbanding mengambil masa untuk membezakan [individual] kerja. ia adalah [used] dengan cara yang luas sehingga mencairkan persatuan kepakaran. Sebaliknya, kita perlu… menilai badan kerja dalam tempoh tertentu. Saya mempunyai dua perniagaan yang berjaya, tetapi saya seorang artis. Ia boleh semudah itu.”

Ross bekerja pada Others See It © Kemka Ajoku

Amnesia atau Penampakan Platelet?, 2021, daripada rancangan Rumah Chatsworth Ross © Samuel Ross

Ross memetik arca British moden dan Pergerakan Seni Hitam sebagai pengaruh yang kuat. “Masalah [those artists] cuba menangani dari segi siapa yang boleh mengambil bahagian dan berkomunikasi masih relevan,” katanya mengenai yang terakhir. Sebagai tindak balas kepada pergerakan BLM, telah diadakan dengan penuh semangat memperjuangkan seni figuratif hitam dan pelantikan pengarah hitam ruang seni. Tetapi ramai dalam industri telah mempersoalkan jangka hayat dan keikhlasan sokongan. “Isu utama sekarang ialah tentang mengekalkan momentum dan terus membina kemajuan,” kata Vanessa Peterson, editor bersekutu di Bekukan majalah seni. “Adalah mudah untuk peralihan ini berasa seperti melepasi trend, dan bagi artis yang pernah dihormati oleh pengumpul dan institusi berasa diketepikan jika perhatian dan sokongan berpindah ke tempat lain.”

Ross bersetuju bahawa masih ada cara untuk memastikan suara hitam didengari. “Sudah cukup bagi saya untuk tidak kehilangan diri saya dalam imej globalisasi “hitam”, yang tidak mempunyai wilayah tertentu. Saya benar-benar memberi tumpuan kepada keturunan, warisan, diri dan apa yang saya tahu adalah benar.” Mengganggu sistem dengan Abloh dan West mewujudkan tahap keyakinan tertentu dalam pendekatan Ross untuk mereka bentuk; jelas bahawa aspirasinya untuk seninya juga bercita-cita tinggi.

Di dalam White Cube menunjukkan dari 5 April hingga 14 Mei, whitecube.com

totobet agp

pengeluaran sidney siang tadi

keluar angka hongkong

tabel sh