toto

Sands China memperoleh pinjaman AS$1 bilion daripada syarikat induk

Sands China meminjam AS$1 bilion daripada syarikat induknya Las Vegas Sands Corp (LVS) ketika iklim ekonomi Macau menjadi lebih sejuk dengan kesan akibat Covid-19.

Pinjaman itu perlu dibayar balik pada 2028 dan tidak akan dikenakan sebarang penalti jika ia dibayar lebih awal daripada masa.

Menurut LVS, ia akan memberikan pinjaman kepada Sands China untuk Pengeluaran SGP menyokong modal kerja dan tujuan korporat am kumpulan itu.

LVS berkata perjanjian pinjaman itu menyerlahkan keyakinannya dan Sands China terhadap potensi pertumbuhan jangka panjang Macau, dan ketersediaan pinjaman itu meningkatkan lagi kunci kira-kira dan kecairannya.

Berita mengenai pinjaman itu datang ketika kasino di bandar itu, sumber Result SDY pendapatan utama Macao, ditutup kerana kerajaan mengarahkan semua perniagaan yang tidak penting untuk menutup pintu mereka dalam usaha untuk membendung penyebaran varian Omicron Covid-19 yang muncul pada 18 Jun, melonjakkan kes yang disahkan kepada lebih 1,500.

Ini berikutan lebih daripada dua setengah tahun penurunan drastik dalam hasil bagi pengendali permainan bandar itu, apabila bilangan pelawat merosot akibat novel coronavirus.

Bulan lalu, hasil perjudian kasar (GGR) untuk Macau hanyalah MOP 2.48 bilion berbanding MOP 22.17 pada Januari 2020. Sebelum Macao menutup Toto macau sempadannya, GGR bulanan minimum ialah MOP 20 bilion.