site

Semangat dan politik ibu saya, Charlotte Perriand

Salah satu kenangan terawal Pernette Perriand-Barsac tentang ibunya, pereka ikonik Perancis Charlotte Perriand (1903-99), adalah tentang lawatan ski ke Méribel ketika dia berumur lima tahun. Perriand-Barsac membenci pengalaman itu tetapi ibunya, seorang olahragawan musim sejuk yang cemerlang, bertekad dia akan menguasai cerun – dan berdiri di atas kakinya sendiri. “Dia membawa saya ke atas gunung dan menyuruh saya menuruninya sendiri. Saya berkata, ‘Tidak, saya tidak akan melakukannya’, menanggalkan ski saya dan berjalan ke bawah.”

Ia hanyalah satu kisah yang dia ceritakan tentang ketabahan mereka bersama. Perriand, ia berlaku, telah dicabar oleh ibunya sendiri pada 18, apabila dia diberi cincin opal dan disuruh keluar dan mencari rezeki. “Kerja adalah kebebasan” adalah nasihatnya. Perriand seterusnya berjaya sebagai pereka bentuk dan arkitek dalam dunia lelaki: mantranya – “l’art de vivre” (“seni kehidupan”) – lahir daripada kepercayaan bahawa reka bentuk yang baik boleh mengubah kehidupan.

Charlotte Perriand dan anak perempuannya Pernette Perriand-Barsac di Megève, 1948 © Arkib Charlotte Perriand, ADAGP 2023

Perriand-Barsac di kedai Cassina, Paris, di meja Bureau Boomerang, di bawah rak buku Nuage à Plots, kedua-duanya oleh ibunya
Perriand-Barsac di kedai Cassina, Paris, di meja Bureau Boomerang, di bawah rak buku Nuage à Plots, kedua-duanya oleh ibunya © Charlotte Robin

Perriand-Barsac, anak tunggal (yang dilahirkan pada 1944 kepada suami kedua Perriand, Jacques Martin, seorang pegawai kerajaan Perancis yang ditemuinya semasa bekerja di Vietnam), berkata kehidupan dan pekerjaan “bercampur-campur” semasa dibesarkan. Dia bercakap gembira tentang masa makan yang dikongsi bersama ibunya di meja yang sama di apartmen Paris mereka di mana pereka itu meneliti projeknya. “Ia adalah sejenis pejabat rumah,” katanya. Perriand-Barsac, seorang pereka dalaman yang belajar dengan Jean Prouvé, terus bekerja bersama Perriand di studionya selama kira-kira 20 tahun sehingga kematian ibunya, berusia 96 tahun, pada tahun 1999. Daripada berasa dibayangi oleh pencapaian ibunya, bagaimanapun, Perriand- Barsac telah menjadi pemegang standard untuk kerjanya. Bersama suaminya, ahli sejarah, pengarang dan bekas pengarah dokumentari Jacques Barsac, dia menyelia arkib Charlotte Perriand.

Pasangan itu terus bekerjasama dengan jenama reka bentuk Itali Cassina, yang telah menghasilkan model oleh Le Corbusier, Pierre Jeanneret dan Perriand sejak 1964 – dan yang merupakan satu-satunya syarikat yang diberi kuasa untuk membuat reka bentuk Perriand sejak 2004. Pasangan itu kerap mengeluarkan edisi baharu, kepingan itu. sering disegarkan dengan teknologi atau bahan moden – evolusi daripada apa yang Perriand mulakan. “Saya mengembara dari pipi ke pipi dengan ibu saya selama bertahun-tahun supaya saya tahu apa yang ada dalam fikirannya,” kata Perriand-Barsac tentang kerja mereka.

Najis Cassina Mexico oleh Charlotte Perriand, daripada £1,800

Kerusi Cassina Ombra Tokyo oleh Charlotte Perriand, daripada £1,500

Saya bertemu dengan mereka di bilik pameran berbaris kaca Cassina di Boulevard Saint-Germain di Paris, kubu reka bentuk moden, tempat kami dibawa ke meja Boomerang Perriand. Sekeping itu (yang dilancarkan oleh Cassina pada Oktober, berharga sekitar £20,000) pada asalnya direka untuk Jean-Richard Bloch, pengarah bersama Petang ini akhbar pada tahun 1938, dan seseorang membayangkan meja itu sebagai pusat kepada banyak perhimpunan anti-fasis. Kami menukar kedudukan di sekelilingnya, menguji ergonomik bentuknya yang menyapu. “Fungsi sekeping sangat penting kepada Charlotte,” kata Perriand-Barsac, yang menerangkan bagaimana reka bentuk itu membolehkan 10 orang duduk tanpa seorang pun berada di kedudukan tengah – permainan kesaksamaan.

Di belakang meja adalah salah satu ciptaan Perriand yang paling dikenali, rak buku Nuage: arketaip reka bentuk modular yang boleh disesuaikan sejak tahun 1952. Karya itu telah menghasilkan beribu-ribu salinan, manakala versi vintaj mendapat jumlah yang banyak pada lelongan: satu dijual pada harga €691,000 pada harga Jualan Artcurial Paris pada tahun 2018. Versi sah Cassina berharga daripada £10,000.

Terbitan semula Perriand terbaru Cassina akan dilancarkan pada festival reka bentuk Milan minggu depan. Meja kopi Meja Monta 1970 miliknya – cincin kayu padu dengan lapan sektor simetri membingkai papak marmar – akan dibuat dalam edisi terhad 30 keping dalam gabungan walnut asli asli Perriand dan granit Azul Bahia, atau dikemas kini dalam abu berwarna hitam digabungkan dengan marmar emas Marquinia hitam, hijau Alpi, Sahara Noir atau Calacatta.

Perriand-Barsac bekerja dengan ibunya, 1988 © Arkib Sejarah Cassina

Kajian warna daripada buku lakaran Perriand, 1928 © Arkib Charlotte Perriand, ADAGP 2023

Perriand-Barsac teruja dengan pelancaran itu, apatah lagi kerana dia mengingati meja kopi di rumah ibunya. Perriand memenuhi pangsapurinya dengan ciptaannya sendiri: sensasi kejutan 20-an, yang Bar Atas Bumbung (Bar Di Bawah Bumbung) – bar koktel aluminium yang dikelilingi oleh najis tembaga bersalut nikel, meja bersalut krom dan jamuan kulit – merupakan rekreasi apartmen studionya sendiri di Place Saint-Sulpice. Ditunjukkan di Salon d’Automne pada tahun 1927, ia menyuling semangat zaman dan membawa Le Corbusier untuk mengupah Perriand serta-merta. Hanya sebulan sebelum itu, “Corbu” (sebagaimana dia datang untuk memanggilnya) telah menolak permintaannya untuk bekerja dengan talian yang kini terkenal: “Kami tidak menyulam kusyen di sini.”


Perriand, kemudian 24, telah dibuat seorang sekutu untuk perabot, dan kembali ke Salon d’Automne pada tahun 1929 dengan Le Corbusier dan sepupunya Jeanneret (yang terkenal menjadi kekasihnya) sebagai studio Le Corbusier. Mereka terpesona dengan perabot yang ditakdirkan untuk menjadi klasik: kerusi berlengan Grand Confort berbentuk kiub, chaise longue kulit kuda dan kerusi kulit berpusing. Tetapi pada tahun 1959, apabila usahawan Switzerland Heidi Weber memutuskan untuk mengeluarkan semula kepingan itu, dia melakukannya semata-mata di bawah nama wiranya Le Corbusier. “Ibu saya tidak gembira,” kata Perriand-Barsac sambil merengus. “Dia memulakan perjuangannya ketika itu untuk diiktiraf sebagai seseorang yang telah membuat perubahan dengan Le Corbusier dan Jeanneret di atelier.”

Ramai yang menganggap sumbangan Perriand ditolak begitu sahaja; Barsac akan memberitahu anda kisah yang berbeza: “Apabila anda mencari melalui akhbar dalam arkib dari 1928, ’29 dan ’30, semua orang bercakap tentang Perriand, Le Corbusier dan Jeanneret, dan dalam beberapa akhbar mereka hanya bercakap tentang perabot terkenal Charlotte Perriand. Pada satu ketika mereka semua terlupa,” dia mengangkat bahu. “Masalahnya bermula apabila orang bercakap tentang legenda dan bukannya realiti. Mereka bercakap tentang lakaran yang dibuat oleh Le Corbusier untuk reka bentuk tersebut. Kami berkata, di manakah lukisan itu? Tunjukkan saya mereka. Anda mempunyai program Le Corbusier, kajiannya tentang ergonomik [a sketch analysis of “seven states of sitting”], tetapi itu sahaja. Arkib memberitahu kami segala-galanya, tetapi hanya seorang ahli sejarah yang datang untuk melihatnya!”

Jacques Barsac dan Pernette Perriand-Barsac di kedai Cassina di Paris © Charlotte Robin

Rak buku Cassina Nuage oleh Charlotte Perriand, daripada £10,000

Anak perempuan dan menantunya telah melakukan banyak perkara untuk mengembalikan nama Perriand kepada perhatian, termasuk mengurus bersama pameran Fondation Louis Vuitton di Paris pada 2019, yang menarik barisan kira-kira 476,000 orang. “Kedua-dua mereka juga membantu Cassina membina semula koleksi tunggal yang sangat tulen oleh Perriand daripada enam reka bentuk pada tahun 2004,” kata ketua komunikasi jenama Cassina, Sara Nosrati. “Dan pada bulan Oktober, kami mengumumkan bahawa reka bentuk oleh ketiga-tiga pereka dalam koleksi kami akan kembali kepada nama asal Perancis mereka.”

Perriand meninggalkan studio Le Corbusier pada tahun 1937 tetapi mereka kekal dalam hubungan yang baik (dia kemudiannya mereka peralatan untuk projek perumahan Marseille Unité d’Habitation, siap pada tahun 1952). Sebagai seorang gadis muda, Perriand-Barsac mengingati kedua-dua Le Corbusier dan Jeanneret sebagai sebahagian daripada keluarga besar Perriand, yang juga termasuk rakan karibnya, pelukis Perancis Fernand Léger. “Tidak ada perkara seperti pengasuh ketika itu,” dia mengenang. “Jadi pada hari Khamis, apabila saya tidak hadir ke sekolah, saya kadang-kadang pergi ke studio Léger. Saya adalah sebahagian daripada dunia ajaib.”

Charlotte Perriand menjalani gaya hidup bohemian. Seperti yang pernah dia nyatakan: “Seni ada dalam segala-galanya. Ia adalah dalam isyarat, pasu, kuali… Bercinta adalah satu seni.” Menurut Barsac, pameran yang dianjurkannya sepanjang kerjayanya juga menggabungkan minatnya terhadap seni dan reka bentuk dalam idea gaya hidup. “Dia memasukkan permaidani oleh Le Corbusier, lukisan oleh Léger, dan memanggil rakan-rakan seperti Miró dan Calder untuk meminjamkan kerja,” katanya.

Perriand mengambil pendekatan holistik terhadap seni bina: “Dia sering melukis dalam skala 1: 1 untuk mempunyai idea sebenar tentang apa yang akan menjadi sekeping dan bagaimana ia akan dimuatkan dalam ruang, ” kata Perriand-Barsac. Dan ideanya adalah politik. Dia memberontak terhadap stereotaip seni bina, contohnya, dengan mewujudkan ruang pelan terbuka di mana suri rumah dibebaskan daripada pengasingan di dapur. “Jika dia bergabung tenaga dengan firma arkitek lain dalam projek, dia menolak bayaran itu. Dia berkata, ‘Jangan sekali-kali menerima wang itu kerana kemudian anda bebas melakukan apa yang anda mahu,’” kata Perriand-Barsac. Mengenai bekerja dalam dunia yang didominasi lelaki, dia berkata ibunya ambivalen: “Dia berkata tidak kira siapa anda bekerja. Apa yang penting ialah semangat di dalam diri, dan apa yang anda tawarkan kepada dunia.”

Ibu dan anak perempuan di Méribel, 1962 © Arkib Charlotte Perriand, ADAGP 2023

Meja kopi Cassina Monta oleh Charlotte Perriand, daripada £11,463

Semangat pengembaraan Perriand membawanya ke Jepun pada 1940 dan ke Vietnam dua setengah tahun kemudian, di mana dia menghasilkan kepingan seperti kerusi Indochine 1943 (£3,000) dalam kayu dan kulit – reka bentuk yang dibayangkan dengan teknik dan bahan tempatan. Perriand menyesuaikan ciptaannya dengan apa yang terdapat di sekelilingnya. “Dia tidak mempunyai falsafah yang ditetapkan: ia berbeza dari masa, dari situasi, dari negara dan tekniknya dan, sudah tentu, berdasarkan kos untuk membuatnya,” tambah Barsac.

Ingatan paling jelas Perriand-Barsac tentang ibunya semasa kanak-kanak diberikan krayon dan kertas untuk memastikan dia sibuk semasa Perriand bekerja. “Saya menjumpai gambar dalam arkib pameran oleh Charlotte di Muzium Seni Hiasan pada tahun 1949,” kata Barsac. “Dia meminta Pernette melukis untuk pameran itu, jadi ia menunjukkan lukisan cantik oleh Léger [now in the Museum of Contemporary Art Chicago] dan di sebelah kanan adalah lukisan yang sangat besar oleh Pernette. Dia mempunyai teddy bear, yang anda lihat dalam banyak gambar pada masa itu.

Perriand-Barsac juga bernasib baik kerana tinggal di Jepun bersama ibu dan bapanya dari 1953 hingga 1955. Gadis muda itu terpesona dengan pernak-pernik Jepun tetapi hanya diberi wang untuk membelinya jika dia menghasilkan lukisan yang cukup baik “untuk dibayar ia”. Banyak yang telah dibuat mengenai pengaruh Jepun pada karya Perriand, walaupun Barsac menekankan bahawa ini pada dasarnya adalah falsafah: “Mereka tidak menggunakan kerusi atau katil, jadi itu bukan rujukan. Apa yang paling mempengaruhi Perriand ialah ‘falsafah kekosongan’ dan pemikiran di sebalik ritual mereka.”

Kerusi Ombra Tokyo 1954 Perriand (dari £1,500) diilhamkan oleh kekosongan itu. “Dia membuatnya dalam warna hitam, warna yang sering digunakannya untuk membuat kepingan hampir hilang,” jelas Barsac. Ia adalah kerusi kegemaran Perriand-Barsac: “Ia sangat tulen. Charlotte mengambil sekeping kertas dan melipatnya dan mendapati bentuknya, seperti origami. Walau bagaimanapun, dia berhati-hati, tentang mengaitkan gaya ibunya dengan satu estetika. “Dia bukan sahaja dipengaruhi oleh Asia tetapi juga Amerika Selatan dan kadang-kadang budaya campuran. Brazil adalah pengaruh yang besar,” tambahnya.

Kami memeriksa najis Mexique Perriand (c1952) (dari £1,800), yang dikemas kini baru-baru ini dalam bahan untuk kegunaan luar. “Bagi Charlotte, adalah mungkin untuk bekerja dengan setiap bahan. Dia terkenal dengan logam tiub tetapi dipanggil kayu, kayu Puan, “kata Perriand-Barsac. “Pada akhir hayatnya, dia mula bekerja dengan karbon, tetapi ini sangat mahal. Harapan saya ialah suatu hari nanti mencari projek yang bagus supaya kita boleh menggunakan karbon dengan Cassina. Charlotte pasti teruja…”

hasil result sgp

pengeluaran sydney sekarang

keluaran sidney hari ini

indo hk

pengeluaran singapura