site

‘Saya benar-benar layak mendapat wafel…’ Walter Van Beirendonck bercakap rasa

Penanda gaya peribadi saya adalah jelas janggut saya tetapi juga cincin saya. Saya mempunyai satu di setiap jari. Saya mempunyai seutas berlian yang ibu saya pakai sepanjang hayatnya, dua dari Maghribi, satu yang diperbuat daripada syiling yang dibeli oleh ibu bapa saya di Greece, dan dua yang direka oleh suami saya: satu dengan topaz api besar dan satu lagi aquamarine .

Cincin adalah penanda gaya pereka – dia memakai satu pada hampir setiap jari © Kevin Faingnaert

Perkara terakhir yang saya beli dan suka adalah Bandar Di Sebalik Hutanbuku tentang seni yang dicipta oleh pesakit di Hospital Psikiatri Aarhus di Denmark dari pertengahan abad ke-19 hingga 2018. Saya suka seni orang luar, dan jurugambar dan penulis Albert Grøndahl merakam karya itu dengan cantik.

Perkara yang saya tidak boleh lakukan tanpa adalah kerja, jadi saya akan katakan ia adalah pen yang saya gunakan untuk melukis – Penderia Stabilo saya – dan pad lakaran. Saya adalah ketua kursus fesyen Akademi Seni Halus Diraja di Antwerp sehingga tahun lepas, tetapi saya tidak pernah berhenti mencipta reka bentuk untuk label saya sendiri, dan saya tidak akan berhenti. Saya bekerja dengan cara yang sangat fizikal, sentiasa membuat lakaran.

Dengan koleksi anak patung vintajnya
Dengan koleksi anak patung vintaj © Kevin Faingnaert

Cenderahati terbaik yang saya bawa pulang ialah anak patung plastik coklat kecil yang saya temui di sebuah pasar di Berlin. Ia adalah watak Pittiplatsch dari rancangan TV kanak-kanak Jerman Timur tahun 70-an Orang Pasir. Saya mempunyai banyak koleksi anak patung. Yang ini mudah tetapi mewakili banyak kenangan.

Buku terbaik yang pernah saya baca pada tahun lalu ialah Ketakutan Dingin oleh penulis jenayah Denmark Mads Peder Nordbo. Saya memang tidak banyak membaca fiksyen melainkan saya sedang bercuti dan apabila membacanya, saya suka novel lapangan terbang. Ia adalah mudah, jika menyedihkan, dibaca.

Salah satu kerusi Mexico buatan tangan yang dibelinya untuk suaminya sebagai hadiah hari lahir © Kevin Faingnaert

Anting-anting dari Uzbekistan ini adalah hadiah kegemarannya; plat seramik adalah oleh Lívia Gorka © Kevin Faingnaert

Hadiah terbaik yang saya berikan baru-baru ini ialah set kerusi kepada suami saya untuk hari lahirnya yang dibuat dengan tangan di Mexico. Mereka bukan oleh pereka terkenal, mereka hanya luar biasa dan kelihatan cantik. Saya suka betapa mentahnya, dengan unsur-unsur jerami yang dianyam ke dalamnya.

Dan hadiah terbaik yang saya terima ialah sepasang anting-anting dari Uzbekistan daripada suami saya. Dia tahu selera saya dengan baik.

Tokoh Pittiplatsch yang ditemuinya di sebuah pasar di Berlin © Kevin Faingnaert

Muzik terakhir yang saya muat turun adalah Bangsat Kejam, album solo oleh Oliver Sim daripada The xx. Dia membuat video manis untuk lagu “Fruit” yang saya rasa sangat menyentuh hati. Saya suka cara nyanyiannya.

Dalam peti ais saya anda akan sentiasa jumpa banyak sayur-sayuran dan buah-buahan segar yang dibeli di ladang. Kami juga sentiasa mempunyai kotak air mineral Belgium Ginstberg. Kami membelinya dalam bekas kadbod, jadi ia adalah beg dalam kotak – kami tidak mempunyai botol plastik di dalam rumah.

Satu kelonggaran yang tidak akan saya lupakan ialah pencuci mulut. Saya harap doktor saya tidak membaca ini kerana saya selalu diberitahu untuk tidak menambah berat badan, tetapi saya sangat menyukai wafel dan penkek. Saya melihat mereka sebagai layanan, dan saya sangat layak kerana saya bekerja keras.

Pereka bentuk dengan koleksi topeng dan figura dari Mali © Kevin Faingnaert

Pakaian terakhir yang saya tambahkan ke almari pakaian saya adalah dari koleksi saya sendiri untuk musim ini. Saya tidak pernah benar-benar membeli pakaian lain – saya hanya membuat pesanan peribadi. Sekeping terbaharu yang saya tambahkan ialah hoodie hijau dengan grafik merah padanya dan teks yang berbunyi “dunia lain – but semula kuasa provokatif”. Saya juga kerap membeli Pam Reebok, gaya yang saya pakai sejak tahun 90-an kerana ia sangat selesa.

Objek yang saya tidak akan pernah berpisah ialah lukisan oleh Juli Dudás Vankóné, artis Hungary yang meninggal dunia pada tahun 1984. Sekali lagi, karyanya adalah milik gerakan orang luar yang naif dalam seni yang saya sangat tertarik. Saya telah melawat Budapest selama 25 tahun dan menemui sekeping olehnya di galeri dan terpaksa memilikinya. Ia adalah kerja yang mudah, tetapi saya sangat gembira melihatnya di rumah kami.

Dia tidak akan berpisah dengan lukisan ini oleh Juli Dudás Vankóné © Kevin Faingnaert

Seorang artis yang karyanya saya akan kumpulkan jika saya boleh mungkin Louis Marcussen, yang bekerja di bawah nama Ovartaci, yang diterjemahkan secara longgar sebagai “ketua pesakit”. Saya melihat beberapa karyanya di Venice Biennale baru-baru ini dan benar-benar terharu dengannya. Ia hebat, dengan unsur-unsur mitologi. Kisahnya luar biasa – dia menukar jantina, tetapi kemudiannya kembali untuk mengenal pasti sebagai lelaki. Kisah hidupnya menarik dan karyanya cantik.

Ruji dandanan yang tidak pernah saya miliki ialah Yatagan oleh Caron. Saya telah memakai wangian yang sama sejak saya di kolej, dan Dries [Van Noten] memakainya juga, jadi kami sentiasa berbau sama. Ia adalah wangian kayu dengan banyak nilam. Saya mendengar pada satu ketika mereka menghentikannya dan saya panik, tetapi saya telah menemui tempat di Paris yang mempunyai banyak stok.

Wangian khasnya ialah Yatagan oleh Caron © Kevin Faingnaert

Bangunan kegemaran saya ialah Fallingwater milik Frank Lloyd Wright di Pennsylvania, rumah yang direka di atas air terjun yang dibina pada lewat 30-an. Ia pelik kerana saya tidak pernah melawatnya, tetapi saya sangat tertarik dengannya, dan saya fikir ia kelihatan luar biasa.

Guru dandanan saya ialah tukang gunting rambut saya, Alain Maître, di 8 Rue Saint-Claude di Paris. Saya tidak pergi ke orang lain. Saya perlu pergi berjumpa dengannya tidak lama lagi untuk merawat janggut saya. Saya suka bagaimana setiap lawatan adalah ritual, dengan banyak tuala panas dan sejuk.

Minuman pilihan saya ialah bir putih Hoegaarden, yang merupakan bahasa Belgium, sudah tentu. Saya mendapati ia benar-benar menyegarkan, tetapi saya hanya mempunyai satu kerana saya mabuk dengan cepat.

Sebahagian daripada koleksi mainan kayunya di pejabatnya © Kevin Faingnaert

Ikon gaya saya ialah David Bowie. Dia adalah lelaki yang menunjukkan kepada saya maksud pakaian, dan bagaimana anda boleh mencipta persona dengan mereka. Saya berumur kira-kira 13 tahun apabila dia mula memberi kesan kepada saya. Saya tinggal di sebuah perkampungan kecil, dan tiba-tiba di sini adalah individu cair jantina ini dengan rupa yang paling luar biasa, dan kekuatan sedemikian. Ziggy Stardust kekal era Bowie kegemaran saya.

Karya seni yang mengubah segala-galanya untuk saya adalah oleh Paul McCarthy. Dia bukan sahaja mengubah cara saya berfikir tentang seni, tetapi tentang seluruh dunia. Sekeping multimedia yang dia cipta bersama Mike Kelley, Heidi, luar biasa. Ia berdasarkan watak kanak-kanak yang ditulis oleh Johanna Spyri, tetapi ia mengandungi begitu banyak pencerobohan dan campuran pelbagai emosi yang berbeza. Ia menunjukkan kepada saya bagaimana anda boleh bercerita dengan kandungan yang berat dengan cara yang lucu dan relevan dari segi budaya.

Dia minum air mineral Belgium Ginstberg, yang dibungkus dalam bekas kadbod © Kevin Faingnaert

Boneka dari Mali © Kevin Faingnaert

Apabila saya perlu berasa terinspirasi, Saya meneroka seni bina. Grafik dalam koleksi terbaru saya diilhamkan oleh mozek abad ke-12 di katedral di Otranto di Itali. Saya pernah melihatnya sebelum ini, tetapi saya kembali pada musim panas dan menghabiskan banyak masa untuk mengkajinya – ia mengandungi begitu banyak unsur, daripada pokok kehidupan kepada unicorn dan makhluk aneh yang lain. Ia mempunyai kualiti pagan yang saya dapati sangat menarik.

Nasihat terbaik yang pernah saya terima adalah untuk mempunyai kesabaran. Kerjaya saya adalah rollercoaster, dengan begitu banyak pasang surut. Tetapi saya diberitahu awal-awal lagi untuk meneruskan, dan ia adalah sesuatu yang saya cuba teguhkan dalam diri pelajar sekarang. Tiada apa-apa yang berlaku dengan cepat, anda perlu membinanya. Saya berdikari sepenuhnya, yang merupakan kedudukan yang bagus untuk diduduki. Dan saya rasa saya dihormati dalam industri, yang tidak selalu berlaku. Lama juga nak sampai sini.

Pertunjukan boneka Mali dan topeng bersama pemain rekodnya © Kevin Faingnaert

Senarai main parti saya sentiasa disertakan Donna Summer “I Feel Love”. Ia adalah rekod disko terbaik. Tiada apa-apa lagi yang membuatkan anda berasa sama apabila anda mendengar intro. Walaupun saya telah meletakkan “Rebel Rebel” Bowie dalam senarai juga.

Dalam kehidupan lain, saya akan melakukannya bekerja dengan haiwan atau bunga. Saya suka idea bekerja di taman atau zoo. Saya akan bekerja dengan gajah kerana saya akan seronok memberi mereka pelukan dari semasa ke semasa.

Dia membeli burung kayu ini di pasar di Itali © Kevin Faingnaert

Saya baru-baru ini menemui semula koleksi vinil saya. Sungguh pengalaman yang berbeza untuk mendengar muzik dengan mengeluarkan cakera dari lengan dan kemudian membalikkannya sebaik sahaja anda memainkan satu bahagian. Ia membangkitkan kehidupan saya sebagai seorang remaja. Saya telah mendengar Lou Reed Muzik Mesin Logam, rekod bunyi industrinya dari pertengahan tahun 70-an. Anda tidak boleh mendengarnya sebagai muzik. Ia hanya satu konsep.

Tempat yang sangat bermakna bagi saya ialah Itali. Saya telah bekerja di sana sejak tahun 80-an, jadi saya boleh bercakap bahasa Itali dengan fasih. Ia adalah destinasi kegemaran saya untuk bercuti. Musim panas lalu kami melakukan perjalanan dari Venice di utara, turun ke Puglia. Kami baru-baru ini membeli sebuah rumah kecil di atas bukit di wilayah Le Marche, supaya kami boleh mempunyai rumah di sana.

keluaran sgp

keluaran sdy hari ini

togel sidny

hongkong yang keluar malam ini

totober sgp